Ezeket látta már?

Eddig tart a védettség a Szputnyik második dózisa után

szputnyik mellékhatások, orosz vakcina hatásosság, szputnyik v oltási reakciók

Meddig tart a védettség a Szputnyik V oltás után? Mennyire hatékony a mutánsok ellen? Szakgyógyszerészünk elmondja a lényeget.

A Covid-19 elleni Szputnyik V használatát már 60 országban engedélyezték, köztük Magyarországon is, így elvileg 3 milliárd ember férhet hozzá az orosz oltóanyaghoz.

A Szputnyik V összetétele

Az összetétel és a hatásmechanizmus alapján a Gamaleja Intézet által fejlesztett Szputnyik V vakcina ún. vektor alapú oltóanyag. Tehát: a vakcina egy – a hatás szempontjából semleges - hordozó vírus (adenovírus) segítségével juttatja a szervezetbe a koronavírus egy jellegzetes géndarabkáját. Az adenovírus által szállított géndarabka a Szputnyik V oltásnál az új típusú koronavírus tüskefehérjének (spike (S) protein) az előállítási információit tartalmazza.

A szervezetben az adenovírusba beépített gén információi alapján olyan tüskefehérje keletkezik, ami immunválaszt vált ki. Hangsúlyozandó, hogy a Szputnyik V oltóanyag semmilyen formában nem tartalmaz sem élő, sem elölt koronavírust, ami bárkit is megbetegíthetne.

Szputnyik vakcina: mikortól ad védettséget? Itt vannak az adatok

Szputnyik: két oltás, két különböző vektorvakcinával

A Szputnyikot fejlesztő Gamaleja Intézetben nagy múltra tekintenek vissza a vektor alapú oltóanyagokkal végzett kutatások és fejlesztések. A Szputnyik V az egyéb vektor alapú oltóanyagokkal – lásd például AstraZeneca, új néven Vaxzevria - szemben is egyedinek tekinthető. A Szputnyik V oltást kétszer kell alkalmazni, jelenlegi előírások alapján 21 napos időközzel, de a két alkalommal beadott oltás esetén a vivővírus eltérő (az Astra Zeneca mindkét adagja ugyanazt a vivővírust tartalmazza).

Konkrétan, a Szputnyik V oltás I. adagja 26-os szerotípusú humán adenovírust tartalmaz vektorként, a II. adag pedig 5-ös szerotípusú humán adenovírust. Ezt a fajta, immunműködésre kedvezően ható innovációt 2021 tavaszán a németországi szakemberek is méltatták, és az orosz fejlesztők szerint részben erre vezethető vissza az, hogy a Szputnyik V alkalmazásával magas hatékonyságú védelem érhető el.

Magas és még magasabb hatékonyság

A klinikai vizsgálati eredmények alapján a Szputnyik V 2. adagjának a felvétele után (első adag után 42 nappal) a vakcina hatékonysága meghaladja a 91 %-ot, a neves Lancet folyóiratban 91,6 %-os értéket publikáltak. Megjegyzendő, hogy a 90 % fölötti hatékonyság a Covid-19 elleni vakcináknál nagyon jónak tekinthető, és korábban csak a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinája esetén mutattak ki 90 % fölötti értékeket.

A Szputnyik V védőoltás egyébként is magasnak bizonyult hatékonyságát későbbi, valós életből származó, ún. real-world adatok még tovább javították. 2021. április 19-én az Orosz Tudományos Akadémián a vakcinafejlesztők arról számoltak be, hogy 3,8 millió, Szputnyik V-vel kétszer vakcinált orosz lakos körében az oltóanyagnak köszönhetően 97,6 %-os Covid-19 megbetegedéssel szembeni védelem valósult meg. Ilyen módon, a real-world adatot alapul véve, a Szputnyik V hatékonysága a legmagasabb a Covid-19 elleni vakcinák között.

Két éven át tartó védelem, a mutánsokkal szemben is véd

Az orosz vakcina magyarországi alkalmazási előírásában az szerepel, hogy a Szputnyik V-vel elérhető védettség időtartama ismeretlen,- ami valamennyi vakcina esetén elmondható, hiszen hosszú távú vizsgálati eredmények egyelőre egyetlen esetben sem állnak rendelkezésre. A Szputnyik V-t fejlesztő tudósok azonban nagyon optimisták, és úgy vélik, hogy a Szputnyik V-vel elérhető védettség 2 évig vagy még hosszabban tartó is lehet, szemben az mRNS vakcinákkal megvalósítható, hónapokban mérhető időtartammal. A szakemberek által tett kijelentés alapjául azok a korábbi tapasztalatik szolgálnak, amit a hasonló vektor-technológiával gyártott, ebola elleni oltóanyagok alkalmazása során szereztek.

Az orosz szakemberek szerint a Szputnyik V hatásosnak bizonyul a brit mutáns és a dél-afrikai koronavírus variánsokkal szemben. Moszkvában úgy nyilatkoztak, hogy a Szputnyik V két adagjával magas immunglobulin-szint érhető el, és a vakcina az indiai mutánssal szemben is hatékony lesz.

Olvassa el ezt is!

Lehet némi változás az oltási protokollban

Jelenleg is folynak arra irányuló vizsgálatok, hogy a Szputnyik V két dózisa közötti időtartam hossza mennyire befolyásolja a vakcináció hatékonyságát. Lehetséges, hogy a mindennapi gyakorlatban alkalmazott 21 napos időtávot a jövőben 3 hónapra tolják ki, és ezzel a változtatással tovább fokozható lehet a vakcina hatékonysága, illetve még hosszabb távú védelem biztosítható vele.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://sputnikvaccine.com/

(2) https://mb.com.ph/2021/02/05/vaccine-developer-says-sputnik-v-best-in-the-world-after-showing-91-6-efficacy/

(3) https://sputniknews.com/russia/202104271082742401-russian-vaccine-sputnik-v-to-be-effective-against-indian-mutation-of-covid-19-developer-says/

(4) https://www.indiatoday.in/coronavirus-outbreak/story/russian-covid-vaccine-sputnik-v-years-immunity-developer-pfizer-us-1749804-2020-12-15

(5) https://www.news-medical.net/news/20210329/Single-Sputnik-V-vaccine-dose-elicits-robust-immune-response-in-previously-infected-individuals.aspx

Forrás: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához