Ezeket látta már?

Gyakran vizelési ingerre ébred éjszaka? Ezek a prosztata-megnagyobbodás tünetei

prosztata megnagyobbodás, vizsgálat, ultrahang, tünetei, vizelési panasz, prosztatarák

A prosztata megnagyobbodás amellett, hogy igen kellemetlen tüneteket okoz, egyéb egészségügyi veszélyeket is rejt. De hogyan lehet felismerni?

A prosztata megnagyobbodás igen gyakori problémának számít, melynek előfordulása az életkor előrehaladásával emelkedő tendenciát mutat. Amellett, hogy igen kellemetlen tüneteket okoz, olyan egészségügyi veszélyeket is rejt, mint a húgyúti fertőzések vagy a vesekövesség. Dr. Csemez Imrét, az Ultrahangközpont radiológusát a prosztata megnagyobbodás diagnosztikájáról kérdeztük.

Röviden a prosztatáról

A prosztata – azaz a dülmirigy – a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye nagyságú férfi nemi mirigy. Az általa termelt váladék az ondó részét képezi, és feladata, hogy segítse a spermiumok életben maradását és mozgását. Mivel igen közel helyezkedik el a húgyhólyaghoz és a húgycsőhöz, így megnagyobbodása vizelési panaszokat okozhat. Bár a szerv kézzel is kitapintható, pontosabb információ nyeréséhez ultrahang vizsgálatra is szükség lehet.

Prosztata betegségek: ezekre a jelekre kell figyelni - kattintson!

Amikor baj van a prosztatával

A prosztata betegségei kapcsán a legtöbben a prosztata megnagyobbodásra gondolnak. Ez nem is meglepő, hiszen a probléma igen sok férfit érint, főleg 50 éves kor felett, melynek elsősorban hormonális okai vannak. Ilyenkor – mivel nyomás alá kerül a húgycső- a vizelés szakaszossá válik, a vizelet sugara gyengül és a vizelés is nehezen indul. A hólyagot nem lehet teljesen kiüríteni, így az kiváló táptalajául szolgál húgyúti fertőzéseknek, sőt, rossz esetben vesekárosodás is felléphet, mivel a hólyag falában hegesedés indulhat meg

A prosztata megnagyobbodás jelei:

  •  gyakori és hirtelen jelentkező vizelési inger
  •  éjszakai felébredés
  •  nehézkes vizeletindítás
  •  túl vékony vizeletsugár
  •  szakadozottság vizelés során
  •  vizeletcsepegés

A prosztata másik gyakori betegsége a mirigy rosszindulatú daganata. Sajnos a prosztatarák kezdetekben nem okoz tüneteket, éppen ezért fontos 40 év felett az évenkénti prosztata vizsgálat, hiszen akkor még kezdeti stádiumban el lehet kezdeni a megfelelő terápiát (amely korai stádiumban rendkívül hatékony). Ebben nagy szerepe van az ultrahangnak- mondja dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa.

Hogyan zajlik a prosztata ultrahangos vizsgálata?

Az ultrahang biztonságos és fájdalommentes módszer, mivel a vizsgálat során hanghullámok segítségével készülnek képek egy adott területről. A vizsgálat során egy gélt helyeznek közvetlenül a bőrre, ez az anyag segíti a hanghullámok terjedését, melyek a vizsgálófejtől a gélen keresztül a testbe jutnak. A fej összegyűjti a visszaverődő hangokat – a számítógép ezeket a hanghullámokat használja a kép létrehozásához. A vizsgálat során nincs káros sugárzás, a módszer nem invazív, tehát teljesen biztonságos és fájdalommentes. A prosztata ultrahang vizsgálata a hason, kismedencei területen keresztül történik. Meghatározható így többek között a prosztata mérete, szerkezete, gyulladás fennállása, valamint a húgyutak és a húgyhólyag állapota is.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Ultrahang Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához