Ezeket látta már?

Hiányos a magyar járványstatisztika az amerikaiak szerint

korhaz-egeszsegugy-lelegeztetogep-koronavirus-jarvany

A Washingtoni Egyetem kutatói szerint a számok nem stimmelnek a koronavírusban elhunytak viszonylatában.

Az amerikai kutatók azt állítják, hogy világviszonylatban több mint kétszer annyian hunytak el a koronavírus következtében, mint amennyi a hivatalos statisztikákban szerepel. A nem rég publikált elemzésben a szakemberek arra jutottak, hogy a legtöbb országban hiányosak a koronavírus miatti halálesetekről szóló kimutatások.

Világviszonylatban 3,2 millió elhunytat regisztráltak tavaly márciustól idén május 3-ig, de számításaik szerint a pandémia valójában 6,9 millió áldozatot követelt. A különbség abból adódhat, hogy mindenhol más szempontokat vesznek figyelembe a halálozási statisztikák összeállításakor, és nem mellékes az egészségügy terheltsége sem, aminek következtében nem mindig megállapítható, hogy koronavírus, vagy más betegség okozta az illető halálát.

Magyarországon az IHME elemzése alapján 37 177-en haltak meg a Covid-19 okozta járványban május 2-ig, vagyis 9476-tal többen, mint amennyit a hivatalos tájékoztatásban regisztráltak – írta a Népszava hétfőn.

Ez is érdekelheti:

A szakemberek szerint 2020 szeptemberig még alacsony volt az eltérés a közölt és a becsült adatok között, azonban a második hullám után vált ketté a két adat. Az elemzés során arra is kitérnek, hogy nem Magyarország az első a halálozásokban, hanem világviszonylatban "csak" a 16., és az EU-tagállamok között a 7.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához