Ezeket látta már?

Csöbörből vödörbe: HPV fertőzöttek között több lesz a HIV fertőzött?

Az amerikai Gillings School of Global Public Health tanulmánya szerint a humán papillóma vírus (HPV) elleni oltás hatékony megelőző intézkedés lehet a HIV/ AIDS-járvány ellen.

Egy kutatócsoport 2 168 férfit vizsgált meg Kenyában. Mind 18-24 év közötti, szexuálisan aktív, senki sem volt HIV fertőzött és egyikük sem volt körülmetélve. A kísérlet kezdetén mindenkit megvizsgáltak HPV fertőzésért és ezt több mint 24 hónapon keresztül folytatták. A legtöbb embert 42 hónapig követték nyomon.

A vizsgálat elején körülbelül a megfigyeltek felénél (1089) HPV fertőzést találtak pénisz bőrén.

42 hónap után 5,8 százaléka a HPV-pozitív férfiaknak HIV-pozitív lett, míg ez az érték csak 3,7 százalék volt azoknál, akinél nem találtak HPV vírust. Az eredmények április 23-tól már online olvashatók, ezenkívül a Journal of Infectious Diseases című folyóirat júniusi számában is megjelennek.

"Még amikor ellenőriztük a körülmetéléseket, herpeszt és más szexuális és szociodemográfiai kockázati tényezőket, az első vizsgálatnál HPV fertőzött férfiaknál nagyobb volt HIV-fertőzés esélye, mint a HPV nélküli férfiaknál," nyilatkozta egy sajtótájékoztatón a tanulmány fő szerzője, Jennifer S. Smith, aki a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem Gillings School of Global Public Health intézmény járványtan szakán kutató-segéd professzor.

" Ha ez a felismerés helytáll más kutatásoknál is, a HPV megelőzése hatékony eszköz lehet a HIV megelőzésében", tette hozzá.

Smith megjegyezte "hogy egy HIV elleni oltás lenne a legnagyobb remény az AIDS-járvány megfékezésére a világban, de ilyen védőoltás még nincs. Ugyanakkor van már oltás, ami a HPV fertőzés bizonyos típusait előzi meg. Ha ezzel oltanánk be a fiatalokat, mielőtt szexuálisan aktívakká válnának, meggátolná a HIV terjedését. "

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához