Fontos változás jön: május 13-tól csak így mehetünk műtétre

#koronavírus #műtétek #elmaradt műtét #védettségi igazolvány
2021.05.07. Módosítva: 2021.05.07.
Fontos változás jön: május 13-tól csak így mehetünk műtétre

Zsebébe kell nyúlnia annak, akinek nincs védettségi igazolványa. Az új szabályokat Müller Cecília, országos tisztifőorvos jelentette be pénteken.

A kedvező járványügyi adatoknak és a kórházban ápoltak csökkenő számának köszönhetően újabb intézkedések következhetnek, amelyekkel vissza lehet térni a régi életünkhöz - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Így lehet műtétre menni

Május 13-tól a kórházakban újra lehetőség lesz a tervezett beavatkozások, műtétek, valamint a rehabilitációs ellátások igénybevételére. Ezeket csak előre egyeztetett időpontban, a szabályok maximális betartása mellett lehet igénybe venni.

Ehhez vagy védettségi igazolványra, vagy a beavatkozás előtt két nappal végzett, negatív PCR-tesztre ÉS a beavatkozás napján elvégzett, negatív eredményű antigéngyorstesztre van szükség - mondta.

Mi az az antigénteszt? Itt megtudja, kattintson!

Azt, hogy ezt a tesztet kinek kell kifizetnie és hol kell elvégeztetnie, nem részletezte a tisztifőorvos, vélhetően mindenkinek, aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, magánúton kell a tesztet elvégeztetnie és kifizetnie - ez pedig tizenöt-húszezer forintba is kerülhet, labortól és teszttől függően.

Ezt támasztja alá Kásler Miklós, emberi erőforrások miniszterének mai Facebook posztja is, amelyben ezt írja: "Május 13-ától újraindulnak az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások (...). A betegek felvételének feltétele, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR teszt eredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigén gyorsteszttel rendelkeznek. Fertőzésgyanú esetén a fekvőbeteg-intézetekben megtörténik az izoláció és az érintettek esetében antigén gyorstesztet végeznek a diagnózis felállításához."

Müller Cecília a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a kórházaknak a május 13-tól nyújtható ellátásokat és kezeléseket mind térben, mind az ellátó személyzetet illetően a koronavírusos betegektől elkülönítve kell biztosítaniuk.

Május 10-től nyitnak az iskolák is

A kormány ma friss rendeletben rögzítette, visszavonja azt a felkérését a gazdaság szereplőitől, hogy törekedjenek az otthoni munkavégzés alkalmazására, derült ki a Magyar Közlönyből. Az általános iskolák alsó tagozatát már korábban megnyitották, a jövő héttől a többi oktatási intézmény is kinyit.

A köznevelési intézményekben, a szakképző intézményekben, valamint a felnőttképzésben a rendes oktatásra történő visszatérésről szóló rendelet alapján a köznevelési intézmények és a szakképző intézmények valamennyi évfolyama 2021. május 10. napjától rendes munkarendben működik:

  • a közigazgatásban elrendelt lakó-, illetve tartózkodási helyen történő munkavégzés és a gazdaság szereplőinek felkérése, hogy törekedjenek az otthoni munkavégzés alkalmazására, megszüntetésre kerül,
  • az óvodások és iskolások esetében lehetővé válik a sportlétesítmények, az uszodák, az edzőtermek és a jégpályák szervezett keretek között (testnevelés óra, sportszakkör, iskolai sportkör vagy sportoktatás) történő látogatása.
  • A koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt álló tizennyolcadik életévüket be nem töltöttek karanténkötelezettség nélkül térhetnek haza Magyarország területére.

A közlöny a felsőoktatásról is ír, amely szerint a felsőoktatási intézmény rektora dönthet az oktatás – így különösen a hallgatók gyakorlati képzésének, valamint a tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint hallgatói jelenlétet igénylő tudásmérésnek – személyes érintkezés mellett történő megszervezéséről, a szükséges védelmi intézkedések betartásával. A szükséges védelmi intézkedések betartásáról a rektor köteles gondoskodni - írja a portfolio.hu

Ez is érdekelheti:

Forrás: egeszsegkalauz.hu