Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Covidon átesett önkénteseket keres az Oxfordi Egyetem, hogy újrafertőzhesse őket

koronavírus, covid-19, klinikai vizsgálat, gyógyszer, tabletta

Koronavíruson átesetteket keres az Oxfordi Egyetem, hogy egy tudományos projekt keretében újra megfertőzhesse őket coviddal.

A brit Oxfordi Egyetem még 2021 áprilisában vágott bele egy igen érdekes kísérletbe: olyan embereket kerestek, aki már átesett a koronavírus-fertőzésen, megpróbálják őket újrafertőzni. A világ első ilyen kutatása azóta is zajlik, a szakemberek pedig most még több önkéntest keresnek hozzá – írja a Reuters, amelynek a cikkét a HVG szúrta ki.

Mennyi koronavírus váltja ki az enyhe tüneteket?

A kutatás első fázisa azt vizsgálja, mennyi vírus szükséges ahhoz, hogy elkapjuk a fertőzést. A második fázis pedig a megelőzéshez szükséges immunválaszra fókuszál. Az egyetem szerint nemsokára meg tudják állapítani, hogy minimálisan hány vírusra van szükség, hogy az illető enyhe tünetekkel vagy tünetek nélkül essen át a koronavíruson.

Az első fázis után a szakemberek elindítják a másodikat is, amelyhez a fertőzésen átesett vagy beoltott önkénteseket toboroznak. A jelentkezőket a covid eredeti variánsával fertőzik meg, hogy kiderüljön, mennyi antitestre vagy T-sejtre van szükség ahhoz, hogy az immunrendszer meg tudja előzni a fertőzést.

Kiket keres az egyetem?

Helen McShane, az egyetem egyik tudósa, szerint a kutatási eredmények hozzájárulnak a jövőben ahhoz, hogy a vakcinákat gyorsabban és hatékonyabban lehessen fejleszteni. A kutatók azt az immunreakciót igyekeznek pontosan meghatározni, amelyet egy oltásnak elő kell idéznie ahhoz, hogy a koronavírussal szemben védelmet nyújtson. Ha ez megvan, akkor a jövőben lényegesen kevesebb vakcinakísérletre lesz szükség.

Omikron: új fokozatra kapcsolt, tovább mutálódott és fertőzőbb - olvasson tovább!

A felhívás szerint az önkéntesek, akik korábban átestek a covidon vagy oltást kaptak, egészségesnek, 18 és 30 év közöttinek kell lenniük. A résztvevőket kutatás során 17 napra karanténba zárják őket. Akiknél jelentkeznek a tünetek, azoknak speciális kezelést adnak az orvosok.

Forrás: HVG
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához