Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: az 5 év alattiak oltása még februárban elkezdődhet

5-11 éves gyerekek oltása, koronavírus, járvány, vírus, oltás

Az amerikai kormány azt tervezi, hogy már február 21-én engedélyezi az 5 év alatti gyerekek oltását a Pfizer vakcinájával.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) fontolgatja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag alkalmazásának engedélyezését a korcsoportban, annak ellenére, hogy a 2 és 4 évesek körében végzett klinikai vizsgálatban nem érte el a kulcsfontosságú célértéket - írja a Reuters.

5 év alattiak oltása - ők kaphatják meg először

A gyógyszergyártók közölték, hogy az FDA kérésére benyújtották az engedélyezést alátámasztó adatokat. Az FDA külső tanácsadói a tervek szerint február 15-én ülnek össze, hogy megvitassák, ajánlják-e a szabályozó hatóságnak a vakcina engedélyezését. A CDC dokumentuma szerint az amerikai kormányzat azt tervezi, hogy február vége előtt a Pfizer/BioNTech vakcinából kezdetben 10 millió adagot szállít az államoknak, amennyiben az FDA engedélyezi a felhasználást.

Az Egyesült Államokban mintegy 18 millió 6 hónapos és 4 éves kor közötti gyermek él, és az első 10 millió adagon túl további ellátásra lesz szükség - közölte a CDC. A legkisebbek közül elsőként a tervek szerint azok kaphatják meg az oltást, akiknél magasabb a covid súlyos lefolyásának kockázata.

Olvasson tovább! Ájulás covid-oltás után: kiderült, mi okozhatja

Lehet, hogy három oltásra lesz szükség a legkisebbeknél

A kisgyermekek alacsonyabb dózisú vakcinát kapnak. A Pfizer/BioNTech 3 mikrogrammos adagot tesztelt a vakcinából ebben a korcsoportban, míg az 5-11 éveseknél 10 mikrogrammos adagot, a 12 éveseknél pedig 30 mikrogrammos adagot.

Az EgészségKalauz már korábban beszámolt arról, hogy a az elmúlt hónapokban vizsgálták a kétkomponensű vakcinát a legkisebbeknél, amelynek során 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyerekek háromhetes eltéréssel két adag 3 mikrogrammos vakcinát. A kutatók azt tapasztalták, hogy 2-4 év közöttiek esetében nem alakult ki a 18 év felettiekéhez hasonló immunválasz (a 6 hónap és 2 év közötti gyerekek esetében igen). Ezért a harmadik oltás hatását is nézik. Az erre vonatkozó adatok elemzése viszont március végére fejeződik be.

Forrás: Reuters