Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Jön a Moderna omikron elleni vakcinája!

moderna, vakcina, koronavírus, covid-19, oltás, védelem

A Moderna bejelentette, hogy már tesztfázisban van az omikron ellen kifejlesztett vakcinájuk.

A Moderna eredeti koronavírus elleni oltásának harmadik adagja az alacsonyabb dózisnál növelte a variáns elleni semlegesítő antitestek számát, az emlékeztető adag beadása után hat hónappal ezek szintje csökkent. A semlegesítő antitestek azonban minden résztvevőnél kimutathatóak maradtak - írja a Reuters.

Felnőtteken tesztelik a Moderna omikron elleni oltását

Bár a vizsgálatok azt mutatták, hogy az omikron a korábbi variánsokhoz képest kevésbé súlyos tüneteket okoz, azonban gyorsan dominánssá vált a világ számos részén, ami felgyorsította a fertőzéseket és megterhelte az egészségügyi rendszereket. Az Egyesült Államokban jelenleg a Covid-19-es esetek 99,9%-át ez a változat teszi ki.

A Moderna közölte, hogy az omikron-specifikus emlékeztetőt 18 éves és idősebb felnőttek körében vizsgálja. Az emlékeztetőt olyan egyéneken tesztelik, akik csak a Moderna eredeti vakcinájának, az mRNA-1273-nak két adagból álló elsődleges sorozatát kapták, valamint azokon is, akik az elsődleges sorozatot és egy emlékeztető adagot kaptak ugyanebből a vakcinából. A Moderna azt tervezi, hogy a vizsgálatba mindkét csoportba mintegy 300 résztvevőt vesz fel. Fontos megemlíteni, hogy a Pfizer és BionTech kedden kezdte meg az omikron variánsra szabott vakcinájának klinikai vizsgálatát.

Ennyire véd a negyedik oltás az omikrontól

Az amerikai járványügyi központ által vezetett három tanulmány kimutatta, hogy az mRNS-vakcina harmadik dózisa, mint amilyen a Pfizer és a Moderna vakcinája is, kulcsfontosságú az omikron elleni küzdelemben.

Elkapta az omikront, pedig nem rég volt covidos? Ezért betegszünk meg újra - olvasson tovább!

Néhány országban, köztük Magyarországon is már elkezdték a további emlékeztető adagok felajánlását, de egy nemrégiben Izraelben végzett tanulmány kimutatta, hogy bár az mRNS-vakcina negyedik adagja fokozta az antitestek szintjét, az nem volt elég magas az omikron-fertőzés megelőzéséhez.

Forrás: Reuters
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához