Ezeket látta már?

A post-covid miatt fogékonyabb lehetek más betegségekre? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

post-covid, légúti vírus, tünetei, vakcinainfó, orvos válaszol

Tisztelt Orvosok! A covid fertőzésem meggyengíthetett annyira, hogy most egy másik légúti vírus tropára tegyen?

Antibiotikumot írtak fel, tüdőröntgen eredménye az lett, hogy egy csecsemő kézfej nagyságú beszűrődés látható a szívhez közeli részen. Öt napja lázas vagyok és igazából nem is covid miatt, de úgy gondolom, hogy amikor átestem a fertőzésen (a végén szintén magas pulzus, légszomj, erős köhögés miatti röntgen negatív volt) eléggé meggyengített ahhoz, hogy most egy másik légúti vírus ennyire tropára tegyen.

Sajnálattal vettem tudomásul, hogy nem létezik még a kórházunkban külön poszt covidos ellátás, a háziorvosnak kellene beutalókkal elirányítani vizsgálatokra. Idő, amíg elérem, idő, amíg szerzek időpontot, tegnap nem bírtam tovább, háziorvosi ügyelet felvette a telefont és a láz miatt a covid ambulanciára küldött, ahol elláttak.

Lehetséges, hogy poszt covidos vagyok tényleg és most már minden, amivel találkozom, ennyire szörnyű lesz? Tényleg nem vagyok egy mindennel orvoshoz futkosós típus, de riasztó volt, hogy nem elég, amit a házipatikám tartalmaz, pedig az aztán tele van. Májusban és augusztusban kaptam oltást, a harmadik a decemberi fertőzöttség miatt tolódik, de ha ilyen nehéz kijönni egy olyan betegségből, amit a kislányom a bölcsiből hozott haza (hurutos köhögéssel járó valami) mit tehetek, hogy legközelebb ne legyen ez? Ő persze gyógyult, nálam meg bakteriálissá vált. Itthoni gyorsteszt negatív volt nekem is, gyereknek is. PCR-eredmény még nincs, tegnap levették. Mivel erősíthetem magam? Aspirin protect szedését javasolták még. A gyerekek még sokszor betegek, én nem lehetek az! Köszönöm, ha tudnak válaszolni!

Poszt-Covid: ezekről a tünetekről ismerheti fel, ha érintett - olvasson tovább!

Kedves kérdező! Alapvetően az immunrendszert nem lehet így erősíteni. Az egészséges életmód segíti a szervezetet, hogy könnyebben megküzdjön a betegségekkel, de mást nem tud tenni. Egy tüdőgyulladás még nem indikálja, de amennyiben felmerül, hogy fogékonyabb a kórokózkra, megbetegedésekre, úgy immunológiai kivizsgálás szükséges a későbbiekben.

Maga a poszt-covid nem fogja egy életen át fogékonnyá tenni a megbetegedések ellen. A hason fekvés segíthet, hogy az át nem lélegzett, gyulladt, alulfekvő tüdőterületek jobban átszellőzzenek, ezáltal gyorsabban gyógyuljanak. Az Ön esetében ennek nincs relevanciája, főleg, ha nem egész nap fekszik. Pihenjen, szedje az antibiotikumot tovább és az elrendelteknek megfelelően, illetve esetleges állapotrosszabbodás után menjen vissza kontrollra. Jobbulást!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához