Ezeket látta már?

Influenza: az antibiotikum nem segít!

influenza_

A fertőzés esélye csökkenthető rendszeres kézmosással, a zsúfolt helyek elkerülésével. A leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg.

A betegektől vett légúti mintákból a legtöbb esetben az Influenza A(H3N2) vírust mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ez az a vírus, ami az elmúlt időszakban változáson ment keresztül, és az eddigi adatok alapján nagy számban képes megbetegedést okozni.

Az influenza fertőzés kockázata csökkenthető

  • fontos a rendszeres kézmosás
  • ha nincs lehetőség kezet mosni, alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak
  • érdemes elkerülni a zsúfolt helyeket, illetve a liftek használatát
  • gondoskodni kell a gyakori alapos szellőztetésről
  • tanácsos mellőzni az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszilkodás)
  • ha módja van rá, tartson nagyobb szociális távolságot (legalább 1 méter) más személyektől
  • kerülje a betegekkel való közvetlen kontaktust

Az influenza elleni harc

Aki az influenza tüneteit (magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság) észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől. Ha köhög, tüsszent, használjon eldobható papírzsebkendőt.

A gyógyszerszedéssel kapcsolatban az ÁNTSZ különösen fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az antibiotikumok csak a baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak, a vírusos megbetegedések, így többek között az influenza és a közönséges megfázás gyógyulását nem segítik.

Az antibiotikumok felhasználásával kapcsolatban az egyik leggyakoribb probléma, hogy a korábbról megmaradt gyógyszerrel egy később jelentkező megbetegedést, például az influenzát próbálja meg valaki házilag kezelni. Az influenza azonban vírus, az antibiotikumra nem reagál. Az indokolatlan antibiotikum használat miatt az elmúlt években az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok jelentek meg, az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázatot okozva a világon és ezen belül Európában is. Ezek az influenza tünetei, kattintson tovább!

Mi a leghatékonyabb módszer influenza ellen?

Az influenza fertőzés elkerülésének leghatékonyabb módja a védőoltás. Most még a járvány felfelé ívelő szakaszában vagyunk, így a védőoltással csökkenthető a betegség okoza szövődmények kockázata. Tudni kell azonban azt is, hogy a védettség kialakulásához 1-2 hét szükséges, így azt sem lehet kizárni, hogy valaki azelőtt betegszik meg, hogy ez a védettség kialakulna. A háziorvosoknál a térítésmentes vakcina még elérhető, náluk érdeklődhetnek azok, akik még szeretnének védőoltást kérni. Általános tudnivalók az influenzáról;Kórházi látogatási tilalmak listája; ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

Forrás: ÁNTSZ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához