Ezeket látta már?

Hogyan előzhető meg a H1N1 fertőzés?

Az influenza megelőzésére a gyakran hangoztatott jó immunrendszer és az egészséges életmód önmagában nem elegendő. Az új influenza a fiatalokat és az egészségeseket is megbetegítheti. Szövődmények és súlyos, akár halálos kimenetelű betegség nemcsak a legyengült az immunrendszerűekben, illetve krónikus betegségben szenvedőkben, hanem egészségesekben, gyermekekben és várandós anyák esetén is előfordulhat, sőt- jelen tudásunk szerint – jóval gyakrabban, mint szezonális influenza járvány esetén.

A vitaminhiány, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a rossz szociális körülmények gyengítik a szervezet védekező rendszerét. Az egészséges életmód azonban nem elegendő a fertőzés kivédésére, csupán segíthet a gyógyulásban. Vitaminkúra csak vitaminhiány esetén indokolt. Influenza megelőzésére nagy dózisú C-vitamin szedése nem ajánlott, mivel hatékonysága nem bizonyított. Nincs tudományosan megalapozott bizonyíték arra sem, hogy a homeopátiás készítmények hatékonyak volnának az influenza kivédésére.

Hogyan előzhető meg a H1N1 fertőzés?

A fejlett társadalmi, gazdasági körülmények hatással vannak a fertőző betegségek visszaszorítására, azonban a jó higiénés helyzet önmagában nem elegendő a járvány megakadályozására.

Az új influenza gyors terjedésének, világjárvánnyá válásának hátterében nem csupán a vírus nagy fertőzőképessége, az emberiség immunrendszere számára ismeretlen volta, hanem a Föld lakosságának motilitása is jelentös szerepet játszik Az influenza megelőzésének jelenleg leghatékonyabb eszköze a védőoltás.

Melyek a megelőzés nem gyógyszeres lehetőségei?

Az alábbi WHO és CDC ajánlások lassíthatják a terjedést, az egyéni védelmet azonban tartósan nem biztosítják.

Fontos a papirzsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, melyet azonnal a szemétbe kell dobni, majd kezet kell mosni. Ha nincs zsebkendőnk, alternatív megoldás a ruházatba tüsszentés, köhögés, mivel a vírusok az öltözéken nem élnek túl olyan jól. Ne feledjük, minden testváladék potenciálisan fertőző.

Kéz higiéne. Gyakori kézmosás! Tartson a kézmosás kb. 20 másodpercig szappannal és vízzel a kéz mindkét felszínén és az ujjak között és a körmök alatt is. Papírtörölköző használata javasolt. Víz és szappan hiányában használható alkohol alapú kézfertőtlenítő is, melyet hagyni kell a kézre száradni.

A kézzel gyakran érintett tárgyak többszöri tisztítása indokolt. A vírus a kemény felületeken /kilincs, asztal, játék, stb) 2- 8 órán át képes túlélni. Innen a kéz közvetítésével a szembe, orrba, szájba kerülve okozhat fertőzést. Speciális fertőtlenítőszer használata azonban nem szükséges.

Ajánlott a "6 lépés távolság". Kerülendő a közeli, arc-arcérintkezés, kézfogás, nagy tömeget befogadó zárt terű rendezvények, mozi, disco, stb., és a beteglátogatás.

Influenzaszerű betegség esetén csak 24 órás láztalanság után menjünk közösségbe, ugyanis a fertőzőképesség ekkor már csekély. Ha mégis szükséges a betegség alatt közösségbe menni, a betegnek arcmaszk használata erősen javasolt.

Influenzaszerű betegségben szenvedőt lehetőleg egy, szövődmények szempontjából nem rizikócsoportba tartozó hozzátartozó ápoljon. Ez különösen fontos a várandós anyák és krónikus betegségben szenvedők esetén. Ha megoldható a beteget külön szobában kell elhelyezni, ha nem, viseljen a beteg maszkot.

Arcmaszk folyamatos használata a nem rizikócsoportba tartozó egészségeseknek még 2009 H1N1 fertőzött közösségben sem javasolt rutinszerűen. Otthon, magas rizikójú egyén közvetlen kontaktusa esetén indokolt lehet. Az egészségügyi személyzetre vonatkozóan speciális utasítások vannak érvényben.

Beteg által használt tárgyakhoz, pl. evőeszköz szokványos, háztartási, fertőtlenítőt is tartalmazó tisztítószereket használjunk, nem szükséges azokat elkülönítve kezelni. Az influenza vírus 75-100°C –os hőmérsékleten elpusztul. Különböző kemikáliák, mint a germicidek, a klór, a hidrogén peroxid, a detergensek (szappan), a jódvegyületek és az alkohol hatásosak a humán influenza vírusokkal szemben, ha megfelelő ideig és koncentrációban alkalmazzuk.

Forrás: EgészségKalauz