Ezeket látta már?

A kétévesünket is vigyük el PCR-tesztre? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

covid, koronavírus, PCR-teszt, vakcinainfó, orvos válaszol

Tisztelt Orvosok! Sajnos mi sem úsztuk meg. Férjem és én is háromszor oltottak vagyunk, eddig még nem estünk át covidon.

Pénteken a kisfiunk egy napig lázas volt, aznap nem volt bölcsiben. Betudtuk egy onnan hazahozott nyavalyának, hiszen mióta jár, kb. 1-2 hetet megy, 1-2 hetet itthon van.. (Én is mindig mindent elkaptam tőle) most is köhögött is kicsit, konkrétan másnapra semmi baja nem volt és hál' Istennek azóta is tünetmentes. Itt még semmi gyanút nem fogtunk, máskor is mindig lázzal indultak nála a betegségek, én pénteken mentem dolgozni, a férjem maradt vele otthon.

Nekem szombat este derékfájással indult a dolog, vasárnapra már mindenem fájt, belázasodtam, fejem is fájt kicsit. Hétfő óta köhögök, lázam nincs, orrom van eldugulva, és már fáradtnak se érzem magam, mint első nap, akkor csak feküdni bírtam. Meg itt is úgy voltam vele, hogy biztos csak elkaptam a szokásos módon a kicsitől valamit.

Férjem ma kezdte rosszabbul érezni magát, hasmenés, fáradékonyság, ízületei fájnak.

Kisfiunk hétfőn és kedden ment bölcsibe, ott tegnap derült ki, hogy a gondozónője beteg, ma meg is kapta (vagy kaptak talán többen is) a pozitívPCR teszteredményt. (csütörtökön találkozott velük a gyerkőc) Mától a jövő hét végéig itthon lesz. Határozat is van karanténról.

Én hétfőn már nem mentem dolgozni (egészségügy - le se szoktam venni egész nap a maszkot, még az utcán se, még a fertőtlenítőt is fertőtlenítem.) Ma voltam teszteltetni, már a gyorsteszt pozitív lett (ha a gyermek hozta haza, azzal már nem tudunk mit kezdeni az otthonunk az egyetlen hely, ahol nem maszkban vagyunk) én sem megyek igy még a jövő héten sem.

A férjem mától szintén itthon, ma volt fizetős teszten, (mivel máig tünetmentes volt, nem írtak ki neki) 24 órán belül lesz eredmény.

A kérdéseim: A kisfiunk hozhatta-e haza bölcsiből? S ha igen, pénteken ez a láz már az lehetett nála? Vagy az csak a szokásos bölcsiből hazahozható valami volt, ami nem covid és a covid meg lappanghat nála és várhatóak a tünetek? (nyáltesztet csináltunk neki, ez teljesen negatív lett, de hát tudjuk, hogy az nem teljesen megbízható..)

Ha még nem covid volt és esetleg a férjem is most pozitív lenne, hogy a manóba tartsunk távolságot a 2 éves örökké anyához bújó, meg a "beteg" plüsseinek is gyógypuszit adó kisfiúnktól? Mi a teendő itthon? Mit és mennyit fertőtlenítsünk itthon? Hogy altassuk? Melyikünk legyen inkább vele? Vagy már mindegy, csak itthon együtt legyünk szeretetben és várjuk ki a karantén végét es már nem fogjuk egymásnak átpasszolgatni a vírust, mert már mindhárman találkozhattunk vele? A kétévesünket is vigyük el PCR-re? Vagy már nincs értelme?

Valamint olvastam a GYIK-ben, hogy a kritikus a 7-10. nap környéke, 3x oltottkent számítsunk még a nehezére? Én személy szerint sokkal jobban érzem magam, mint vasárnap, a köhögésen, orrduguláson kívül semmi nincs.. Lehet még rosszabb? Egyszóval mire számíthatunk?

Nagyon aggódom, főleg a még oltatlan kisfiam miatt. A pánikbetegségemen se segít most ez a helyzet, sőt. Köszönöm előre is a válaszukat!

Kedves kérdező!

Nyugodjon meg, önök oltottként és gyermeke is minden valószínűség szerint enyhe tünetekkel fogják átvészelni a betegséget.

  1. Könnyen lehet, hogy fia hozta haza, de ez nem fog kiderülni.
  2. Igen, a pénteki láz lehetett Covid-19-megbetegedés miatt.
  3. Az omikron esetében (mivel már 90%-ban az van az országban, így jó eséllyel ön is azt kapta el) 1-3 nap oltatlanok esetén a lappangási idő. Szóval igen, esélyes, hogy a pénteki láz már Covid volt és már súlyosabb tünetek nem várhatók.
  4. Egy 2 évest esélytelen távol tartani a szüleitől és a maszkot se tudom 0-24-ben elképzelni otthon a kicsivel.
  5. WC, fürdő, konyha, kilincsek, villanykapcsolókat érdemes lehet naponta áttörölni, gyakran (orrfújás, tüsszentés után.) kezet mosni és minél többet szellőztetni. De túlzásba nem kell esni, jó eséllyel mindannyian átesnek ezen most.
  6. Ne aludjanak most vele egy szobában, ha megoldható.
  7. Amíg a férje eredménye nem jön meg, addig talán jobb, ha ő látja el. Illetve aki jobban van.
  8. Nem vinném PCR-re, nincs relevanciája, mivel úgyis karanténban van és nincs speciális terápia.
  9. Oltottként ne féljenek a 7-10. naptól sem, nem lesz már rosszabb.

Pihenjenek sokat, ne izguljanak és élvezzék a hármasban töltött időt. Jobbulást!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához