Koronavírus: a tünetes beteg az első 5 napban fertőz a legjobban

#koronavírus #covid #fertőzés #koronavírus tünete
2020.11.21.

A tünetes Covid-19 fertőzöttek az első 5 napban a legveszélyesebbek.

Egy új, nagy léptékű tanulmány szerint az új típusú koronavírus okozta Covid-19 tüneteink jelentkezésekor, majd az ezt követő 5 napban a legvalószínűbb fertőzés továbbadása - számolt be róla a BBC hírportálja.

Koronavírus: az első 5 napban fertőz leginkább

A pácienseknél a betegségük elején találták a legnagyobb víruskoncentrációt, míg "élő", vagyis szaporodni képes koronavírusok akár a tünetek megjelenése utáni 9. napig kimutathatók voltak - írták a kutatók a Lancet Microbe brit tudományos folyóiratban.

A tanulmány készítői 79 kutatást elemeztek, ezek teszttel igazoltan Covid-19 fertőzött, kórházban kezelt, tüneteket mutató páciensek eseteit tartalmazták. A tünetek jelentkezésétől kezdve akár a 9. napig is azonosítottak szaporodóképes vírusokat a torokból vett egyes mintákból.

A mintákban talált RNS-részecskékből, vagyis a koronavírus örökítő anyagának töredékeiből a tünetek kezdetekor vagy ezután 5 napon belül volt a legtöbb. Az inaktív RNS-töredékek az orr- és torokmintákban átlagosan még a tünetek megjelenése utáni 17 napon is kimutathatók voltak.

Az első koronavírusra utaló tünetek után ajánlott izolálni magunkat

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy mivel 9 napon túl nem volt a mintákban szaporodóképes vírus, ezért - a tovább kimutatható inaktív töredékek ellenére - valószínűtlen, hogy a páciensek többsége fertőzne a 9. nap után is.

"Az emberekben azt kell tudatosítani, hogy amint akár a legenyhébb tüneteket is érzik, ne érintkezzenek másokkal, izolálják magukat. Vannak, akik olyan későn kapják meg a teszteredményüket, hogy talán már túl is vannak a legfertőzőbb időszakon" - mondta el a BBC-nek Muge Cevik, a St. Andrews-i Egyetem tudósa.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei

A kutatás nem vizsgálta a tünetmentes fertőzötteket, de a szerzők felhívták a figyelmet arra, hogy más kutatások kimutatták, egyesek már a tünetek megjelenése előtt és tünetmentesen is fertőzhettek a koronavírussal.

Forrás: MTI