Koronavírus-eredet: mégsem Kínából származik a Covid-19

koronavírus, covid-19, SARS-CoV-2, vírus, járvány, denevér, eredet

A Nature folyóiratban emlegetett két új tanulmány azt sugallja, hogy a SARS-CoV-2-hez legközelebb álló vírusok Laoszban találhatók.

Mit tudunk eddig a koronavírus eredetéről?

  • Számos elmélet létezik a COVID-19-t okozó SARS-CoV-2 vírus eredete körül, de még egyik sem bizonyított.
  • A SARS-CoV-2 vírus genomjának egyes részei annyira szokatlanok, hogy rendre visszatérnek az elméletek, amelyek szerint a vírust laboratóriumban fejlesztették ki.
  • A kutatók rájöttek, hogy bizonyos laoszi barlangban élő denevérekben talált vírustörzsek nagyon hasonlítanak az embereket is megfertőzni képes SARS koronavírus-változathoz.
  • Ez a felfedezés bizonyíthatja a COVID-19 világjárvány természetes eredetét, és azt, hogy a járvány lehetséges oka nem más volt, mint a vírus közvetlen denevérről emberre történő átvitele .

Azóta keresi a világ a vírus eredetét, mióta a SARS-CoV-2-t, a COVID-19 -t okozó vírust először észlelték 2019 decemberében Kínában. Mivel a járvány eredetileg Vuhanból eredt, illetve a a vírust először ott észlelték, elsőként azt feltételezték, hogy a fertőzés eredete is ide köthető. A Nature folyóiratban most közzétett két tanulmány azonban kételkedik ebben: szerintük a vírus eredetének feltárásához messzebbre kell tekinteni Kínánál a kutatóknak.

96,8%-ban hasonlít a vírus a SARS-CoV-2-re

Az egyik ok, amiért a SARS-CoV-2 annyira fertőző, maga a tüskefehérjében rejlik, amely képesé teszi vírust az emberi sejt felszínén található receptorhoz, az úgynevezett ACE2-hez kötődődni.

A Nature-nél most publikált dokumentumban a párizsi Pasteur Intézet és a laoszi kutatók arról számoltak be, hogy olyan vírusokat találtak Észak-Laosz barlangi denevéreiben, amelyek receptorkötő doménjei nagyon hasonlóak a SARS-CoV-2-nél észlelthez.

Aktuális koronavírus hírekért ide kattintson!

A kutatók vért, nyálat, anális ürüléket és vizeletmintát vettek 645 denevértől - 46 különböző fajból -, amelyeket a Kína, dél-nyugati határhoz közeli, észak-laoszi mészkőbarlangokban találtak.

Három különálló vírustörzset fedeztek fel a Rhinolophus denevér három különböző fajában, közismert nevén patkósdenevérben. Az RNS szekvenálás feltárta, hogy ezek a vírusok több mint 95%-ban azonosak a SARS-CoV-2-vel, sőt, az egyik, a SARS-CoV-2-hez legközelebb álló vírus 96,8% -ban volt hasonló.

További kísérletek azt mutatták, hogy a vírusok receptorkötő doménje nagy affinitással rendelkezik a humán ACE2 receptorokkal szemben. Ez összehasonlítható volt a SARS-CoV-2 törzsek affinitásával, amelyet a tudósok a járvány kezdetén felfedeztek, ami arra utal, hogy ezek a vírusok közvetlenül megfertőzhetik az embereket.

Tavaly a tudósok hasonló vírust észleltek a délnyugat-kínai Yunnanban. Ez 96,1% -ban hasonlított a SARS-CoV-2-hez, ez volt akkor a vírus legkorábbi észlelése.

Edward Holmes , az ausztráliai Sydney-i Egyetem professzora , aki tanulmányozta a SARS-CoV-2 megjelenését és terjedését, de nem vett részt ebben a kutatásban, a Medical News Today-nek elmondta:

Véleményem szerint ezek a vírusok nem csak a denevérekben találhatók meg, hiszen a természet nem ilyen. Gyaníthatóan más emlősfajokban is megtalálhatók, amelyekből még nem vettünk mintát. Ez azt jelenti, hogy a vírus magja már létezik a természetben, és nincs értelme arra gyanakodnunk, hogy azt laboratóriumban hozták létre, vagy valamilyen módon adaptálták.

Végül is nem is „kínai vírus” a Covid-19?

További érvek is felmerültek a teória mellett, hogy a COVID-19-járványért felelős vírus nem Wuhanból származik, derül ki a Nature másik tanulmányából.

A Kínai Orvostudományi Akadémia és a Pekingi Unió Orvostudományi Főiskola pekingi csapatának tanulmánya azt sugallta, hogy a SARS-CoV-2-vel kapcsolatos vírusok „rendkívül ritkák” a denevérekben Kínában, miután több mint 13 000 denevértől orr- és anális tampont vett 2016 és 2021 között az ország 703 helyszínén.

A lap arra is rámutatott, hogy a SARS-CoV-2 nem volt kimutatható a Vuhan Huanan piacról vett mintákban, 40 nappal a piac bezárása után. A szerzők arra a következtetésre jutnak, hogy további kutatásokat kell végezni Kínától délre és délnyugatra annak megállapítására, hogy a SARS-CoV-2 vírus onnan származik-e.

Miért olyan nehéz a SARS-CoV-2 eredetének megtalálása?

Az egyik oka annak, hogy ilyen nehéz megállapítani a koronavírus eredetét, a vírusgenomok, amelyek a mutáció helyett a rekombinációnak nevezett folyamaton keresztül változnak. A vírusos rekombináció akkor következik be, amikor két különböző törzs fertőzi meg ugyanazt a gazdasejtet.

Miközben ugyanabban a sejtben replikálódnak, kölcsönhatásba léphetnek, és az általuk generált vírusutódok mindkét génből származó génekkel rendelkezhetnek. Ez megnehezítheti a vírus törzsének megállapítását.

„Lényegében ezek a vírusok állandóan kicserélik a genomjuk bitjeit, ahogy ezt a laoszi újonnan talált vírusokon is látjuk. Annak ellenére, hogy ezek a vírusok ugyanazon a helyen találhatók, lényegében ugyanazon a barlangban, mindegyikük genomjának különböző bitjei vannak, és a rekombináns részek különböző kombinációi vannak. ”

- mondta Spyros Lytras , az Egyesült Királyság Glasgow-i Egyetemének evolúciós virológusa.

Ez is érdekelheti:

Forrás: MedicalNewsToday