Koronavírus: Bedros professzor szerint az elhízottak nagyobb veszélyben vannak

#koronavírus #Covid-19 #elhízás #túlsúly
2020.09.19.

Bedros J. Róbert professzor szerint az elhízottaknak jobban oda kell figyelniük arra, hogy ne kapják el a koronavírust, ugyanis nagyobb eséllyel szorulhatnak kórházi ellátásra, és kerülnek lélegeztetőgépre

Bedros professzor, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgató főorvosa, az Országos Obezitológiai Centrum vezetője a növekedés.hu-nak adott interjút.

Az USA-ban minden 2. elhízott koronavírusos beteg kórházi kezelésre szorul, a tendencia pedig Európában is megfigyelhető. A professzor így fogalmazott:

"az elhízott betegek esetében minden egységnyi testtömegindex-növekedés fokozza az intenzív ellátásban részesülők szövődményeit, azaz romlanak az életkilátásaik."

Miért vannak nagyobb veszélyben az elhízottak?

A professzor elmondta, hogy ha valaki elhízott a magasabb hasűri nyomás miatt beszűkül a tüdőkapacitása, valamint a zsírszövettel terhelt mellkas nehezebben mozgatható lélegeztetőgéppel. De nemcsak az elhízás, hanem a mozgás hiánya is növelheti a súlyos koronavírus fertőzés kockázatát, amit az eddig legszélesebb körben végzett olaszországi tanulmány is alátámaszt.

A tanulmány szerint az átlagosan 63 éves betegek körében a leggyakoribb kísérőbetegségek a szív-és érrendszeri panaszok, valamint a cukorbetegség voltak.

A főorvos rávilágított arra is, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság mintegy 30 százaléka elhízott.

Forrás: Novekedes

Forrás: EgészségKalauz