Ezeket látta már?

Csalánkiütés, duzzanat Pfizer és Moderna oltás után - így borogassa

Bőrkiütés védőoltás után

Kiütés, bőrpír, duzzanat: Pfizer és Moderna oltás után gyakoribbak ezek a bőrtünetek, mit tegyünk, mikor múlik el?

Nagy kiterjedésű bőrpír, duzzanat, kiütés: ez csak néhány azon, bőrön jelentkező tünet közül, melyeket a koronavírus védőoltás beadatása után tapasztalnak meg néhányan.

Bár a tünetek ijesztőek lehetnek, a szakemberek szerint nem kell miattuk különösebben aggódni.

Mit tegyünk, ha koronavírus elleni védőoltás után bőrkiütéseink lesznek?

A koronavírus elleni védőoltásoknak számos jól ismert mellékhatása lehet, az enyhe izomfájdalomtól az egy-két napig tartó lázig és gyengeségig. A bőrtünetek is jellemzőek lehetnek, a beszámolók szerint különösen azoknál, akiket a Moderna és a Pfizer vakcinájával oltottak be. A bőr nagyobb, akár több tenyérnyi területen kipirosodhat, megduzzadhat vagy éppen csalánkiütés jelenhet meg rajta. A szakemberek szerint a legtöbb esetben ezek a mellékhatások igen ijesztőek lehetnek, de mégsem kell miattuk különösebben aggódni, főleg, ha nem közvetlenül a vakcinációt követően jelennek meg.

A védőoltások lényege – nagyon leegyszerűsítve –, hogy aktiválják az immunrendszert és ezzel készítik fel a kórokozóval való „igazi” találkozásra. Vagyis, a védőoltások hasonló reakciókat válthatnak ki a szervezetünkből, mint maguk a betegségek, persze jóval enyhébb formában. Ezek közé a reakciók közé tartozhat a kismértékű helyi gyulladás, vagyis a bőrtünet, kiütés vagy kipirosodás is.

Mikortól véd a Pfizer és a Moderna? Itt vannak az adatok

A járvány kitörése óta amerikai és nemzetközi bőrgyógyász szakmai szervezetek (az American Academy of Dermatology és az International League of Dermatological Soceities) több ezer esetet rögzítettek, melyekben a SARS-CoV-2 mellé társuló bőrtünetekről számoltak be, később pedig azt is elkezdték feljegyezni, hogy előfordult-e bőrtünet a védőoltás beadását követően. 2020 decembere és 2021 februárja között 414 ilyen eset történt, melyek mindegyike az mRNS alapú védőoltásokhoz volt köthető.

kiutes oltas utan kiutes oltas utan Forrás: ny daily news

Ugyanakkor, nem lehet pontosan megállapítani, mennyire ritkák vagy éppen gyakoriak ezek a bőrtünetek, a szakemberek szerint ugyanis rendkívül nagy a szórás a tünetek megjelenésének idejében, és a legtöbb esetben mindenféle beavatkozás vagy orvosi vizsgálat nélkül rövid időn belül el is múlnak. Vagyis, sokszor nem is jut el orvoshoz az, akinél jelentkezik a kiütés vagy a bőrpír.

A bőrgyógyász szakemberek szerint a tünetek megjelenése nem indokolja, hogy az oltás második dózisáról lemondjon valaki.

Bőrkiütés védőoltás után Bőrkiütés védőoltás után Forrás: EgészségKalauz

Moderna-kar

A feljegyzett 414 esetből 218-ban nagy kiterjedésű bőrtünetről számoltak be, melyek 94%-ban a Moderna védőoltásának beadását követően jelentkeztek. Van, akinél néhány órával a vakcinációt követően, másoknál viszont 14 nap is eltelt a védőoltás és a tünetek megjelenése között. A kiütések és a bőrpír 3-4 napon belül elmúltak. A bőrtünetet megtapasztalók 90 százaléka nő volt, átlagéletkoruk 44 év.

A bőrkiütések szinte minden esetben azt a testrészt érintették, melybe a páciens a védőoltást kapta. A bőrön nagy kiterjedésű vörös folt jelent meg, melynek átmérője akár a 20 cm-t is elérhette. A kiütések a bőrből enyhén kiemelkedtek, rovarcsípésre adott reakcióra emlékeztettek. Mások kisebb, viszkető kiütésekről számoltak be, melyek megjelenését az egész testre kiterjedő csalánkiütés követhette. Jellemző tünet volt még a viszketés és a bőrduzzanat is.

Sokkal ritkább bőrtünet volt a fagysérülésre emlékeztető „covid-lábujj”, melynél viszketés, duzzanat és a bőr árnyalatának megváltozása jelentkezett az alsó végtagokon. Ez a jelenség szintén megfigyelhető volt néhány COVID-19-es esetben is.

A koronavírus elleni védőoltás után jelentkező bőrtünetekről két szakmai lapban is jelentek meg tanulmányok, az egyik a Journal of the American Academy of Dermatologyban , a másik pedig a The New England Journal of Medicine-ben.

Mit tegyek, ha bőrtüneteim vannak?

Nagyon kicsi az esélye annak, hogy valakinél ún. késleltetett, súlyos bőrtünet alakuljon ki a védőoltás követően (vagyis, nem enyhe mértékű, kis területre kiterjedő bőrpír vagy duzzanat). Ha mégis ezt tapasztalja valaki a vakcinációt követő napokba vagy hetekben, a szakemberek szerint hideg vizes borogatással, esetleg fájdalomcsillapítókkal vagy antihisztamint tartalmazó gyógyszerekkel, viszketés elleni krémekkel enyhíthetünk a tüneteken. A legtöbb esetben a bőrtünetek néhány napon belül nyom nélkül elmúlnak! Ha az állapotunk 10 napon belül sem javul, forduljunk orvoshoz!

Ha azonnal jelentkeznek a kiütések

Természetesen, előfordulhat az is, hogy valakinél röviddel a vakcinációt követően jelennek meg bőrtünetek. Ez, bár rendkívül ritka, súlyos allergiás reakció lehet a védőoltásra. Ennek az esélye szerencsére az idő előrehaladtával folyamatosan csökken – ezért is van szükség 15-30 perces megfigyelésre az oltás beadását követően, hiszen az allergiás reakció életveszélyes állapotot jelenthet, amit azonnal el kell látni!

Súlyos allergiás reakcióra (anafilaxiás sokkra) utaló tünetek lehetnek:

 • az egész testre kiterjedő csalánkiütés, bőrpír, viszketés
 • az ajkak, a szemek, a nyelv, az arc vagy a végtagok duzzanata
 • hányinger, hányás, hasmenés
 • hasi fájdalom vagy hasi görcsök
 • légzési nehézségek, kapkodó, felületes légzés
 • köhögés
 • nyelési nehézségek
 • szédülés, ájulás
 • szapora szívverés
 • alacsony vérnyomás
 • pánikroham

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához