Ezeket látta már?

VÉGBÉLNYÍLÁS-KÖRNYÉKI VISZKETÉS L29.0 (ICD-11: EG60) (PRURITUS ANI, PRURITUS PERIANALIS)

Mi a végbélnyílás-környéki viszketés oka? Ezek a tünetei és kezelési lehetőségei

Végbélnyílás, végbéltájék, viszketés, oka, tünetei, kezelése, fertőzés

A végbéltájéki viszketés oka a végbélnyílás környéki bőr irritációja, gyulladása. A viszketés általában rendkívül intenzív és igen kellemetlen, esetenként pedig égő érzés vagy fájdalom is kísérheti.

Az erős viszketést ráadásul csak ideiglenesen csökkentheti az érintett terület megvakarása, ugyanakkor a folytonos vakarózás nem megoldás, pláne, hogy kockázatai is vannak.

A végbélnyílás-környéki viszketés oka és kialakulása

Az anális viszketés oka a végbélnyílás körüli terület irritációja, melyet vagy valamilyen anyag vagy vegyület, illetve nyirkosság okoz. A bőr ezek hatására felpuhul, megduzzad, sérül a külső, védő rétege. Ez tovább fokozhatja a terület állandó dörzsölődése is. A bőrön így tehát mikroszkopikus (vagy akár szabad szemmel is látható) sérülések, gyulladások alakulhatnak ki, melyek egyik tünete maga a viszketés.

A végbélnyílás-környéki terület viszketése lehet idiopátiás (ilyenkor maga a viszketés a betegség, kiváltó okot nem lehet megállapítani), illetve másodlagos, más problémához kötődő, azok következményeként kialakuló. A másodlagos végbélnyílás-környéki viszketés hátterében számos alapbetegség állhat, melyek miatt a terület fokozott irritációnak van kitéve. Ezek között találhatjuk:

 • az akut vagy krónikus hasmenést, a hasmenéssel járó fertőzéseket
 • a krónikus bőrbetegségeket (pl. a pszoriázist vagy ekcémát)
 • a székletinkontinenciát
 • az allergiás reakciókat (pl. illatanyagra)
 • az aranyeret, az anális fisszúrát, az anális fisztulát
 • az anális területen kialakuló bőrfüggelékeket, polipokat, szemölcsöket
 • a fertőzéseket (pl. gombás vagy bakteriális fertőzést)
 • a parazita-fertőzéseket, bélférgességet
 • a végbélnyílás környéki terület kidörzsölődését
 • ritkábban a végbélnyílás daganatát vagy kolorektális polipot
A végbéltáji viszketés a végbelet, illetve annak közvetlen környékét érinti. A kellemetlen tünetek a legtöbbször este, éjjel, illetve székletürítés után jelentkeznek. A viszketés mellett a bőr kipirosodása, kisebesedése, illetve váladékozása is jellemző lehet. A végbéltáji viszketés a végbelet, illetve annak közvetlen környékét érinti. A kellemetlen tünetek a legtöbbször este, éjjel, illetve székletürítés után jelentkeznek. A viszketés mellett a bőr kipirosodása, kisebesedése, illetve váladékozása is jellemző lehet. Forrás: Shutterstork.com

Végbélkörnyéki viszketést okozhatnak bizonyos élelmiszerek (pl. a tejtermékek, a fűszeres vagy csípős fogások, alkohol, paradicsom, citrusgyümölcsök stb.), a nem megfelelő higiéniás szokások, vagy a fokozott izzadás is.

Viszketés, vakaródzás, viszketés: ördögi körben

Mindannyian jól ismerjük azt a jelenséget, mikor a viszketést intenzív vakarózással „kezeljük”, ám ez csak rövid ideig tartó enyhülést nyújt, és egy idő után újra elkezdünk viszketni, talán még erősebben is, mint korábban. Különösen krónikus bőrbetegségeknél, ekcémánál, gyulladásoknál lehet ez nagyon jellemző és rendkívül kellemetlen tünet. A viszketés és a vakarózás ugyanis olyan ördögi körré válhat, melyből nehéz megszabadulni. Ennek a jelenségnek több oka is van, többek között az immunrendszer és a központi idegrendszer is szerepet játszik benne.

Nagyon leegyszerűsítve azonban főként arról van szó, hogy az intenzív vakarózás miatt sérül a bőr külső rétege, így az irritáló anyagok, allergének, sőt kórokozók is könnyebben juthatnak be a szervezetünkbe. Ezekre a testünk olyan biokémiai folyamatokkal reagál, melyek mikroszkopikus gyulladásokkal járhatnak együtt, ennek pedig csak még intenzívebb viszketés a következménye. Vagyis: minél többet vakarózunk, annál jobban fog viszketni a bőrünk!

Epidemiológia

A végbélviszketés gyakori betegség, pontos adataink azonban nincsenek róla, egyrészt, mert a legtöbb akut eset néhány napon belül elmúlik, még azelőtt hogy a beteg orvoshoz kerülne. Másrészt, a végbélnyílás és a vele kapcsolatos problémák még mindig tabunak számítanak, sokan nem mernek orvoshoz fordulni a panaszaikkal.

Nagyon sokszor nem lehet egyértelműen meghatározni a viszketés okát, a legtöbbször azonban az érintett terület irritációja okozza a kellemetlen tüneteket. Sokan halogatósan, szégyenlősen hosszan tűrik a tüneteket, az okok kiderítése érdekében azonban jobb mielőbb orvoshoz fordulni. Nagyon sokszor nem lehet egyértelműen meghatározni a viszketés okát, a legtöbbször azonban az érintett terület irritációja okozza a kellemetlen tüneteket. Sokan halogatósan, szégyenlősen hosszan tűrik a tüneteket, az okok kiderítése érdekében azonban jobb mielőbb orvoshoz fordulni. Forrás: Shutterstork.com

A becslések szerint a végbéltájéki viszketés a népesség legalább 1-5 százalékát érinti. A betegek között négyszer annyi a férfi, mint a nő. A legtöbb beteg a 40 és 60 év közötti korosztályba tartozik.

Kínzó viszketés: ezek a betegségek okozhatják – olvasson tovább!

Kit érinthet a végbélviszketés?

A betegség bárkinél kialakulhat, de felnőtt, középkorú férfiaknál a leggyakoribb. A parazita-fertőzéssel összefüggő végbélnyílás-környéki viszketés a gyerekeknél a leggyakoribb.

 • A fiziológiai jellegzetességek miatt gyakoribb a végbélnyílás-környéki viszketés a túlsúlyosaknál.
 • Fokozottan veszélyezteti a végbélnyílás-környéki viszketés azokat, akik gyakran szednek hashajtót, vagy más, hasmenést okozó gyógyszereket, étrend-kiegészítőket.
 • Az antibiotikum-kúra miatt nő a gombás fertőzések veszélye, így közvetve ez is növelheti a végbélnyílás-környéki viszketés rizikóját.
 • Bizonyos betegségek szintén növelhetik a végbélnyílás-környéki viszketés kockázatát. Ide tartoznak a krónikus hasmenést okozó betegségek (pl. az IBS vagy a Crohn-betegség), vagy az immunrendszer legyengülésével járó problémák (pl. cukorbetegség).

Az anális viszketés és a higiénia kapcsolata

Meglepő módon, a tisztálkodás hiánya, a végbélnyílás higiéniájának elhanyagolása, illetve a túlzásba vitt tisztálkodás egyaránt okozhat viszketést. Előbbi esetben a székletmaradványok vagy az izzadság, a nem megfelelő fehérnemű, az alsónemű ritka cseréje vezethetnek a bőr irritációjához. Utóbbinál viszont a túl erős dörzsölés, a szappanok, tusfürdők, testápolók és egyéb kozmetikumok túlzásba vitt használata, az illatosított vécépapírok és nedves törlőkendők, vagy a túl érdes, durva vécépapír okozhatja a problémákat. Sajnos, gyakran éppen a túlzásba vitt tisztálkodás erősíti a tüneteket! A beteg ugyanis a higiénia hiányával magyarázhatja a viszketést, nem pedig valamilyen, a háttérben meghúzódó betegséggel.

A végbélnyílás-környéki viszketés tünetei és jelei

A probléma legfontosabb tünete természetesen maga a viszketés. Ez a végbélnyílás környéki területet, ritkábban a gátat érinti. Más területre nem jellemző a viszketés. Emellett megtapasztalható:

 • égő, csípő fájdalom
 • fájdalmas székletürítés
 • a végbélnyílás környékének kipirosodása, duzzanata, felázása
 • gombás fertőzés esetén fehér, nyirkos réteg is kialakulhat
 • a viszketés a leggyakrabban székletürítés után, illetve este, elalvás előtt a legerősebb
 • parazita-fertőzés esetén a viszketés éjjel a legintenzívebb, és a székletben, vagy a vécépapíron akár szabad szemmel is láthatóak lehetnek a kifejlett férgek, cérnagiliszták

A végbélnyílás-környéki viszketés diagnosztizálása

Az elhúzódó, akár több hétig is tartó viszketésnél mindenképpen alaposabb kivizsgálásra van szükség, hogy a viszketés hátterében meghúzódó okokat azonosíthassák. Ehhez proktológus, illetve bőrgyógyász szakemberhez kell fordulni. Képalkotó vizsgálatokra vagy kolonoszkópiára abban az esetben lehet szükség, ha fennáll a daganatos betegség, a bélrendszeri polip kockázata (pl. mert fokozott rizikójú csoportba tartozik a beteg).

Nagyon gyakran a viszketés egyetlen oka a nem megfelelő tisztálkodás - főképp az aranyér esetén. Az aranyérbetegség III-IV. stádiumában az egyik vezető tünet lehet. A III. stádiumú aranyér minden székelésnél, illetve székeléstől függetlenül felállásnál, guggolásnál is megjelenik a végbélnyílásban, így a kifordult nyálkahártya váladéka viszketést tart fenn. A IV. stádiumban levő aranyér folyamatosan a végbélnyíláson kívül helyezkedik el váladékot termelve, a fehérneműt szennyezve. Nagyon gyakran a viszketés egyetlen oka a nem megfelelő tisztálkodás - főképp az aranyér esetén. Az aranyérbetegség III-IV. stádiumában az egyik vezető tünet lehet. A III. stádiumú aranyér minden székelésnél, illetve székeléstől függetlenül felállásnál, guggolásnál is megjelenik a végbélnyílásban, így a kifordult nyálkahártya váladéka viszketést tart fenn. A IV. stádiumban levő aranyér folyamatosan a végbélnyíláson kívül helyezkedik el váladékot termelve, a fehérneműt szennyezve. Forrás: Shutterstork.com

Gombás vagy bakteriális fertőzések azonosításához laboratóriumi vizsgálatokra, tenyésztésre is szükség lehet, ilyenkor mintát vesznek a végbélnyílás környékéről vagy a végbélből ürülő váladékból.

Féregfertőzés gyanúja esetén a végbélnyíláshoz több napon keresztül speciális ragasztócsíkot vagy átlátszó, vékony műanyag lapkát tesznek, melyekre rákerülhetnek a féregpeték, ezeket pedig mikroszkóp alatt vizsgálják.

Orvosnál a végbéltájéki viszketéssel

Segítheti a végbéltájéki viszketés kiváltó okának diagnosztizálását, a megfelelő terápia meghatározását, ha az orvossal való konzultáció előtt előre felkészülünk, és összegyűjtünk néhány információt:

 • Mikor kezdődött a viszketés?
 • Mennyire intenzív a viszketés?
 • Mikor a legerősebb a viszketés (pl. este vagy éjjel; tisztálkodás után; székletürítést követően)?
 • Van-e valamilyen ismert, krónikus bőrbetegségünk?
 • Van-e valamilyen allergiás betegségünk (beleértve a kontakt dermatitiszt és az ételallergiát is)?
 • Változtak-e a székletürítési szokásaink a viszketése jelentkezése előtti időszakban (pl. többször volt hasmenésünk, mint korábban)?
 • Szedtünk-e antibiotikumot a tünetek jelentkezése előtti hetekben?
 • Szedünk-e rendszeresen hashajtót?
 • Van vagy volt-e valamilyen, a bélrendszert érintő fertőző betegségünk a viszketéssel egy időben?
 • Észrevettünk-e a székletben vagy a vécépapíron elváltozásokat, elszíneződéseket, vért vagy fonal-, cérnaszerű képződményeket?
 • Van-e valamilyen ismert nemi úton terjedő betegségünk?
 • Fennállhat-e annak a rizikója, hogy parazitafertőzésünk van, vagy megfertőződtünk valamilyen szexuális úton terjedő betegséggel (pl. mert gyakrabban váltogatjuk a szexuális partnerünket, vagy mert ismeretlen forrásból származó, nem megfelelően elkészített ételt vagy italt fogyasztottunk)?
 • Voltunk-e a tünetek jelentkezése előtti 2 hónapban külföldön?

A végbélnyílás-környéki viszketés lefolyása és kimenetele

A betegség a bőr állapota alapján három stádiumra osztható:

 • a 0. stádiumban a bőr teljesen normális
 • az 1. stádiumban a bőr kipirosodott, gyulladt
 • a 2. stádiumban a bőr megvastagszik, a rajta normális esetben is megtalálható vonalak hangsúlyosabbá válnak, így a bőrnek repedezett felülete lesz (ún. lichenifikáció)
 • a 3. stádiumban a lichenifikáció mellett a bőr kisebesedése is megfigyelhető

A végbélnyílás-környéki viszketés gyógyulási ideje a kiváltó októl is függ. Ha irritáció okozta a viszketést, akkor néhány napon belül számíthatunk a tünetek megszűnésére (feltéve, hogy azonosítottuk és kiiktattuk az irritációt kiváltó anyagot). Ha a tünetek egy hónapon sem belül múlnak el, esetleg folyamatosan romlik a beteg állapota, mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Paraziták a bélben: ezek a tünetek jelzik a jelenlétüket – olvasson tovább!

Veszélyhelyzet végbélviszketés esetén

A végbéltájéki viszketés szerencsére a legritkább esetben okoz életveszélyes, azonnali orvosi ellátást igénylő problémákat. Mindenképpen érdemes azonban minél hamarabb orvoshoz fordulni, ha:

 • a viszketés annyira intenzív, hogy megzavarja a hétköznapjainkat, nem tudunk tőle dolgozni vagy pihenni
 • a viszketés és a vakarózás következményeként az érintett terület nagyon gyulladt, sebes lesz
 • a végbélnyílásból vagy környékéről váladék vagy vér ürül
 • más tüneteink is vannak (állandó hasmenés, hányás, étvágytalanság, láz stb.)

A végbélnyílás-környéki viszketés komplikációi

Az állandó viszketés és a vakarózás miatt könnyen ördögi körbe kerülhet a beteg: a viszkető területet megvakarva, megdörzsölve csak ideiglenesen enyhül a kellemetlen érzés, viszont a bőr sérül, az idegvégződéseket folyamatos ingerek érik, amelyek miatt újrakezdődik a viszketés. A beteg pedig öntudatlanul egyre erősebben és erősebben vakarózik, ami miatt a bőr egyre jobban sérül. Ennek a reakciónak rendkívül kellemetlen következménye lehet az érintett terület kisebesedése, a sebek felülfertőződése, a bőr gyulladása.

Tanácsos a vastagbélrák szűrés ha a családi előzményben előfordult ilyen, vagy esetleg méh-, petefészek-, emlő-, prosztatarák vagy vastagbélpolip probléma, gyulladásos bélbetegség (IBS, Chron), még panaszmentesség esetén is 7-8 év után, vagy ha egyéni előzményben vastagbél polip eltávolítás vagy végbél-, vastagbél tumor miatti műtét szerepel. Tanácsos a vastagbélrák szűrés ha a családi előzményben előfordult ilyen, vagy esetleg méh-, petefészek-, emlő-, prosztatarák vagy vastagbélpolip probléma, gyulladásos bélbetegség (IBS, Chron), még panaszmentesség esetén is 7-8 év után, vagy ha egyéni előzményben vastagbél polip eltávolítás vagy végbél-, vastagbél tumor miatti műtét szerepel. Forrás: Shutterstork.com

A végbélnyílás-környéki viszketés kezelése

A végbéltájéki viszketés kezelésénél két fő szempontot kell figyelembe venni: egyrészt kezelni kell az azonosítható kiváltó okot, vagyis az alapbetegséget, másrészt meg kell szüntetni a közvetlen kellemetlenségeket, a bőr irritációját, ezzel pedig enyhíteni a viszketést. Bármilyen ok váltotta is ki a viszketést, a megfelelő higiéniás, székletürítési szokások elsajátítása és alkalmazása kulcsfontosságú!

Az alapbetegség kezelése történhet akár helyileg alkalmazható krémekkel, kenőcsökkel, akár szájon át szedhető gyógyszerekkel (pl. antibiotikummal, féreghajtóval, antihisztaminokkal vagy gombaellenes szerekkel).

A kellemetlen tünetek enyhítésénél a következő lépések jöhetnek szóba:

 • a székletürítés normalizálása, a hasmenés kezelése (ez akár az étrend felülvizsgálatával is járhat)
 • megfelelő higiéniás szokások elsajátítása (tisztálkodás, szárítkozás, az illatosított termékek, vécépapírok mellőzése)
 • a műszálas, nem szellőző, túl szoros vagy kényelmetlen ruhadarabok lecserélése
 • bőrnyugtató, hámosító, ún. barrier-funkcióval is bíró krémek használata (ezek megvédik a bőrt a további irritációtól). Csak olyan krémet használjunk, melyet az orvosunk is jóváhagyott!
 • nagyon erős viszketés esetén szteroidos krémet is ajánlhat az orvos, mely a viszketés mellett a gyulladást, és az esetleges felülfertőződések rizikóját is csökkenti

Megelőzhető a végbélnyílás-környéki viszketés?

Mivel a betegségnek sok kiváltó oka lehet, ezért nincs olyan egyértelműen meghatározható módszer, amellyel teljesen meg lehetne előzni a viszketést. Azonban minden olyan tevékenység hasznos lehet, mely csökkenti a végbélnyílás-környéki terület irritációját, és ezzel nemcsak a viszketés kockázata lesz alacsonyabb, hanem az ezzel összefüggő más betegségeké is.

 • A túlsúly a bőrproblémák mellett az aranyér veszélyét is növeli, vagyis többszörösen is összefügghet a végbélnyílás-környéki viszketéssel. Ez egy újabb indok arra, hogy megszabaduljunk a felesleges kilóktól!
 • Különösen figyeljünk oda a végbélnyílás környékének tisztán tartására!
 • Kerüljük a végbélnyílást irritáló, csípős vagy fűszeres ételeket, a szénsavas üdítőket, az alkoholt.
 • A túl sok nedvesség tovább fokozhatja az irritációt, ezért az érintett területet mindig tartsuk szárazon és tisztán!
 • Aki fokozott izzadásra hajlamos, annak érdemes naponta akár többször is fehérneműt váltania. Részesítsük előnyben a természetes anyagból készült, jól szellőző ruhadarabokat!
 • Ha végbélkörnyéki viszketésre és emiatt vakarózásra is hajlamosak vagyunk, a körmeinket vágjuk rövidre és tartsuk a lehető legtisztábban.
 • Ha általában este vagy éjjel viszket a végbéltájék, húzzunk vékony cérnakesztyűt lefekvés előtt. Ezzel is óvhatjuk a bőrünket.

Mit tehetünk otthon végbélviszketés esetén?

Néhány egyszerű, olcsó házi módszerrel megpróbálhatjuk elviselhetőbbé tenni a végbéltájéki viszketést és gyorsíthatjuk a gyógyulást.

A végbélviszketés is sokak életét keseríti. A panasz hátterében itt is sokféle betegség húzódhat meg. Nem ritka, hogy bizonyos szexuális úton átvihető betegségek okoznak tüneteket a végbélnyílás környékén. A végbélviszketés is sokak életét keseríti. A panasz hátterében itt is sokféle betegség húzódhat meg. Nem ritka, hogy bizonyos szexuális úton átvihető betegségek okoznak tüneteket a végbélnyílás környékén. Forrás: Shutterstork.com
 • Bár mondani sokkal könnyebb, mint megtenni: ne vakarózzunk! Vagy legalábbis igyekezzünk minél kevesebbet vakarózni. Ha mégsem tudunk ellenállni a késztetésnek, legalább ne a körmeinket használjuk. A szakemberek szerint az inger elleni az is megfelelhet, ha megdörzsöljük, megütögetjük vagy megcsipkedjük a viszkető részt, esetleg csak egyszerűen rajta tartjuk a kezünket, és így legalább csökkentjük annak a rizikóját, hogy sebesre vakarjuk a bőrünket.
 • Fordítsunk kiemelt figyelmet az érintett terület higiéniájára, de a hosszú fürdőzésről, a meleg vízben való ücsörgésről inkább mondjunk le. Ez ugyanis túlságosan kiszárítja a bőrt. Tisztálkodás után alaposan szárítsuk meg a végbélnyílást és környékét, de soha ne dörzsöljük! Inkább egy puha törülközővel itassuk fel a nedvességet, vagy alacsony hőfokra állított hajszárítóval szárítsuk meg.
 • Bőrirritáció, bőrgyulladás, fájdalom és viszketés esetén jót tehet a langyos ülőfürdő. A fürdővízbe tehetünk gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású zabot (tegyünk kb. 30 dkg zablisztet vagy finomra vágott zabpelyhet egy tiszta zokniba, harisnyába, és áztassuk a fürdővízbe húsz percre), vagy Epsom-sót (egy kád vízben oldjunk fel 2 börgényi Epsom-sót). Az ülőfürdő ne tartson tovább 15-20 percnél, és utána nagyon alaposan szárítkozzunk meg!

GYAKORI KÉRDESEK A VÉGBÉLNYÍLÁS-KÖNYÉKI VISZKETÉSSEL KAPCSOLATBAN

Fertőző a végbélnyílás viszketése?

A viszketés önmagában nem fertőző. A végbélnyílás, illetve annak környékének viszketését sokféle probléma okozhatja, ezek egy része visszavezethető valamilyen fertőzésre. Azonban a viszkető bőr megérintése, esetleg az érintett bőrfelületből távozó váladékkal, izzadtsággal való kontaktus a legritkább esetben jár együtt fertőződéssel, ehhez általában más vektorra (vagyis közvetítőre) van szükség. Például a hasmenéses panaszokat okozó fertőző betegségeknél a szennyezett széklettel való kontaktus, parazitafertőzés, bélférgesség esetén pedig a férgek petéinek lenyelése okozza a fertőződést.

Hogyan tisztálkodjunk, ha viszket a végbél környéke?

Fontos, hogy az érintett területet tisztán és szárazon tartsuk! Előnyös, ha minden székletürítés után tiszta vízzel megmossuk a végbél környékét és alaposan meg is szárítjuk azt. A törülközővel ne dörzsöljük, inkább csak óvatosan itassuk fel a nedvességet! A fürdés helyett részesítsük előnyben a zuhanyzást. Lehetőleg cseréljük le a tisztálkodószereket bőrkímélő, hipoallergén, illatanyag- és színezékmentes termékekre. Naponta egyszer érdemes viszketést csökkentő hidratáló krémet is alkalmazni.

Milyen vécépapír a legjobb végbéltájéki viszketés esetén?

A legfontosabb, hogy a durva, illetve az erősen illatosított vécépapírokat kerüljük! Ezek komolyan irritálhatják az egyébként is fájdalmas területet. A puha vécépapír is árthat, ha túl erősen dörzsöljük a végbélnyílást és környékét. A nedves vécépapírral kapcsolatban megoszlanak a vélemények, de előfordulhat olyan helyzet, hogy ezekre van szükség a terület teljes megtisztításához. Ha nedves vécépapírt használunk, szintén kerüljük az illatosított változatokat, és toaletthasználat után a végbélkörnyéket alaposan szárítsuk is meg.

Kell speciális diétát követni végbélkörnyéki viszketés esetén?

Speciális étrendet általában csak krónikus hasmenés vagy allergia esetén kell követni. Akut hasmenéssel járó betegség esetén is jót tehet, ha néhány napig kímélőbb ételeket eszünk. Végbélkörnyéki viszketés esetén azonban érdemes kerülni az irritáló hatású ételeket, a túl csípős vagy fűszeres fogásokat, a magas cukortartalmú ételeket, az italok közül pedig a koffeint tartalmazó innivalókat és az alkoholt. A citrusgyümölcsök, a szénsavas italok és a tejtermékek is fokozhatják a viszketést, ezért a gyógyulásig ezeket is érdemes kerülni.

Tehát, ha a viszket a végbélnyílásom, akkor mit tegyek először?

Elmegy a bőrgyógyászatra, ami egyébként helyes is, hiszen ha egyértelműen bőrgyógyászati baja van, akkor gyors segítséget kaphat. Azonban ez igen ritkán fordul elő, mert az esetek döntő többségében a viszketést valamilyen végbéltájéki betegség, elváltozás /esetleg banális okok pl: nedves törlőkendő használata, nem megfelelő tisztálkodás/ okozza. Ne feledkezzünk meg azokról a belgyógyászati bajokról sem, amelyek szintén bőrviszketést idézhetnek elő. Ilyenek a májzsugor, a vesebetegségek, vérképzőszervi okok, cukorbetegség, daganatok.

Azonban maradjunk a proctológiánál és ezen belül is a végbélviszketésnél. Haladjunk sorban az egyszerűbben megoldható problémától a „ komolyabb” betegségek felé.

A végbélviszketés kenőcs, kúp alkalmazásával is enyhíthető, de mindenképpen javasolt egy szakorvos felkeresése, hiszen a vizsgálat nélkül alkalmazott végbélviszketés elleni kenőcsök, kúpok sok esetben csak tüneti kezelést jelentenek, nem a probléma forrását szüntetik meg. A végbélviszketés kenőcs, kúp alkalmazásával is enyhíthető, de mindenképpen javasolt egy szakorvos felkeresése, hiszen a vizsgálat nélkül alkalmazott végbélviszketés elleni kenőcsök, kúpok sok esetben csak tüneti kezelést jelentenek, nem a probléma forrását szüntetik meg. Forrás: Shutterstork.com

Először is beszéljünk a higiénés problémákról: nagyon gyakran a viszketés egyetlen oka a nem megfelelő tisztálkodás. Ugyanis ha a beteg székelés után nem mossa ki zuhanyrózsával a végbélnyílását hanem csak WC papírral törli meg, akkor a végbélnyílásban székletmorzsák maradhatnak, amelyek a bennük levő bontó enzimek által állandó bőr irritációt okozhatnak és az irritált bőrben a baktériumok és gombák sokkal könnyebben elszaporodhatnak. Különösen érvényes ez azokra, akiknek bőraranyerük / caruncula/ van, az ilyen végbélnyílások a széklelést követő lemosás nélkül tényleg nem tarthatók tisztán. A nagyobb „bőraranyeresek” fehérneműje sokszor bánja, hogy csak WC papírral tisztálkodott a tulajdonosa.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Források:

Dermatology (Elsevier, 2018.), szerk: Jean L. Bolognia, Julie V. Schaffer, Lorenzo Cerroni

Fitzpatrick's Dermatology (McGraw-Hill, 2019.), szerk.: Sewon Kang, Masayuki Amagai, Anna L. Bruckner, Alexander H. Enk, David J. Margolis, Amy J. McMichael, Jeffrey S. Orringer

Pruritus (Springer, 2010.), szerk: Laurent Misery, Sonja Ständer

Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anal-itching/symptoms-causes/syc-20369345

Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/articles/168728

MedicineNet https://www.medicinenet.com/anal_itching/article.htm

Pruritis Ani https://fascrs.org/patients/diseases-and-conditions/a-z/pruritis-ani-expanded-version

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához