Koronavírus: az új orosz vakcinát 100 százalékosnak mondják

koronavírus, vakcina, orosz

Az oroszok közleménye szerint az EpiVacCorona koronavírus vakcina hatékonysága 100 százalékos.

Nemcsak a koronavírus vakcina, hanem bármilyen oltóanyag hatékonysága az immunológiai és a megelőző hatékonyságából tevődik össze. Az orosz közlemény szerint - melyről az MTI számolt be -, az EpiVacCorona covid elleni vakcinát 100 százalékosnak mondták a klinikai tesztelések 1. és 2. fázisa után.

A 3. fázis a döntő

Annyit azonban érdemes kiemelni, hogy az oroszok egyelőre kis létszámú, 100 fős tesztcsoporton végezték a vizsgálatokat, vagyis a 3. fázis, amelybe több ezer embert vonnak majd be, még csak ez után következik. A 3. fázisban derül majd ki, hogy valójában milyen hatékony a vakcina a koronavírussal szemben.

A Pfizer és a Moderna is az elmúlt hónapokban jelentették be a 3. fázis klinikai tesztjeinek eredményeit, amikből kiderülhetett az oltási hatékonyság. Ezek alapján a Pfizer/BioNtech koronavírus vakcinája 95 százalékos védelmet ad a koronavírussal szemben, a Moderna pedig 94,5 százalékos hatékonyságú.

EpiVacCorona: mit lehet tudni az új orosz oltóanyagról?

Az EpiVacCorona egy peptid antigén alapú oltóanyag, amelyet októberben jegyeztek be feltételesen Oroszországban, és megkezdték az úgynevezett posztregisztrációs teszteléseket, amelyek dokumentációját eljuttatták az Egészségügyi Világszervezethez. Oroszországban februárra tervezik a vakcina tömeggyártását.

Ez is érdekelheti:

Az oroszoknál már most is használják az EpiVacCorona oltóanyagot: hétfőn megkezdődött a tömeges vakcináció, és a Szputnyik V koronavírus vakcina mellett egyes régiókban, kisebb mennyiségben az EpiVacCoronával is oltanak.

Forrás: MTI