Ezeket látta már?

Sérüléseink megérintése gyógyíthat?!

2010.10.01. Módosítva: 2015.11.04.

Nagyon is jó oka lehet annak, hogy miért kapnak oda az emberek a sérülés miatt fájó testrészükhöz. Az adott terület megérintésével ugyanis az agyban egy kép formálódik a testről, derül ki a Current Biology egy tanulmányából.

A Londoni Egyetem (UCL) kutatói felfedezték, hogy az a mód, ahogyan a test képe megjelenik az agyban, kulcsfontosságú az akut fájdalomérzet csökkentésében. Ez azonban nem működik akkor, ha egy másik személy érinti meg a sérülést.

Sérüléseink megérintése gyógyíthat?!

Az UCL Kognitív Idegtudományi Intézetének tudósai tanulmányozták az önérintés hatásait olyan embereken, akiknél a Termális Grill Illúzió (TGI) nevű kisérleti modellel idéztek elő fájdalomérzetet. Az egészséges önkénteseket arra kérték, hogy mutató- és gyűrűsujjukat meleg, középső ujjukat pedig hideg vízbe dugják. Így a középső ujjban fájdalmas forróság érzése keletkezik.

Fájdalomcsillapítás

A kutatás vezetője, Dr Marjolein Kammers elmondta: "Az agy nem tudja, hogy ez csak egy fájdalom-illúzió, de segítségével a tudósok úgy tudják tanulmányozni a fájdalom élményét, hogy senkinek sem kell sérüléseket okozniuk." A középső ujjban keletkező fájdalomérzet 64 százalékkal csökkent, amikor a TGI-t mindkét kézen alkalmazták, majd az egyik kéz mindhárom érintett ujja megérintette a másik kéz ugyanazon ujjait. A fájdalom nem enyhült ilyen mértékben, ha csak egy vagy két ujj érinthette meg egymást, vagy ha valaki más fogta meg a vizsgált személy kezét.

Patrick Haggard professzor, aki szintén az UCL munkatársa a következőket magyarázta: "Kimutattuk, hogy az akut fájdalom mértéke nem csak az agyba küldött jelzéseken múlik, hanem azon is, hogy az agy miként integrálja ezeket a jelzéseket az egész test összefüggő képévé. Az önérintés erőteljes bizonyíték az agynak a test különböző részeiből származó szenzoros információk kölcsönhatására. Ez segít abban, hogy egy teljes egészként élhessük meg a testünket." – mondta.

Dr Kammers jelenleg azt tanulmányozza, hogy az ujjak és a kéz érintésének fájdalomcsillapító hatása a test más részein is hasonlóan működik-e. Például a végtagamputációkat követő krónikus fájdalmak tanulmányozása során kiderült, mennyire fontos, hogy fájdalom esetén miként jelenik meg a test képe az agyban. E tanulmánynak köszönhetően most már létezik egy kísérleti model is az akut fájdalom agyra gyakorolt hatásának vizsgálatához.

Forrás: Medipress