Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus - 10-ből 4 fertőzött tünetmentes

koronavírus, covid-19, tünetek, tünetmentes

Egy friss tanulmány szerint a SARS-CoV-2 fertőzésben szenvedő emberek 40,5%-ánál nem jelentkeznek tünetek.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a megerősített koronavírus-fertőzések mekkora hányada tünetmentes.

Azt találták, hogy különböző összefüggésekben a vírussal fertőzött emberek 40,5%-ának nincsenek tünetei. A kutatók szerint a tünetmentes SARS-CoV-2 esetek magas aránya rávilágít a közösségeken belüli lehetséges átviteli kockázatra.

Koronavírus tünetmentesen is fertőz

A koronavírus tünetei különböző súlyosságúak, egyeseknél enyhe légúti fertőzés tünetei jelentkeznek, másoknál pedig tüdőgyulladás vagy akut légzési distressz szindróma alakul ki. Egyeseknél azonban nem jelentkeznek tünetek, és tünetmentesek.

Azok, akik tünetmentesek, nem feltétlenül fordulnak orvoshoz, és a hőmérséklet-szűrés nem feltétlenül mutatja ki, hogy fertőzöttek. A vírus azonban továbbra is átadható tünetmentes emberektől.

Egy tanulmány szerint a tünetmentes emberek felső légúti vírusterhelése hasonló volt, mint a tüneteket mutató embereké. Egy másik tanulmány szerint a fertőzőképesség a tünetek megjelenésekor vagy azt megelőzően tetőzik.

Más vírusokkal, például a súlyos akut légúti szindrómát (SARS) okozó vírussal ellentétben kevés átfogó kutatás készült a SARS-CoV-2 fertőzésben szenvedő, tünetmentes emberek közötti átviteli arányokról.

Sport, mozgás Covid után - ha ezt tapasztalja, forduljon orvoshoz! Olvasson tovább!

Egy nemrégiben készült tanulmányban a kínai Pekingi Egyetem kutatói 95 tanulmányt tekintettek át, amelyek összesen csaknem 30 millió személyt érintettek. Kiszámították a tünetmentes emberek százalékos arányát a megerősített fertőzésben szenvedők, valamint a vizsgálaton átesett egyének között.

Azt találták, hogy a vizsgáltak 0,25%-a SARS-CoV-2 fertőzéssel rendelkezett, és tünetmentes volt. Azok közül, akik pozitív vizsgálati eredményt kaptak, 40,5% volt tünetmentes.

"A tünetmentes fertőzések magas aránya ebből a vizsgálatból rávilágít a tünetmentes fertőzések lehetséges átviteli kockázatára a közösségekben" - írják a tanulmány szerzői.

Koronavírus: fókuszban a tünetmentes esetek

A kutatók 95 különböző típusú, kínai és angol nyelven írt tanulmányt vontak be a vizsgálatba, amelyek 29 776 306 egyén egészségügyi adatait tartalmazzák.

A SARS-CoV-2-tesztnek alávetett személyek közül a kutatók azt találták, hogy 11 516-nak, azaz 0,25%-nak volt fertőzése, de nem voltak tünetei. Ez a szám azonban a különböző kontextusokban eltérő volt. Például tünetmentes volt:

 • 4,52%-a a vizsgált ápolási otthonok lakóinak vagy személyzetének.
 • a vizsgált légi- vagy körutazáson utazók 2,02%-a
 • a vizsgált terhes nők 2,34%-a
 • a vizsgált közeli kontaktok 1,46%-a
 • a vizsgált egészségügyi dolgozók vagy kórházi betegek 0,75%-a.
 • a vizsgált közösségi lakosok 0,40%-a

A kutatók megállapították továbbá, hogy a tünetmentes esetek aránya magasabb volt:

 • a fejlett országokban
 • a 60 éves vagy annál idősebb átlagéletkorú népesség körében
 • a 100-nál kisebb mintaméretű tanulmányokban

Amikor az adatokat elemezték a tünetmentes esetek százalékos arányára vonatkozóan az igazoltan fertőzött lakosság körében, a kutatók 18 tanulmányt zártak ki, mivel az összes igazolt esetük tünetmentes volt.

A fennmaradó 77 tanulmány 19 884 megerősített SARS-CoV-2 fertőzést tartalmazott, amelyek közül 11 069 volt tünetmentes.

A kutatók megállapították, hogy az igazolt koronavírus-fertőzéssel rendelkezők között a tünetmentes fertőzések összesített aránya 40,5% volt.

A megerősített SARS-CoV-2 fertőzések közül a tünetmentes fertőzések aránya a különböző kontextusokban eltérő volt:

 • 54,11% a terhes nőknél
 • 52,91% a légi vagy körutazáson utazóknál
 • 47,53% az idősotthonok lakói vagy személyzete körében
 • 39,74% közösségi lakosoknál
 • 30,01% egészségügyi dolgozók és kórházi betegek esetében
 • 26,94% a közeli kapcsolatban állók körében.

Ezek az arányok kontinensenként is eltérőek voltak. Míg Észak-Amerikában a megerősített fertőzések 46,32%-át tették ki, addig Európában 44,18%-át, Ázsiában pedig 27,58%-át.

A kutatók azt is megállapították, hogy az arány magasabb volt a 20 évnél fiatalabbak körében.

Koronavírus tünet nélkül: nagyobb a terjedés kockázata

Eredményeik magyarázataként a kutatók azt mondják, hogy a tünetmentes esetek alacsonyabb aránya Ázsiában a nagyvárosi SARS-CoV-2 szűrőprogramnak köszönhető Kínában. Eredményeik magyarázataként a kutatók azt mondják, hogy a tünetmentes esetek alacsonyabb aránya Ázsiában a nagyvárosi koronavírus szűrőprogramnak köszönhető.

Hozzáteszik, hogy a tünetmentes esetek aránya magasabb volt, ha a nagy mintával dolgozó tanulmányokat kizárták.

A kutatók továbbá kifejtik, hogy a 39 évnél fiatalabbaknál nagyobb valószínűséggel fordult elő tünetmentes fertőzés, mint az idősebb korosztályokhoz tartozóknál. Ez szerintük valószínűleg azért van így, mert a fiatal felnőtteknél nagyobb valószínűséggel jelentkeznek csak enyhe vagy mérsékelt klinikai tünetek.

"Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a tünetmentes fertőzések hozzájárulhatnak a SARS-CoV-2 közösségen belüli terjedéséhez" - írják a kutatók.

"A közösségekben történő további terjedés megelőzése érdekében az általános lakosság körében a tünetmentes egyéneken vizsgálatot kell végezni. Ha az erőforrások korlátozottak, bizonyos iparágakban, például a légi közlekedésben dolgozókat rutinszerűen kellene tesztelni".

A Medical News Today beszélt Irene Petersennel, az Egyesült Királyságban található University College London epidemiológiai és egészségügyi informatikai professzorával, aki elmondta, hogy tünet nélküliek, vagy azok, akik tünetmentes állapotban vannak, nem fogják tudni, hogy koronavírusosak, és ezért nagyobb kockázatot jelenthetnek a terjedés szempontjából.

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához