Ezeket látta már?

Orsóféreg fertőzés tünetei: nagy számban összegyűlve ezt művelik a béllel

elősködő orsógiliszta orsóféreg jele bélfertőzés tünet

Az orsógiliszta egyetlen falat gyümölccsel is a bélbe kerülhet. Az élősködő jelenlétére eleinte viszketés, álmatlanság, éjszakai nyugtalanság is utalhat.

Az orsóféreg-fertőzést az emberi szervezetben élősködő, Ascaris lumbricoides nevű hengeres féreg – orsóféreg, orsógiliszta – okozza. Elnevezését a kórokozó után kapta (aszkariázis).

A betegség szerte a világon előfordul, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 1,4 milliárd embert érint. A fertőzés gyakoriságát illetően jelentős eltérés mutatkozik a Föld országai között. Viszonylag magas az előfordulása a trópusi nedves, meleg éghajlaton, így Afrikában és a Távol-Keleten. Kevésbé gyakori Európában. Magyarországon a lakosság 0,5 százalékában fordul elő.

A betegség gyakran a szociálisan rossz körülmények között élők körében jelentkezik, az elégtelen higiéné miatt. Terjedésének kedvez a talajjal való érintkezés, ez a magyarázata annak, hogy nagyobb arányban fordul elő vidéken, főként a gyermekek körében.

Az orsóférgesség tünetei

Az orsóférgesség tüneteinek megjelenése egyénenként változó, elsősorban a fertőzés mértékétől és a féreg fejlődési szakaszától függ. Az orsóférgek éjszaka szaporodnak, és petéiket a végbélnyílás köré helyezik. Ebből kifolyólag okozhatnak álmatlanságot, éjszakai nyugtalanságot, valamint viszketést a végbélnyílás körül. Előfordulhat tünetmentes fertőzés is.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben gyermeke a végbélnyílása körüli viszketést panaszol, különösen az éjszaka folyamán, keresse fel a házi gyermekorvosát.

Az orsóférgesség kiváltó okai

Az orsóféreg a mosatlan, illetve nem megfelelően tisztított zöldségek és gyümölcsök fogyasztása révén jut az emberi szervezetbe. Petéi rátapadnak ezek külső felületére, illetve a mosatlan gyümölcsbe harapva a petéket tartalmazó talaj apró törmeléke is a szájba kerülhet.

 • Lenyelés után a peték a tápcsatornába kerülnek,
 • majd a bélfalon keresztül bejutnak a vérkeringésbe,
 • onnan pedig a tüdő léghólyagocskáiba.
 • Köhögéskor a gazdaszervezet garatjába jutnak,
 • ahonnan – a köpet lenyelése révén – újból a tápcsatornába kerülnek.
 • A lárvák a vékonybélben kelnek ki, és fejlődnek fertőzőképes, akár 15-20 centiméter hosszúságot is elérő férgekké.
 • A nőstény férgek által rakott peték a széklettel együtt távoznak a gazdaszervezetből, a fertőzést követően körülbelül 60-80 nap elteltével.

A végbélnyílás körüli peték erős viszketést okoznak. Amikor a gyermek megvakarja a fenekét, a kezére tapadt petékkel tovább tudja adni a fertőzést.

Az orsóférgesség lehetséges szövődményei

Amennyiben a lárvák fentebb leírt tömeges vándorlása indul meg, és a tüdő nagymértékben érintetté válhat, a köhögés mellé láz és nehézlégzés is társulhat, és akár tüdőgyulladás is kialakulhat. A vékonybélben jelen lévő orsóférgek tápanyag-felszívódási zavart okozhatnak. A vékonybelet elhagyó kifejlett orsóférgek elzárhatják az epevezetéket vagy a hasnyálmirigy vezetékét, a bél falát átfúrva hashártyagyulladást idézhetnek elő. Nagy számban összegyűlve bélelzáródást is okozhatnak.

Az orsóférgesség diagnosztizálása

A kifejlett orsóféreg emberi szervezetben való jelenléte a székletben látható peték alapján ismerhető fel. Olykor maga az érett féreg is megtalálható a székletben (vagy a hányadékban), a lárvák pedig kimutathatók a köpetből. A laboratóriumi vizsgálat egy bizonyos fehérvérsejt, az ún. eozinofil granulocyta sejtek emelkedett számát mutatja a vérben. Mellkasröntgennel kimutathatók a hörgők menti beszűrődések, vagyis a lárvák tüdőben történt vándorlásának nyomai.

Az orsóférgesség kezelése

Az orsóférgesség gyógyszeres kezeléssel jól gyógyítható. A fertőzés esetén javasolt az egész család kezelése tünetmentesség esetén is. További teendők orsóféreg-fertőzés esetén:

 • zuhanyozás naponta;
 • a fogkefe alapos átöblítése fogmosás előtt;
 • a körmök rövidre vágása;
 • reggelente a gyermek éjszaka viselt hálóruhájának ellenőrzése, mivel azon megtapadhatnak az orsóféreg petéi;
 • a ruhanemű, ágynemű és a takarók, valamint a törölközők rendszeres mosása és cseréje;
 • a gyermek játékainak rendszeres tisztítása, fertőtlenítése;
 • a konyhai és a fürdőszobai felületek gyakori fertőtlenítése.

Az orsóférgesség megelőzése

Az orsóférgesség megelőzésének sarokköve a személyi higiéné szabályainak betartása, az étkezések előtti, illetve a toalett használatát követő alapos, helyes kézmosás. Fontos felhívni a gyermekek figyelmét is a gyakori kézmosás jelentőségére, és megtanítani őket a kézmosás helyes technikájára.

Orsóférgesség várandósság idején

Az orsóférgesség kezelését szolgáló gyógyszer adása kerülendő várandós anyák esetében, a magzatra gyakorolt esetleges káros hatása miatt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a jelek utalhatnak arra, hogy paraziták lepték el a májat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fertőzés

Forrás: NNK/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához