Koronavírus: a tünetmentes fertőzöttek a járvány csendes motorja?

koronavírus, covid, tünetmentes, fertőzés

Mekkora a tünetmentes koronavírus hordozók szerepe a Covid-19 járvány terjedésében?

Egyes kutatók szerint a tünetmentes koronavírus fertőzöttek lehetnek a koronavírus járvány csendes motorja. Fontos azonban megkülönböztetni a tünetmentes és a tünetes állapot előtti betegeket - utóbbiak eleinte enyhe, majd később egyértelmű tüneteket produkálnak.

Egy 21 ezer fertőzött bevonásával készült kutatásban minimum 1 hétig figyelték meg a betegeket, és 17 százalékukat találták tünetmentesnek. Oyungerel Byambasuren orvosbiológus, a kutatás szerzője úgy találta, hogy azok, akik valóban tünetmentes fertőzöttek 42 százalékkal kevesebb embernek adják tovább a koronavírust, mint a tünetesek. Ez azonban megtévesztő lehet sokak számára, hiszen, a tünetmentes koronavírusos beteg is könnyedén fertőzhet, ha védekezés, izoláció nélkül sokakkal érintkezik. Eközben más kutatók úgy tartják, hogy mivel a tünetmentes koronavírusosok nem köhögnek, nem tüsszentenek, sokkal kevesebb a fertőzött felület, tér, mint a tünetesek esetében.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

A kutatók azonban abban egyet értenek, hogy a távolságtartás és a maszkviselés, valamint a higiéniai szabályok betartása kiemelten fontos, mivel így a tünetmentesek okozta fertőzések is csökkenhetnének.

Forrás: EgészségKalauz