Ezeket látta már?

Napi hány csésze kávé fér még bele annak, aki migrénes?

migrén, fejfájás, kávé, koffein, fájdalom

Azoknak, akiknek az életét a migrénes fejfájás megkeseríti, nagy dilemma, hogy mikor, mennyi kávét igyanak.

A migrén az egyik leggyakoribb neurológiai megbetegedés, ráadásul a rohamok nagyon súlyos tünetekkel járhatnak. A migrént triggerek is kiválthatják, ezek közé tartozik a koffein is.

A migrén tünetei, okai

A rendkívül erős fejfájással, fény- és hangérzékenységgel, hányingerrel és hányással járó a becslések szerint világszerte közel egymilliárd embert érint. A rohamszerűen támadó fejfájás kialakulásának pontos oka jelenleg még nem ismert, de genetikai és környezeti hatások egyaránt szerepet játszhatnak benne. A környezeti hatások között találhatjuk az ún. triggereket is, vagyis olyan külső vagy belső tényezőket, melyek miatt gyakoribbá válhatnak a migrénes rohamok. Gyakori trigger lehet például a stressz, a kialvatlanság, a hormonális változások, de bizonyos ételek és italok is, így a vörösbor, az érett sajtok, a csokoládé, illetve a koffein is.

A kávé és más koffeintartalmú italok különösen érdekesek a migrén szempontjából, mert részben ugyan kiválthatják a tüneteket, ugyanakkor enyhíthetik is azokat. Kutatók most arra voltak kíváncsiak, létezik-e biztonságos mennyiség a kávéból, vagyis függ-e a migrénes roham kialakulása attól, hogy mennyi kávét iszik valaki. Az American Journal of Medicine-ben megjelent kutatás szerzői úgy találták, hogy naponta egy-két koffeintartalmú ital nem növeli a migrénes roham kialakulásának esélyét, de három vagy több igen.

Mikor kell orvoshoz menni a fejfájással?

Migrén - hány kávét lehet inni egy nap?

Elizabeth Mostofsky, Suzanne M. Bertisch és kollégáik 98 migrénes felnőttet vizsgáltak, akikkel hat héten keresztül naplót töltettek ki, minden reggel és este, többek között arról, hogy milyen koffeintartalmú italt (kávét, teát, energiaitalt) fogyasztottak, valamint, hogy volt-e fejfájásuk. A migrénnel kapcsolatban beszámoltak annak tüneteiről, hosszáról, a fájdalom erősségéről, valamint arról, hogy milyen gyógyszert vettek be. Más, jellemző triggereket is feljegyeztek, például, hogy mennyi alkoholt fogyasztottak, sportoltak-e, mennyit pihentek. Az adatokat aztán egyedileg összevetették.

„Alkalmanként, italtípustól és elkészítései módtól függően 25-150 mg koffeint fogyasztunk el. Egyénenként nagyon eltérő lehet, hogy mennyi koffein jut valaki szervezetébe, hiszen van, aki egy erős kávéval indítja a reggelt, mások viszont csak egy csésze teát isznak. Éppen ezért nem lehet megmondani, hogy pontosan mennyi koffein növeli a migrénes roham kialakulásának a rizikóját” - mondta Mostofsky. „A vizsgálatunk során azonban az egyéni jellegzetességeket is figyelembe vettük, vagyis minden résztvevőnél viszonylag állandó volt, hogy mennyi koffeint fogyasztanak egy-egy nap, és az ettől való eltéréseket is meg tudtuk figyelni. A migrénes roham tehát attól függően jelenhetett meg náluk, ha saját magukhoz képest jóval több koffeint fogyasztottak.”

A kutatók szerint ez azt is jelenti, hogy ha valaki csak nagy ritkán iszik kávét, energiaitalt, már egyetlen koffeines innivaló is növelheti a migrénes roham rizikóját az adott napon.

„Bár a migrén rengeteg embert érint, és komoly szenvedést okozhat, még mindig keveset tudunk arról, hogy lehet megelőzni a rohamokat. Ez a vizsgálat a koffein rövid távú hatásait vizsgálta. Sokan úgy vélik, hogy soha nem ihatnak kávét vagy energiaitalt, ha migrénre hajlamosak, azonban naponta kis mennyiség egyáltalán nem növeli a roham rizikóját” - mondta Bertisch.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Túl alacsony a vérnyomása? Ezt tegye, hogy jobban legyen

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#vérnyomás

Forrás: Amjmed
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához