Ezeket látta már?

Vérből is kimutatható: folyamatos gyulladást okoz a poszt-Covid

hosszú long Covid szindróma tünetek

A koronavírussal kórházba került betegek körében végzett eddigi legnagyobb brit vizsgálat azt mutatja, hogy az úgynevezett „hosszú Covid” folyamatos gyulladáshoz vezet, ami kimutatható a vérben.

A koronavírussal kórházba került betegek brit vizsgálatának eredményei azt mutatják, hogy a post-Covid folyamatos gyulladáshoz vezet, amely kimutatható a vérben – írja a The Independent.

„Jelenleg is mintegy 65 millió ember küzd a koronavírus-megbetegedésből megmaradt tünetekkel, az úgynevezett „post-Coviddal. A betegség diagnosztizálása és kezelése is nagyon nehéz, de a mostani kutatás fontos lépés annak megértéséhez, hogy mi okozza a fennmaradó tüneteket” – nyilatkozta a lapnak Peter Openshaw professzor, az Imperial's National Heart & Lung Institute munkatársa.

Mi a post-Covid?

A poszt-Covid szindróma nem meghatározott betegség, hanem azoknak a változatos tüneteknek az összessége, melyek a koronavírus-fertőzés lezajlása után legalább négy héttel, negatív PCR-teszt mellett is csökkentik a betegek életminőségét és nehezítik a mindennapi életvitelüket.

A "long covid" vagy post-Covid egy fizikai és pszichés tünetek széles spektrumát felölelő szindróma, melyre jellemző olyan tünetek együttes fennállása, amelyek a Covid-19 betegség alatt vagy azt követően alakultak ki. Ezek a tünetek minimum 2 hónapig állnak fenn az akut fertőzést követően (tehát az eredeti, akut tünetek első jelentkezésétől számítva legalább 3 hónapig), és panaszok jelentős hatással vannak az érintettek mindennapi életére.

Ilyen tünetekből olvastak a kutatók

A több mint 650, súlyos Covid-19 vírussal kórházba került ember elemzése során a hosszan tartó tünetekkel rendelkező betegeknél az immunrendszerük aktiválódására utaló jelek mutatkoztak. Az, hogy ez az aktiválódás hogyan történt, attól függött, hogy milyen típusú tüneteik voltak elsősorban (például fáradtság vagy agyi köd).

A londoni Imperial College által vezetett kutatás azt sugallja, hogy a szervezet immunrendszerét moduláló, már létező gyógyszerek hasznosak lehetnek a post-Covid kezelésében, és a jövőbeni kutatások során ezeket a gyógyszereket is vizsgálni kell.

A vizsgálat módszere

A Nature Immunology című folyóiratban megjelent tanulmányban többek között az Imperial Egyetem tudósai és klinikusai, valamint a Leicesteri, az Edinburgh-i és a Liverpooli Egyetem munkatársai vesznek részt.

A legutóbbi vizsgálatba a kutatók 426 olyan alanyt vontak be, akik a vizsgálatot megelőzően legalább hat hónappal Covid-19-gyel kerültek kórházba és post-Covid tüneteik voltak. Őket 233 olyan pácienssel hasonlították össze, akiket szintén Covid-19 miatt vettek fel, de teljesen felépültek. Vérplazmamintát vettek, és összesen 368 olyan fehérjét mértek, amelyekről ismert, hogy részt vesznek a gyulladásban és az immunrendszer modulációjában.

Ezek a kutatási eredmények

A kutatók megállapították, hogy a teljesen felépült betegekhez képest a post-covidos kezelésben részesülőknél az immunrendszer aktiválódásának olyan mintázata volt megfigyelhető, amely a myeloid sejtek gyulladását és az immunrendszer fehérjék egy családjának, a komplementrendszernek aktiválódását jelezte.

A myeloid sejtek a csontvelőben képződnek, és különböző típusú fehérvérsejteket termelnek, amelyek a vérben keringenek, és a szervekbe és szövetekbe vándorolnak, ahol reagálnak a károsodásokra és fertőzésekre.

Ezek a post-Covid leggyakoribb tünetei

  • extrém fáradtság (kimerültség)
  • légszomj
  • memória- és koncentrációs problémák ("agyi köd")
  • szívdobogás
  • szédülés
  • ízületi fájdalom és izomfájdalom

Pszichés tünetek

A szorongás, a depresszió és a PTSD (poszttraumás stressz zavar) is nagyon gyakran jelentkezik akut covidot követően. A tünetek akár 6 hónapnál is hosszabb ideig fennállhatnak, de szerencsére általában ez idő alatt is fokozatos javulást tapasztalnak az érintettek. Ha a fertőzést megelőzően is fennálltak a pszichés nehézségek, azok fokozzák a post-Covid kapcsán fellépő, hasonló jellegű tünetek kialakulásának a kockázatát.

A pszichés és kognitív tünetek, mint a memóriazavar, a csökkent koncentrálóképesség vagy a PTSD gyakrabban érinti azokat a betegeket, akik esetében intenzív terápiás kezelésre volt szükség covid-fertőzésük során.

Post-Covid megelőzése

A post-Covid megelőzésének leghatékonyabb módja, ha elkerüljük az akut covid fertőzést. Ebben segítségünkre lehet az oltás, a maszkviselés, a megfelelő távolságtartás és a gyakori, alapos kézmosás.

Számos kutatás számol be arról, hogy az oltottak körében kisebb arányban alakult ki post-Covid szindróma, sőt ebben a populációban nagyobb az esély arra is, hogy Covid-19 esetén sem tapasztalnak tüneteket, azokhoz képest, akik nincsenek oltva. Nem csak a vakcináció megléte, de a dózis is számít: minél több oltást kapott valaki, annál kisebb az esélye, hogy a post-Covid tünetekkel kell szembenéznie egy esetleges fertőzést követően.

Ezzel szemben az idősebb életkor, a magasabb BMI (a testösszetételre utaló szám) és egyéb társbetegségek (például az allergiák vagy a COPD) fennállása növeli a post-Covidkialakulásának esélyét.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Long covid: még most is sokakat érint az ólmos fáradtság

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

long covid

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához