Ezeket látta már?

Covid elleni vakcina: az oltásszkeptikusok gyakrabban jelentenek mellékhatásokat

oltás, vakcina

A jelenség egy jelentős részét a nocebo hatásnak tulajdonítják.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a covid elleni oltásokkal kapcsolatban többször tapasztaltak mellékhatásokat azok, akik eleve szkeptikusak voltak:

"Egy új tanulmány szerint oltás-szkeptikus oltottak gyakrabban jelentenek nemkívánatos hatásokat, amelyek akár 16%-a is ennek az úgynevezett nocebo hatásnak tudható be. Nocebo hatásnak nevezik a szakirodalomban az a jelenséget, amikor a negatív várakozások miatt emelkedik a nemkívánatos hatások jelentésének gyakorisága.

Ha például az emberek egy csoportjának azt mondják, hogy ilyen és ilyen mellékhatásokra számítsanak, míg egy másik csoportnak nem mondanak semmit, akkor az első csoportban valóban nagy eséllyel megnőhet a jelentett nemkívánatos hatások száma. A nocebo a placebo hatás ellentéte ilyen értelemben, amennyiben ez utóbbihoz pozitív várakozások kötődnek."

Korábban Vokó Zoltán, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központ igazgatója a magyarországi koronavírus elleni oltások eredményességét vizsgáló HUN-VE kutatást ismertetve elmondta, az alapimmunizációban az oltások a legtöbb vakcinánál 80 százalék feletti fertőzés elleni eredményességet mutatnak.

A két oltás a delta variáns (4. hullám) időszakában 73 százalékkal, a három oltás 95 százalékkal csökkentette a koronavírus-halálozás kockázatát, míg az omikron variáns (5. hullám) idején a két oltás 40, a három oltás 82, míg a négy oltás 98 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát - ismertette.

A döntő többségében alkalmazott mRNS típusú emlékeztető oltások a kiindulási alapoltásoktól függetlenül 95-100 százalékos védelmet nyújtottak a koronavírus-halálozással szemben és 88-96 százalékost a megfertőződéssel szemben - állapította meg a vizsgálat.

Vokó Zoltán ismertetése szerint a delta variáns (4. hullám időszaka) okozta fertőzéssel szemben a védőoltások kevésbé voltak eredményesek, mint az alfa variáns (3. hullám) esetében, ez az eredményesség hat hónap után meredeken csökkent.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához