Ezeket látta már?

Rákszűrés férfiaknak: ez a 6 szűrővizsgálat a legfontosabb!

prosztata, daganat, szűrés, rágszűrés, rákszúrő vizsgálat, rákszűrés férfiaknak

A szűrővizsgálatok elsődleges célja, hogy már a tünetek megjelenése előtt felfedezhessenek vagy kizárhassanak bizonyos súlyos betegségeket. Ha időben cselekszünk, általában jól lehet ezeket kezelni.

Minél korábban fedeznek fel egy betegséget, annál könnyebb azt kezelni, esetleg teljesen meg is lehet előzni annak kialakulását. Az esetleges szövődmények rizikóját is csökkenthetjük. A szűrővizsgálatok ráadásul már azelőtt elvégezhetőek, hogy az első tünetek megjelennének. Sok súlyos betegség ugyanis csak a későbbi stádiumokban jár együtt tünetekkel, de évekig roncsolhatja a szervezetünket.

Milyen szűrővizsgálatok javasoltak a férfiaknak?

A daganatos betegségek közül kizárólag a férfiakat érinti a prosztatadaganat és a hererák, de gyakori náluk a melanóma (bőrrák), a vastag- és végbéldaganat, valamint a tüdőrák. Az ezek kiszűrésére irányuló vizsgálatokat évente, kétévente érdemes elvégeztetni. A hererák és a bőrrák esetében azonban havonta javasolt önvizsgálatot is végezni.

Az, hogy pontosan milyen vizsgálatokat végeztessünk el, illetve milyen gyakran, több tényezőtől is függ. A legfontosabb ezek közül az életkor. A legtöbb daganatos betegség rizikója az életkor előrehaladtával nő, vagyis minél öregebb valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy tumor alakul ki a szervezetében. A szűrővizsgálatokat éppen ezért 50 éves kor felett évente javasolt elvégeztetni.

A családi halmozódást, a korábbi daganatos betegségeket is figyelembe kell venni. Ha valakinek a közvetlen családtagjainál (apa, nagyapa, testvér) már előfordult valamilyen krónikus betegség vagy tumoros megbetegedés, akkor gyakoribb szűrésre, illetve fiatalabb korban elkezdett rendszeres vizsgálatokra lehet szükség. Az önvizsgálatot 20 éves kortól ajánlják a szakemberek.

Vérvizsgálat, vérnyomás mérés

A szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok közé tartoznak hazánkban is, ezért rendkívül fontosak azok a szűrővizsgálatok, melyekkel felmérhetik ezek kockázatát. A magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint hosszú ideig nem jár együtt látványos tünetekkel, azonban az évek alatt tönkretehetik a vérereket, ennek pedig agyvérzés, infarktus is lehet a következménye.

Évente ajánlott vér- és vizeletvizsgálatot, vérnyomás mérést csináltatni. Így kiszűrhető a magas vérnyomás, a magas vérzsír- vagy koleszterinszint, és a magas vércukorszint is. Különösen fontosak ezek a szűrések azoknál, akik túlsúlyosak, keveset mozognak vagy más miatt tartoznak a fokozott rizikójú csoportokba.

Fogak és szemek

A magyarok – főként a férfiak – sajnos hajlamosak elhanyagolni a fogaikat, pedig a rendszeres, évenkénti fogorvosi vizsgálat során nemcsak a fogak állapotát ellenőrzik! A szájüregi daganatokat is korábban ki lehet szűrni ilyenkor.

A rendszeres szemészeti vizsgálat nemcsak azoknak javasolt, akiknek romlik a látása, szemüvegre van szüksége. A szemészeti ellenőrzés során makuladegenerációra, hályogra vagy egyéb problémákra utaló jeleket is felfedezhetnek.

Nem árt, ha megnézetjük

Néhány betegség szűrésénél még fontosabb az egyéni jellegzetességek, szokások vagy az életkor figyelembe vétele. A 75 évnél idősebb férfiaknál javasolt lehet például a csontsűrűség mérése. Bár a csontritkulást tipikusan női betegségnek tartják, a férfiakat is érintheti, és náluk is a csonttörések megnövekedett kockázatával, a lassabb gyógyulással járhat együtt.

Az aktív nemi életet élő, a partnereit gyakran váltogató férfiak esetében érdemes rendszeresen a nemi úton terjedő betegségek kiszűrésére irányuló vizsgálatokat is elvégeztetni. Ezek egy része ugyanis nem jár együtt tünetekkel, ám ennek ellenére tovább fertőzhetnek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Prosztata megnagyobbodás: vesebajt és hólyagkárosodást is okozhat, ha nem kezelik

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szűrővizsgálatok

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához