Ezeket látta már?

Túl sokat telefonozik? Megfájdulhat tőle a nyaka

nyak, telefon, fájdalom, gerinc

Hátfájás, „SMS-nyak” szindróma és megerőltetett szemek - 3 gyakori probléma, amit a túl sok képernyő előtt töltött idő okozhat.

Sem a szabadban, sem társaságban nem tudunk a mobil eszközök nézésétől elszakadni és ez károsítja egészségünket. A 18-65 év közötti magyar lakosság reprezentatív demográfiai mintáján a Kantar piackutató cég végzett kutatást a VELUX megbízásából. A "HEAD DOWNERS 2021" („Fejhorgasztók 2021”) című felmérés szerint ez a jelenség egyre többünket érint.

Túl sok idő a képernyő előtt

A magyar válaszadók 71%-a bevallása szerint túl sok időt tölt számítógép előtt, 43%-a közölte, hogy a korábbi héten egyszer sem nézett fel az égre, 40%-uk mindössze 5 madár- és fafajt ismert fel. Az is kiderült: a magyarok 95%-a fontosnak tartja a természetet, vagyis értékeli a vele való érintkezést és érdekli a természet védelme. Tisztában vannak azzal, hogy a természethez való közelség lehetővé teszi számukra, hogy pihenjenek (85%) és egészségesek maradjanak (92%). Az idősebb válaszadók valamivel nagyobb százaléka (50+) számol be a természet pihentető hatásáról (91%) és annak egészségre gyakorolt jótékony hatásairól (97%).

Ugyanakkor a legtöbb ember semmilyen kapcsolatban nincs a természettel (82%). A vidéki településeken a természettel való szorosabb kapcsolatra irányuló vágy aránya alacsonyabb, 67%. Egy átlagos napon háromból egy ember (30%) kevesebb, mint egy órát tölt a szabadban. A szabadnapokon az arány 12%-ra ugrik, de az emberek még mindig nem töltenek túl sok időt a friss levegőn.

Az SMS-nyak szindróma tünetei

A mai emberek egészségét leginkább az „SMS-nyak” szindróma kialakulása fenyegeti, amely komoly fájdalmakkal jár és leginkább a folyamatosan mobil eszközöket használó embereket érinti. A szindróma jellegzetes szúró érzést okoz a nyakban, gondot okoz a fej hátra vagy oldalra fordítása, sőt a felső gerinc görbülete is megváltozik (kyphosis). Feszültség és gyakori fejfájás is kísérheti, amelyek a helytelen testtartás következményei.

A nyaki fájdalom és a gerincizmok befeszülése abból ered, hogy a fejet túl hosszú ideig egy helyzetben tartjuk. Ha sokat nézünk lefelé, a fejünk egyre inkább előre helyeződik, és a gerincre gyakorolt súlya egyre növekszik. Ha csak 15 fokos szögben megdöntjük fejünket, annak súlya körülbelül 12 kg! 60%-os fej lehorgasztás esetén pedig 27 kg. Ehhez képest helyes előre tekintő fejtartással a gerincre mindössze 5,5 kg súly nehezedik. Az „SMS-nyak” szindróma, a gerincferdülés (scoliosis) látási és egyéb problémák elkerülése érdekében érdemes időnként egy kis időre kivonni magunkat a digitális világból, kinézni az ablakon, vagy elmenni egy rövid sétára.

Telefonnyomkodás a természetben

Bár a természetet egyértelműen nagyra értékeli, minden 4. válaszadó kevesebb, mint egy órát tölt a szabadban naponta a "HEAD DOWNERS 2021" jelentés szerint. Még ha ki is megyünk a levegőre, akkor is gyakran nézzük a képernyőt, így nem látjuk a természetet és a körülöttünk lévő embereket.

Sokat veszítünk azáltal, ha még a friss levegőn is a telefonunkat bámuljuk. Új perspektívát mutathat az emberek, fák, kertek megfigyelése, az évszakok, az időjárás változásainak követése segítenek szabályozni biológiai ritmusunkat és a minket körülvevő világ részének érezhetjük magunkat. A VELUX jelentése szerint a válaszadók úgy vélik (93%), hogy a természethez való közelség pozitív hatással van az egészségre.

A természetes fény hatása a szemre

A több napfény és friss levegő növeli a munka, gondolkodás, tanulás, játék hatékonyságát, elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. Emellett a természetes fény kulcsfontosságú a rövidlátás előfordulásának csökkentésében is. Ezt támasztja alá az ausztráliai Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT) kutatása, amelynek során a tudósok bebizonyították, hogy napi kevesebb mint 60 perc természetes fényben eltöltött idő a myopia kockázati tényezője.

Merev, zsibbadt, fáj a nyaka? Így szüntetheti meg a fájdalmat - olvasson tovább!

Modern életmódunkkal együtt jár, hogy többet vagyunk beltéren, mint őseink. A jóllétnek kulcsfontosságú szempontnak kellene lennie életmóddal kapcsolatos döntéseinkben, és prioritásnak, otthonunk kialakítása során. Életterünknek, amellett, hogy biztonságot és kényelmet biztosít, segítenie kell egészségünk megőrzését is. A kevesebb napfény otthonainkban és munkahelyeinken rosszkedvet, letargiát okozhat.

Hangulatunk javításához a szobába beáramló napfénynek elegendőnek kellene lennie a napközbeni fényforrás biztosításához. Szükségünk van kilátásra az ablakon és kapcsolatra a külvilággal is ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Ez azért van, mert a természet közelsége folytán láthatjuk az időjárás, a napszakok változásait, érzékeljük az idő múlását a nap folyamán. A kilátás a természetre bővíti belső tereinket is, megteremtve a tágasság érzését, miközben összekapcsol minket a természettel – mindez hozzájárul mentális jóllétünkhöz.

Forrás: Velux