Ezeket látta már?

Járvány: idén tarolni fog az influenza?

influenza, nátha, megfázás, tünetei

A szakemberek szerint az idei influenzaszezon korábban indulhat.

A Föld túloldalán lezajlott események ezt vetítik előre: korán jelentkező és kiterjedt influenzajárványra számíthatunk[1]. Különösen veszélyeztetettnek számítanak a várandós nők, a kisgyermekek és az idősek[2]. A hatékony védelmet nyújtó vakcinák közül az első idei oltóanyag már el is elérhető.

Éves átlagban egymilliárd ember fertőződik meg influenzavírussal világszerte[3] – a most következő járványszezonban ez a szám a déli földrészen már zajló járvány adatai alapján még magasabb is lehet. A Föld déli féltekéje a tükörképe az északinak: amikor itt beköszönt a tél, ott még nyár van, és fordítva. Bár nincs jövőt megmondó kristálygömbünk, az influenza-járvány szempontjából a déli féltekén történtek a legtöbbször előrevetítik azt, ami az északi féltekén történik, mert az influenza globálisan terjed, és sajnos útlevélre sincs szüksége.

Intenzívebb járványra számítanak a szakemberek

Maga az influenza, hasonlóan más légúti fertőzésekhez, szezonális, tehát főleg a hideg, nyirkos időben terjed. Míg 2020-ban covid kapcsán az utazási korlátozások, a távolságtartás és a maszkhasználat miatt gyakorlatilag elmaradt az influenzajárvány, 2021-ben a vírus nagy erővel tért vissza mind az északi, mind a déli féltekén[4]. Ha pedig megfigyeljük mondjuk Ausztrália idei számait, azt látjuk, hogy ott a járvány hamarabb kezdődött, és intenzívebb volt, mint a megelőző öt évben1 - ennek alapján Európában is van esély egy erős influenzajárványra.

Nem véletlen, hogy az egészségügyi világszervezet (WHO) kifejezetten javasolja az influenza elleni oltások beadását minél szélesebb körben[5]. A védőoltás ugyanis hatékonyan véd[6] és az idősek, a várandós nők, a kisgyermekek számára is megoldás a betegség megelőzésére2.

„A felső légúti fertőzések pontos elkülönítése csak laboratóriumi vizsgálattal lehetséges. Ha valaki lázas, fáj a torka és köhög, attól még bármilyen vírus lehet covid és influenzától egy sima nátháig. Úgy az influenza mint a covid a súlyosabb fertőzések közé tartoznak, de sajnos ez már csak utólag derül ki. Akit beoltottak influenza ellen, annál – ha légúti tüneteket produkál – a betegség oka nagy valószínűséggel egy másik kórokozó, ezért az oltás a diagnózist is megkönnyíti. Átvészelt, esetlegesen szövődményes influenzafertőzés után a Covid-19 lefolyása mindenkinél – de az időseknél különösen – súlyosabb lehet” – nyilatkozta Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője. Itt fontos még azt is leszögezni, hogy az elvárásokat is pontosítani kell. A védőoltás felvétele habár nem 100% garancia a betegség elkerülésére, a súlyos formákat, a kórházi kezelést meg halálozást már sokkal nagyobb mértékben előzi meg.

Idehaza 2020-2021-ben – nyilván a covid-járvány hatására is – a szokásosnak mondható 700-800 ezerhez képest rendkívül sokan, több mint 1,2 millióan oltatták be magukat influenza ellen. A következő, 2021-2022-es szezonban ez a mutató visszaesett a megszokottnak mondható 760 ezres szintre – indokolatlanul, hiszen a járvány erős volt[7].

Az influenzának minden évben más törzsei terjednek, ezért az oltások összetétele is évről évre változik. A védőoltások törzseit a WHO határozza meg, mindig a másik féltekén zajló járványszezon tapasztalatai alapján. Idén a WHO-ajánlás alapján két új törzset is tartalmaz a védőoltás 2021-hez képest[8], ami egy komoly indok az oltás felvételére, mert az új vírustörzs ellen még elméleti védelem sincs Az idei szezonra szánt oltóanyagok közül a patikákban már elérhető az első influenza elleni vakcina. Ez recept- és térítésköteles, fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem feltétlenül kell miatta személyesen orvoshoz menni: hála az e-recept lehetőségének, az orvossal történő telefonos konzultáció révén egy út megtakarítható. Ezt még azzal lehet még hatékonyabbá tenni, ha a kiválasztott patikának is előreszólunk.

Influenza és koronavírus elleni oltás: akár együtt is lehet kérni

A covid-járvány árnyékában mindig érdemes külön kiemelni: az influenza elleni védőoltást lehetséges egyidőben adni bármelyik Covid-19 elleni oltással. Amennyiben a Covid-19 és az influenza elleni oltások közül valamelyiket már megkapta a páciens, a másikat bármilyen időközzel be lehet adni, akár pár napra rá is[9]. Ilyenkor tevődik fel a kérdés, hogy nem sok már ennyi oltás? Nos, a válasz a kimondott NEM, valamint a vírus se fogja kérdezni, hogy nem sok már ennyi vírus?

De mikor is kérjük az influenza elleni oltást, hiszen az influenzaszezon hosszú, egyelőre még el sem kezdődött, és a kezdési időpontját előzetesen meg sem lehet jósolni? Erre a kárddésre is egyszerű a válasz. Az oltást jobb korábban mint később felvenni, megelőzve a szokásos őszi náthát, illetve az esetlegesen újabb járványhullámmal fenyegető covidot. A legtöbben ugyanis egy-egy aktuális légúti fertőzés miatt halasztják el az oltás beadatását, ami sem azért nem jó stratégia, mert ezek a fertőzések az őszi-téli szezon alatt sokszor egymásba érnek, sem pedig azért, mert az oltás beadása után eleve még 2-3 hét szükséges a védettség kialakulásáig. Mivel ugyanakkor általában hosszan elhúzódó, tavaszig kitartó járványról van szó, az oltás indokoltsága a későbbiekben is fennáll, azon az elven, hogy jobb későn mint soha

Koronavírus és influenza egyszerre veszélyes lehet

A koronavírus-járvány további jelenléte miatt más érvek is szólnak az influenza elleni védőoltás beadatása mellett. A két betegség együttes jelentkezése megnövelheti a lélegeztetőgépre kerülés illetve halálozás kockázatát felnőttekben[10], és arra is vannak adatok, hogy az együttfertőződés esélye jelentősen magasabb gyermekek esetén[11]. A WHO szerint különösen veszélyeztetettek a várandósok, illetve a gyerekek (közülük is főként a 2 éven aluliak és a krónikus betegek beoltása indokolt)2. A kisgyerekeknél részben az okozza a veszélyt, hogy ők az életkoruk miatt még nem találkoztak a vírussal, nincs természetes védettségük, részben pedig az, hogy magas lázzal, kórházi kezeléssel, kiszáradással járhat náluk a betegség, ami – a coviddal ellentétben – a gyerekek esetében sokszor eleve súlyosabb, mint a felnőtteknél. Ezen kívül azt is érdemes tudni, hogy központi szerepük van az influenza terjesztésében, mivel magasabb mennyiségben van bennük a vírus, és hosszabb ideig ürítik, mint a felnőttek, ráadásul közeli kontaktusban vannak egymással az iskolában és egyéb közösségekben, illetve a higiéniás szokásaik még nem fejlettek: nem mosnak kezet olyan gyakran és alaposan,mint a felnőttek, nem mindig indulnak kezet mosni orrfújás után[12].

Aki beoltatja magát influenza ellen, nemcsak magát, hanem a környezetét és az egész társadalmat védi, megelőzve például a betegápolásban segítő család, illetve az egészségügyi ellátórendszer túlterhelését. A védőoltás szükségességét támasztja alá az is, hogy az influenzával fertőzöttek nagy része tünetmentes, viszont terjeszti a fertőzést, így ők észrevétlenül is továbbadják a kórt[13].

[1] Australian Government Department of Health and Aged Care. Australian Influenza Surveillance Report. No 11, 2022. Reporting fortnight: 15 August to 28 August 2022.

[2] WHO Fact Sheet – Influenza (Seasonal). Elérhető: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal) Dátum: 2022. 10. 05.

[3] Families Fighting Flu. The Number of Flu Cases Worldwide: A Global Perspective. Elérhető: https://www.familiesfightingflu.org/number-of-flu-cases-worldwide/ Dátum: 2022. 10. 05.

[4] CDC Surveillance Atlas of Infectious Diseases. Elérhető: https://atlas.ecdc.europa.eu/public/index.aspx Letöltve: 2022.08.19

[5] WHO Influenza Update N° 420. Elérhető: https://cdn.who.int/media/docs/default-source/influenza/influenza-updates/2022/2022_05_30_surveillance_update_420.pdf?sfvrsn=f5cee736_1&download=true Dátum: 2022. 10. 05.

[6] CDC Centers for Disease Control and Prevention. Influenza. How Well Flu Vaccines Work. Elérhető: https://www.cdc.gov/flu/vaccines-work/vaccineeffect.htm Dátum: 2022. 10. 05.

[7] Nemzeti Népegészségügyi Központ. Védőoltások – Éves jelentések. Elérhető: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/vedooltasok/Vedooltasok_eves_jelentesek Dátum: 2022. 10. 05.

[8] WHO Recommendations announced for influenza vaccine composition for the 2022-2023 northern hemisphere influenza season. 25February 2022. Elérhető: https://www.who.int/news/item/25-02-2022-recommendations-announced-for-influenza-vaccine-composition-for-the-2022-2023-northern-hemisphere-influenza-season Dátum: 2022. 10. 05.

[9] WHO Coadministration of seasonal inactivated influenza and COVID-19 vaccines. Interim guidance. Elérhető: https://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoV-vaccines-SAGE_recommendation-coadministration-influenza-vaccines Dátum: 2022. 10. 05.

[10] Swets MC et al. SARS-CoV-2 co-infection with influenza viruses, respiratory syncytial virus, or adenoviruses. Lancet. 2022 Apr 16;399(10334):1463-1464.

[11] Dao TL et al. Co-infection of SARS-CoV-2 and influenza viruses: A systematic review and meta-analysis. J Clin Virol Plus. 2021 Sep;1(3)

[12] Antonova EN et al. Burden of paediatric influenza in Western Europe: a systematic review. BMC Public Health 2012, 12:968

[13] Furuya-Kanamori L et al. Heterogeneous and Dynamic Prevalence of Asymptomatic Influenza Virus Infections. Emerging Infectious Diseases • www.cdc.gov/eid • Vol. 22, No. 6, June 2016

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: uniomedia
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához