Friss koronavírus hírek ma

Az omikron a vadakat sem kíméli - ezekben az állatokban azonosították a vírust

koronavirus, szarvas, antitest, tünetei, egeszsegkalauz,

Amerikában vadállatokban is azonosították az omikront. Az állatok nem először estek át koronavírus-fertőzésen.

A New York-i Staten Islanden élő fehérfarkú szarvasok lettek az első ismert vadon élő állatok, amelyek megfertőződtek az omikronnal, amely már világszerte hatalmas fertőzési hullámot okozott az emberek esetében - írja New York Times cikke alapján a ma.hu.

Omikron megfertőzte a szarvasokat

A tudósok 131 szarvas vérmintáját elemezték, amelyeket december közepe és január vége között gyűjtöttek, és megállapították, hogy az állatok mintegy 15 százalékában covid-antitesteket találtak. A 68 PCR-tesztelt szarvasból 7-ről kiderült, hogy a vizsgálat idején elkapta az omikront. A kutatók szerint az omikront elkapó példányok feltehetőleg korábban más variánsokkal is találkozhattak.

A tudósok ezen kívül megállapították, hogy az állatok az emberektől kapták el az omikront, mivel "a szarvas omikron szekvenciák szorosan klasztereződtek más, nemrég bejelentett omikron szekvenciákkal, amelyeket New Yorkban és máshol fertőzött emberekből nyertek vissza, ami összhangban van az emberről szarvasra történő átterjedéssel". Az eredmény nem meglepő, hiszen a szarvasok köztudottan fogékonyak a covidra. Egy másik kutatás szerint Iowában 2020 decembere és 2021 januárja között a szarvasok 80%-nak lett pozitív a koronavírus-tesztje.

A covid szarvasokban fejlődik tovább?

A kutatók egyike, Vivek Kapur állatorvosi mikrobiológus kifejtette, hogy bár az emberre nézve nincs közvetlen veszély, "a vírus szarvasokban való terjedése lehetőséget biztosít a vírus alkalmazkodására és fejlődésére".

Omikron eredete: valójában egérben mutálódott tovább a covid? - olvasson tovább!

Az EgészségKalauz korábban már beszámolt állatok megfertőződéséről. Hongkongban néhány hete a hatóságok elrendelték több tucatnyi állatkereskedés hörcsögjeinek elpusztítását, miután a omikron kitörését egy bolt egyik dolgozójára vezették vissza. Ezen kívül arra kérték az embereket, hogy adják le a hatóságoknak a december 22-én vagy azt követően vásárolt hörcsögeiket. A kisállatokat ezután egészségügyi kockázat miatt megsemmisítették.

Forrás: ma.hu