Ezeket látta már?

A dupla Pfizer vagy az átvészelt Covid véd jobban a Delta-variánstól?

covid19, koronavírus, védelem, egészségkalauz, virus, fertőzés, oltás,

Eddig úgy vélték, hogy a Covid-19 elleni vakcinák erősebben védenek, mint a koronavírus fertőzésen való átesés jelentette védelem. Érvényes ez a delta variáns esetében is?

A koronavírus delta variánsa egyre több országban indítja el a pandémia 4. hullámát. Izrael, ahol a Pfizer/BioNTech vakcinával való átoltottság példaszerűen magas, szintén a delta variáns okozta fertőzésekkel küzd. A napi ezernél több új megbetegedésnek és azok lefolyásának a nyomon követése tanulságokkal szolgálhat egyéb országok számára.

Az izraeli „real life” adatok lehetővé teszik például azt is, hogy összehasonlítható legyen a Covid-19 átvészelése jelentette védelem és a kétszeri védőoltás jelentette védelem, ha a delta variáns okozta fertőzések kivédéséről van szó.

Vakcina vagy fertőzés?

A pandémia harmadik hulláma alatt úgy tűnt, hogy a Covid-19-en való átesés olyan, mint egy maximum 80 %-os hatékonyságú védőoltás. Azaz, aki egyszer már átesett a Covid-19-en, arról azt feltételezték, hogy körülbelül 80 %-os védettséget élvez az újrafertőződéssel szemben. Dániai eredmények alapján mindehhez hozzátették azt is, hogy idősebb korban (65 év fölött) a betegség átvészelése csupán 47 %-os védelmet jelent az újabb megbetegedéssel szemben. Vagyis, a kétszeri vakcináció (lásd pl. Pfizer/BioNTech vakcina 90 % fölötti hatékonysága) „nyerésre állt” a fertőzés átvészelése jelentette immunvédelemmel szemben. Úgy tűnik azonban, hogy ezt a megállapítást magával söpörte a harmadik hullám.

2021. május óta az tapasztalható, hogy a fertőzés jelentette „természetes immunvédelem” sokkal jobban véd a koronavírussal való megfertőződéstől, mint a kétszeri vakcinációval szerzett „mesterséges immunitás”, derül ki az izraeli Egészségügyi Minisztérium adataiból. Vagyis: azok, akik átestek a Covid-19-en, sokkal kisebb eséllyel lesznek újra koronavírus-fertőzöttek, mint azok, akiket kétszer beoltottak (de még nem estek át a fertőzésen).

A korábbi fertőzés nagyobb védelmet adott

Több mint 7700 új koronavírus fertőzéses esetet tekintve az derül ki, hogy a 4. hullám fertőzöttjeinek a 40 %-a (több, mint 3000 fő) korábban kétszeresen oltott személy volt, és ők a kétszeri oltás ellenére is pozitív Covid-19-tesztet produkáltak. Ezzel szemben az új fertőzöttek között kevesebb, mint 1 % (72 fő) azok aránya, akik már valamelyik korábbi pandémiás hullámban átvészelték a koronavírus fertőzést.

A kétszer oltottak közel 7-szer nagyobb eséllyel fertőződnek meg, mint a korábban már koronavírus fertőzésen átesettek.

Tekintve azt, hogy Izraelben korábban 835792 fő esett át igazoltan a Covid-19 fertőzésen, és közülük 72 lett újra beteg a 4. hullámban, az új megbetegedettek aránya mindössze 0,0086 %. Ezzel szemben a Pfizer/BioNTech vakcinával kétszer oltottak száma Izraelben 5193499 fő, és közülük több mint 3000-en fertőződtek meg. Ez az oltottak 0,0578 %-át jelenti. Egy osztást követően az adódik, hogy a fertőzésen való átesés jelentette természetes immunvédelem 6,72-szer erősebben véd egy újabb megfertőződéstől, mint a kétszeri oltás. Az adatok rendkívül érdekesek, és izraeli nyilatkozatok alapján egyelőre a szakmai közönséget is megosztják.

Dr. Budai Marianna, szakgyógyszerész

Olvassa el ezt is!

Forrás: Israelnationalnews
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához