Rózsahimlő: ezek a tünetei

#rózsahimlő #rubella #várandós kismama #várandós
2019.12.27.

A rózsahimlő (rubella) vírusos eredetű fertőző megbetegedés, melynek lefolyása rendkívül enyhe is lehet, ugyanakkor időnként nagyon súlyos szövődményekkel kell számolni.

A rózsahimlő várandós kismamákra különösen veszélyes, mert vetélést vagy fejlődési rendellenességeket is okozhat.

A rózsahimlő kezdeti tünetei

A rózsahimlő enyhe lefolyású betegség, melynek tünetei, illetve súlyossága a beteg életkorától is függnek. Gyerekkorban az esetek mintegy 50 százalékában nem jár együtt tünetekkel, kamaszoknál, illetve felnőtteknél ez az arány alig 10 százalék.

A tünetmentesség, illetve a betegség korai szakaszára jellemző általános tünetek (általános rosszullét, gyengeség, köhögés, orrfolyás, hőemelkedés, étvágytalanság, hasmenés stb.) miatt nehezebben diagnosztizálható, más betegségekkel is könnyen összetéveszthető. Ez a „bevezető” szakasz általában néhány napig tart. Később a vírus a légutakat is megtámadja, és az immunrendszer fokozott működése miatt a nyirokcsomók is megduzzadhatnak.

Főként az áll alatti, a fül mögötti vagy a nyaki nyirokcsomók válnak duzzadttá és érzékennyé. A garatmandulák is megnagyobbodhatnak, ami nyelési nehézségeket vagy a nyeléskor jelentkező fájdalmakat okoz. A betegek egy részénél a szem is kipirosodhat, illetve kötőhártya-gyulladás alakulhat ki.

Rubeola: kiütések a bőrön

A fertőződést követő 14-21. napon, az első tünetek után nagyjából 3 nappal azonban megjelennek a bőrön a jellegzetes bőrtünetek, a kiütések. Először az arcon, majd a mellkason és a törzsön, végül a végtagokon is.

A kiütések halványpirosak vagy rózsaszínűek, a felületük sima, és enyhén kiemelkednek a bőrből. A babakorban, illetve kisgyermekkorban gyakori rubeola és bárányhimlő kiütései között lényeges különbség, hogy a bárányhimlő pöttyei folyadékkal telt hólyagocskák, míg a rubeola esetében ez nem így van.

Előfordulhat, hogy nagyobb foltokká állnak össze, de általában az egész érintett testrész beterítik az apró foltok. A kiütések szimmetrikusan helyezkednek el a testen.

Egyénenként nagyon eltérő lehet, hogy mennyi kiütés jelenik meg valaki testén, azonban a kiütések száma, az érintett bőrterület nagysága nincs közvetlen összefüggésben a kiütésekkel együtt járó erős, intenzív viszketéssel! A viszketés következménye az lehet, hogy a beteg elvakarja ezeket, a sebeken keresztül pedig baktériumok juthatnak a szervezetbe, felülfertőződést okozva. Ugyanakkor a kiütések néhány napon belül, nyom nélkül elmúlnak, nem marad utánuk heg vagy elszíneződés.

Ilyen súlyos szövődményei lehetnek a bárányhimlőnek - kattintson tovább!

A kamaszoknál, illetve felnőtteknél általában jóval súlyosabb a betegség lefolyása, és a korábban felsorolt tünetek mellett gyakori lehet az ízületi fájdalom is. Ez a legtöbbször a felnőtt nőket érinti. A csukló és kéz ízületeinek fájdalma akár több hétig is megmaradhat, sőt az is előfordulhat, hogy valakinél évekig elhúzódik a teljes gyógyulás.

Forrás: EgészségKalauz