Ezeket látta már?

Vastagbélrák: erre számíthat, amikor részt vesz a szűrővizsgálaton

vastagbélszűrés, vastagbélrák, vastagbéldaganat, szűrés

Hogyan zajlik a vastagbélszűrés?

A szűrés segítségével a vastagbéldaganat kialakulására utaló jelek időben felfedezhetők, ezzel a betegség megelőzhető vagy jó eséllyel gyógyítható.

Miből áll a vastagbélszűrés?

A vastagbélszűrés kétlépcsős:

  1. először a székletben szabad szemmel nem látható vér (ún. okkult vérzés) kimutatása történik, amihez otthon kell mintát venni,
  2. majd azt a laboratóriumba postai úton, elsőbbségi küldeményként eljuttatni.

Akiknek vért találnak a székletében, azoknak a háziorvosuk ad beutalót a vastagbéltükrözésre, amit a járóbeteg szakrendelőben/szakambulancián végeznek el.

Ha egészségesnek érzem magam is érdemes részt vennem vastagbélszűrésen?

A szűrésen minden 50-70 év közötti nőnek és férfinak érdemes részt vennie akkor is, ha egészségesnek érzi magát vagy egészségesen él. A vastagbéldaganatok későn okoznak jellemző tüneteket, ekkor a betegség általában már előrehaladott stádiumú. A daganat korai (többnyire tünetmentes állapotban) felismerését kizárólag a vastagbélszűrés teszi lehetővé, amely alapvetően meghatározza a betegség gyógyíthatóságát, ezáltal a gyógyulás esélyét.

Kell-e fizetnem a szűrésért?

A szervezett szűrés ingyenes mindenkinek, aki Magyarországon érvényes társadalombiztosítással rendelkezik. A székletvér mintavételi csomag, a laboratóriumi teszt, a vastagbéltükrözés, az esetleges altatás, valamint a szövettani vizsgálat egyaránt térítésmentes. A vastagbéltükrözést megelőző béltisztításhoz szükséges készítmények viszont nem ingyenesek. Ez utóbbiak beszerzésében és alkalmazásában a háziorvosa nyújt segítséget. A székletvér kimutatása, illetve a vastagbéltükrözés magánrendelés keretében is elérhető, azonban ezek a rendelések nem részei az országos vastagbélszűrő programnak, így nem ingyenesek, továbbá nem biztos, hogy a vizsgálat adatai bejelentésre kerülnek. A magánrendelésen való részvételt a páciensek saját maguk szervezik meg.

Íme, a teszt, amivel még korán kimutatható a daganatos elváltozás - olvasson tovább!

Rosszindulatú vastagbéldaganat: így veheti észre a korai jeleket - kattintson!

Mi a székletvér teszt lényege?

A teszt kémiai reakción alapul, mely során a székletben található vér kimutathatóvá válik. Pontosságának köszönhetően olyan kis mennyiségben is kimutatható, mely szabad szemmel nem látható. A szűrésben résztvevőknek a háziorvos adja át azokat a csomagokat, melyekkel kettő, egymást követő székletből származó mintát kell venni, majd postán a meghívólevélben kijelölt laborba feladni. Az eredményről a labor az Ön háziorvosát értesíti.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu