Ezeket látta már?

Éjszakai köhögés ellen ezek a házi gyógymódok segíthetnek

éjszakai köhögés

Így lehet házi praktikákkal, vagy ha szükséges, gyógyszerrel csillapítani az éjszakai köhögést.

Az éjszakai köhögés ellen rengeteg olyan kezelés létezik, amely segíthet. A legtöbbször az otthoni jogorvoslatok vagy a vény nélkül kapható gyógyszerek csodákra képesek. De ha ezek nem segítenek, az orvos felírhat egy erősebb köhögéscsillapítót.

Köhögés csillapítása házilag

Első lépésben érdemes kipróbálni az egyszerű házi megoldásokat, hátha azok is segítenek. Az alábbi praktikákat érdemes kipróbálni:

 • Használjon párásítót, hogy a levegő nedves legyen, vagy lefekvés előtt lélegezze be a forró zuhany vagy teáskanna gőzét.
 • Emelje fel egy kicsit a fejét egy plusz párnával.
 • Próbálja ki a sóoldatos vagy sós vizes orrspray-t.
 • Nyeljen le egy teáskanál mézet. (Ez a módszer 1 évesnél fiatalabb csecsemőknek nem ajánlott.)
 • Kortyoljon meleg teát vagy levest.
 • Szopogasson mentolos vagy mézes cukorkát lefekvés előtt.

Köhögés ellen gyógyszerekkel

Ha a házi praktikák nem oldják meg a problémát, akkor érdemes a gyógyszertárakban kapható vény nélkül kapható köhögés- vagy megfázás elleni szereket kipróbálni. Ezek a termékek különböző típusú gyógyszerek keverékét tartalmazhatják. Melyek ezek?

 • Köhögéscsillapító. Úgy hat, hogy blokkolja a köhögési reflexet. A dextrometorfán a leggyakoribb.
 • Orrdugulás-csillapító, például fenilefrin vagy pszeudoefedrin, hogy kitisztítsa a dugult orrot vagy az orrmelléküregeket.
 • Antihisztamin, például brómfeniramin, klórfeniramin, difenhidramin vagy doxilamin, a tüsszögés és orrfolyás megszüntetésére.
 • Nyálkaoldónak nevezett, nyákoldó gyógyszer, amely elvékonyítja a nyálkát.

A köhögéscsillapítók egyeseket álmosságra késztetnek, másokat viszont felpörgetnek, így ébren maradhatnak. Néhányat nem biztonságos szedni azoknak, akiknek például magas a vérnyomása. Mielőtt valamelyik készítményt megvásárolná, kérje ki orvosa véleményét.

Az éjszakai köhögés okai

Amikor valaki megfázik,, a nyálka a dugult orrból vagy az arcüregekből a torkába csöpöghet, amikor lefekszik aludni. Ezért előfordulhat, hogy az illető éjszaka többet köhög. Érezheti, hogy a csepegés csiklandozza a torka hátsó részét, és köhögni akar, hogy kitisztítsa a dugulást.

Köhögés: innen tudhatja, hogy nem a koronavírus okozza!

De más betegségek is okozhatnak éjszakai köhögést:

 • Asztma: a tüdő légcsövei beszűkülnek és elzáródnak, és túl sok nyálka gyűlhet fel. Az asztmásoknak azért is lehet száraz köhögésük, mert nem vesznek be elég levegőt légzés közben. A por súlyosbíthatja a problémát.
 • Allergia: a szénanátha vagy más allergiák miatt orrdugulást kaphat, amely a torkába csöpög.
 • Gyomorégés vagy gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD): a gyomorsav felfelé csoroghat, és zavarhatja a nyelőcső alsó részén lévő idegeket, a csövet, amely összeköti a száját és a gyomrát. Ettől köhöghet, még akkor is, ha nem érez égő érzést vagy fájdalmat.
 • Dohányzás: a tüdőben lévő váladék köhögést okozhat. Azért is érezhet késztetést a köhögésre, hogy a méreganyagok távozzanak a légutakból.
 • Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek: az ACE-gátlók száraz köhögést válthatnak ki, amely egyeseknél nem akar megszűnni.

Ha orvosa úgy találja, hogy a fenti problémák egyike okozza a köhögését, akkor az adott betegséget kell kezelnie, hogy megszűnjön az éjszakai köhögés.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

köhögés ellen

Forrás: Webmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához