Egy mezőkövesdi iskolában eddig 21 koronavírus fertőzöttet azonosítottak

#koronavírus #fertőzés #járvány #Borsod
2020.07.08.

COVID-19 fertőzés halmozódását észlelte a helyi járványügyi hatóság egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei oktatási intézményben. A kontaktkutatás zajlik.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos a Ripost kérdésére erősítette meg, hogy a fertőzéshalmozódás Mezőkövesden egy iskolában történt, és a kontaktkutatás jelenleg is zajlik.

Eddig 21 fő koronavírus tesztje lett pozitív

A néhány nappal ezelőtt megbetegedett pedagógus esetében a kontaktkutatás kiderítette, hogy az érintett a koronavírus fertőzés igazolódását megelőzően zárt körű értekezleten vett részt, ahol nagy valószínűséggel megfertőződhetett. A kontaktok körében eddig elvégzett PCR laboratóriumi vizsgálatok 21 fő esetében pozitív eredménnyel zárultak.

A járványban Borsod megyei lakosok mellett, egy Heves megyei lakos is érintett. Jelenleg 3 főt ápolnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Infektológiai osztályán. A szükséges járványügyi intézkedések megtörténtek, a szoros kontaktok járványügyi megfigyelés alatt állnak, jelenleg nem hagyhatják el otthonaikat. Valamennyi fertőzött beteget elkülönítették, a tünetesek kórházban, illetve otthonukban vannak.

Az NNK a szabályok betartására hívja fel a figyelmet

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az eset kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy a járványügyi készültség érvényben van, és a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó megelőző szabályok betartása kiemelten fontos saját magunk és embertársaink védelme érdekében.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

Az NNK továbbra is hangsúlyozza, hogy kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató személyek álljanak munkába, menjenek közösségbe. Tekintettel arra, hogy tünetmentes személy is hordozhatja a koronavírust, kiemelten fontos a 1,5 méteres védőtávolság megtartása. Emellett szigorúan be kell tartani a köhögési, tüsszentési etikett szabályait. Figyeljünk oda a fokozott és folyamatos szellőztetésre és ne feledkezzünk meg a gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés szükségességéről.

Forrás: NNK

A címlapkép illusztráció

Forrás: Index.hu