Ezeket látta már?

Herpesz ellen: így mulaszthatja el gyorsan

herpesz, ajakherpesz, oka, kezelése

A herpeszre mindenkinek van egy "bevált" gyógymódja. De nézzük, valójában mi jöhet, és mi tilos.

Az ajakherpesz okozója a herpes simplex vírus, mely közeli érintkezés (például csókolózás) útján, fertőzött nyállal terjed. A vírus "különlegessége", hogy nem lehet teljesen kiirtani a szervezetünkből, ha valaki egyszer elkapta, akkor a vírus bármikor "aktiválódhat", vagyis fájdalmas, viszkető hólyagok jelenhetnek meg az ajkakon, a száj vagy az orr környékén. Bár a vírus ilyenkor a legfertőzőbb, könnyen előfordulhat, hogy valakinek nincsenek tünetei, mégis továbbadja a vírust.

Miért alakul ki a herpesz?

Pontosan nem lehet tudni, mi váltja ki a hólyagok megjelenését, de bizonyos állapotok közrejátszhatnak a herpesz fellángolásában. Sok embernél akkor jelennek meg a hólyagok, amikor az immunrendszerük legyengült, lázasak, náthásak, másoknál a napsugárzás hatására alakul ki az ajakherpesz.

Előfordulhat az is, hogy a különösen stresszes időszakokban jelenik meg a herpesz, a nők esetében pedig a hormonális változások és a menstruációs ciklus is szerepet játszhat.

Az ajakherpesz általában néhány napon belül elmúlik, és a legtöbbször elegendő helyileg ható krémekkel kezelni a hólyagokat (súlyosabb esetben azonban szájon át szedhető antivirális gyógyszert javasolhat a kezelőorvos). Bár szinte mindenkinek van egy-két jól bevált módszere a herpesz ellen, nem érdemes minden tanácsot követni, mert néhány többet árthat, mint amennyit használ.

A herpesz kezelése

A legfontosabb, hogy a herpesz továbbterjedését megakadályozzuk: mossunk gyakrabban kezet és cseréljük többször a törülközőnket. Az evőeszközünket, poharunkat, fogkefénket, borotvánkat és egyéb, személyes használati tárgyainkat ne osszuk meg másokkal! Amíg a hólyagok nem múltak el, ne csókolózzunk és tartózkodjunk az orális szextől is.

Az érintett területet tartsuk tisztán és krémezzük gyakran, így gyorsíthatjuk a bőr gyógyulását. A viszketést, fájdalmat jeges borogatással enyhíthetjük. Ne piszkáljuk, ne kapargassuk a hólyagokat, ne próbáljuk meg őket kinyomni vagy kiszúrni! Így ugyanis növeljük annak a rizikóját, hogy a herpesz továbbterjed, és más helyeken is megjelenhet.

A lizin nevű aminosav gátolhatja a herpes simplex virus szaporodását, ezért a lizintartalmú étrend-kiegészítők szedésével felgyorsíthatjuk a gyógyulást, illetve némileg csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. Kerüljük a túlságosan sós, csípős vagy fűszeres ételek fogyasztását, ezek ugyanis tovább ronthatják az állapotunkat - természetesen, az egyéni jellegzetességeket ebben az esetben is figyelembe kell venni, előfordulhat, hogy valaki egyáltalán nem érzékeny ezekre.

Tények és tévhitek a herpeszről. Olvasson tovább!

Bár rengeteg házi gyógymód közül válogathatunk, a szakemberek szerint lehetőleg semmit ne kenjünk a herpeszes hólyagokra. A fokhagymának, teafa- vagy oreganó olajnak lehetnek ugyan antiszeptikus hatásai, ám egyáltalán nem biztos, hogy a szervezetünk úgy reagál ezekre a szerekre, mint azt szeretnénk, könnyen előfordulhat, hogy ezek a házi gyógymódok komoly fájdalmakat, allergiás reakciót váltanak ki nálunk.

Ez is érdekelheti:

Forrás: EgészségKalauz