Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Covid-pénisz: átlagosnál nagyobból átlag alatti lett egy férfinek

Covid-19, covid, koronavírus, pénisz, méretváltozás, fertőzés

A férfi szerint a méretváltozás oka az érkárosodás, orvosai sem kecsegtetik semmi jóval, akik szerint ez a csökkenés valószínűleg végleges marad – írja a Mirror.

Így számol be a maradandó károsodásról a 30 éves fiatalember egy podcastban:

„Harmincas éveimben járó heteroszexuális férfi vagyok. Tavaly júliusban elkaptam a Covidot és nagyon beteg voltam. Amikor kikerültem a kórházból, merevedési zavaraim voltak, de ezek lassan elmúltak orvosi segítséggel. De úgy tűnik, maradt egy végleges problémám. A péniszem összezsugorodott. Mielőtt megbetegedtem, átlagon felüli voltam, nem hatalmas, de határozottan nagyobb a normálnál. Most körülbelül másfél hüvelyket veszítettem (közel 4 cm), és határozottan kisebb lett az átlagosnál” – jelentette ki a fiatalember.

Ezt mondja az urológus

A méretváltozás oka az érkárosodás, orvosai nem kecsegtetik semmi jóval, akik szerint ez a csökkenés valószínűleg végleges marad – írja a Mirror. Ashley Winter, egy amerikai urológus a konkrét esetről az mondta, az erekciós zavarból eredő méretcsökkenés akkor alakulhat ki, ha a probléma oka inkább fizikai, mint pszichológiai. Ilyen lehet például a rákos megbetegedés is.

Ezért okozhat merevedési zavart a koronavírus

Egyre több információnk van a Covid-19 hosszú távú szövődményeiről, vagyis arról, milyen problémákra számíthat valaki, akár hónapokkal azután, hogy felgyógyult a koronavírus okozta fertőzésből. A vizsgálatok szerint ez az elhúzódó Covid számos dolgot befolyásolhat negatívan, a szaglás- és ízérzékeléstől a hangulatig és agyműködésig. A legújabb kutatási eredmények szerint a hosszú távú szövődmények még a szexuális életre is hatással lehetnek, mert merevedési zavarokat okozhatnak a férfiaknál.

A Miami Miller School of Medicine kutatói hónapokkal a fertőződést és a gyógyulást követően is képesek voltak kimutatni a betegséget a pénisz szöveteiben. A Covid-19 ún. endotheliális diszfunkciót okozhat (vagyis az erek belső falát borító sejtek működési zavarával járhat együtt), ez pedig azoknak a szöveteknek a roncsolódását eredményezi, melyeket az adott erek látnának el oxigénnel és tápanyagokkal.

Koronavírus: merevedési zavart is okozhat azoknál, akik átestek a fertőzésen

„Kutatásunk bizonyította, hogy a Covid-19 nemcsak a tüdőben vagy a vesében okozhat endotheliális károsodásokat, hanem más szervekben, szervrendszerekben is” - mondta Ranjith Ramasamy urológusprofesszor. „A kutatásunkban részt vevő férfiak, akiknek korábban nem voltak merevedési zavaraik, a Covid-19-ből való gyógyulás után komoly erektilis diszfunkcióról számoltak be.”

Fél év után is lehet hatása a covidnak

Úgy találták, hogy a korábban koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltaknál a Covid-19-re utaló „vírusnyomok” 6-8 hónappal a fertőződést követően is kimutathatóak voltak, és esetükben az endotheliális diszfunkciót megállapították. Azoknál a férfiknál, akik nem fertőződtek meg a SARS-CoV-2-vel, egyik sem volt kimutatható. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy összefügg-e a Covid-19 súlyossága az erektilis diszfunkció súlyosságával (a vizsgálatban részt vevő, koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált egyik férfinek csak enyhe tünetei voltak, a másikat viszont kórházban kezelték).

A kutatás eredményeiről a The World Journal of Mens`s Health című szakmai magazinban számoltak be.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához