Ezeket látta már?

Így jelzi a körme utólag is, ha koronavírus fertőzött volt

beau-vonal, köröm, elváltozás, koronavírus tünet, covid-köröm

Tünetmentesen átesett a koronavíruson? A körme utólag is jelezheti a fertőzést: a Covid-19 a körmökön is okozhat elváltozást - ha úgy sejti, tünetmentesen esett át a koronavíruson: ezt nézze meg a körmén.

A koronavírus tünetei egyénenként eltérhetnek: a hasmenéstől kezdve a fejfájáson át a légúti tünetekig szerteágazó tüneteket produkál a Covid-19 betegség.

Tim Spector brit epidemiológus egy újabb szokatlan, eddig ismeretlen jelre lett figyelmes: a körmön megjelenő hosszanti vonalak, az úgynevezett Beau-vonalakra hívta fel a figyelmet. A szakember szerint a köröm ezen elváltozása is árulkodhat a koronavírus fertőzésről, pontosabban arról, hogy átestünk a betegségen.

Delta variáns vagy allergia? Így különböztetheti meg - kattintson!

Így jelzik a koronavírus nyomát a Beau-vonalak

Az epidemiológus szerint a Beau-vonalak jellemzően a koronavíruson tünetmentesen átesetteknél jelentkezhet. A hosszanti, halvány vonalakról képet is megosztott saját Twitter oldalán, ami után többen is visszajelezték elméletének helyességét: többen küldtek neki olyan fotókat, amiken hasonló elváltozásokat örökítettek meg a koronavíruson átesettek. Sőt, olyan is volt, aki nem a kezén, hanem a lábujján tapasztalta az elváltozást.

Az IFL Science cikke szerint a Covid-köröm egyelőre nem szerepel a hivatalosan tünetek listáján, így érdemes fenntartásokkal kezelni, mivel a Beau-vonalak másfajta betegséget is jelezhetnek.

De nem ez az első eset, ami a körmök furcsa elváltozásáról számol be a koronavírus kapcsán. A favipiravir koronavírus elleni gyógyszer egyeseknél fluoreszkáló körmöket és hajat eredményezett. Erről itt olvashat bővebben:

Bekékült a szemük és a körmük: a favipiravir ijesztő mellékhatását figyelték meg

Covid-köröm Covid-köröm Forrás: Twitter

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához