Ezeket látta már?

Még nincs vége - hamarosan berobbanhat az új Covid-variáns

covid variáns flirt járvány nyár

A foci-EB, a nyaralások és a közelgő olimpia az új Covid-variáns berobbanását hozhatja el.

Bár az NNGYK tájékoztatása szerint a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag alakulása országos szinten továbbra is – alacsony koncentráció mellett – enyhén emelkedő tendenciát mutat és a mintavételi helyek jelentős részében az örökítőanyag koncentrációja kimutatási határ alatti, ennek ellenére arra figyelmeztetnek, hogy a közeljövőben a COVID-19 esetszámok enyhe emelkedése várható.

Foci-EB, olimpia, utazások

Világszerte újra emelkedik covidos megbetegedések száma, melyért főleg az omikron új variánsa, a FLIRT tehető felelőssé. A szakértők szerint az olyan tömegrendezvények,mint a foci- EB, és a közelgő párizsi olimpia hatására hamarosan jócskán megnő a fertőzöttek mennyisége, melyet csak tovább fokoz a sok nyári utazás.

- A vírusnál teljesen természetes folyamat, hogy változik. Mindig ahhoz képest változik, amilyen a helyzet. Jelen pillanatban a bolygón már végigment, folyamatosan jelen van. Teljesen természetes, hogy csiszolgatja magát. Ami érdekessé teheti a történetet, és a Covidra ez jellemző lehet, azok a nyári csúcsok. Elindultak az esetszámok bizonyos területeken felfelé - mondta Kemenesi Gábor virológus.

Már nem olyan veszélyes, mint az eredeti Covid, de nem árt vigyázni

A FLIRT-re nem jellemző a kezdeti variánsok esetén gyakran előforduló szag-és ízérzékelés elvesztése, helyette olyan, általános légúti fertőzéses panaszok jelentkezhetnek, mint a láz, fejfájás és az orrfolyás. Bár az egészségeseknél már nem olyan veszélyes, mint a "régi Covid" volt (bár náluk is felléphetnek súlyos szövődmények), ám a krónikus betegeknek, a daganattal küzdőknek és a szervátültetetteknek érdemes vigyázniuk - hívta fel a figyelmet az RTL Híradó.

Kemenesi Gábor virológus a veszélyeztetett csoportba tartozóknak azt javasolja, hogy ha tudják, hogy olyan helyre mennek, ahol magasabbak az esetszámok, vagy, ha előreláthatólag zsúfolt helyen fognak tartózkodni (sportesemény, reptér), akkor védekezésként érdemes FFP-maszkot hordaniuk. A FLIRT-re való vakcinát már fejlesztik és hamarosan elérhető lesz.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Allergia vagy nátha miatt folyik az orrom? Így lehet eldönteni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Covid-19

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához