Ezeket látta már?

A brokkoli jó szövetségesnek bizonyul a prosztatarák elleni harcban

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

A férfiak felére csökkenthetik az agresszív prosztatarák kialakulásának kockázatát nagy mennyiségű brokkoli és karfiol fogyasztásával.

A brokkoli jó szövetségesnek bizonyul a prosztatarák elleni harcban

A férfiak felére csökkenthetik az agresszív prosztatarák kialakulásának kockázatát nagy mennyiségű brokkoli és karfiol fogyasztásával.

A brokkoli jó szövetségesnek bizonyul a prosztatarák elleni harcban

Egy közel 30,000 férfi bevonásával végzett vizsgálat során Dr. Richard B. Hayes (Nemzeti Rákkutató Intézet, Bethesda, Maryland) és munkatársai úgy találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente egynél több alkalommal fogyasztottak e zöldségek egyikéből, mintegy felére csökkent az előrehaladott stádiumú prosztatarák kialakulásának kockázata – amely már túlterjedt a prosztata mirigyszöveten -, összevetve azon férfiakkal, akik kevesebb, mint egyszer ettek ilyen zöldséget havonta.

Számos korábbi kutatás kapcsolta össze a magas gyümölcs- és zöldségtartalmú étrendet az alacsonyabb prosztatarák kockázatával, de ezek az eredmények kevertek ellentmondásosak voltak. Az előrehaladott állapotú betegségről azonban eddig csak kevés vizsgálat készült. A kutatócsoport 29,361 férfit vizsgált meg, akik egy átfogó daganatos szűrőprogram követéses vizsgálatban vettek részt (Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial).

A követés több mint négy éve alatt 1338 férfinál alakult ki prosztatarák. Ugyan tökéletesen egyértelmű kapcsolat nem volt igazolható a gyümölcs- és zöldségfogyasztás valamint a prosztatarák kockázata között, azoknál a férfiaknál, mégis azok körében, akik a legtöbb zöldséget fogyasztották, 49 százalékkal kisebb kockázattal diagnosztizáltak III. vagy IV. stádiumú prosztatarákot (amelyek az I-től IV-ig terjedő skálán az előrehaladottabb betegségnek felelnek meg).

Az eredmények alapján úgy tűnt, hogy a keresztesvirágzatú zöldségeknek van a legnagyobb hatása, ide tartozik a kelbimbó, a káposzta, a brokkoli és a karfiol; nagy mennyiség fogyasztása ezek bármelyikéből 40 százalékkal csökkenti a kockázatot. Ezek közül is a brokkolinak és a karfiolnak volt a legnagyobb jótékony hatása. Azoknál a férfiaknál, akik több mint heti egyszer ettek brokkolit, 45 százalékkal csökkent az előrehaladott prosztatarák kockázata azokhoz képest, akik kevesebb mint havi egyszer ették, miközben a karfiol gyakran 52 százalékkal is csökkentette a kockázatot.

Hasonló tendenciát figyeltek meg az agresszív betegség csökkent kockázata és a nyers vagy főzött spenót legalább heti kétszeri fogyasztásakor, összehasonlítva azokkal, akik kevesebb mint egyszer ették havonta. A kutatók szerint a keresztesvirágzatú zöldségeknek magas a glukóz-inolát tartalmuk, ami egyéb vegyületek keletkezését segíti elő, amelyek daganat-megelőző hatásúak. A zöldségek ezen kívül még erős antioxidánsok is, ami szintén a daganatok kialakulása ellen dolgozik.

medipress

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához