Ezeket látta már?

Koronavírus és cukorbetegség: hogyan rövidíthetjük le a felépülést?

koronavírus, covid, cukorbetegség

A kórházban és intenzív osztályokon kezelt koronavírusos betegek jelentős része cukorbeteg. Van néhány szabály, amit be kell tartani a Covid alatt is, és a gyógyulás után is.

Köztudott tény, miszerint a cukorbetegség – legyen annak bármely típusa- fokozott rizikónak számít koronavírus megbetegedés szempontjából. A cukorbetegek nem csak nagyobb eséllyel fertőződnek meg, de náluk könnyebben alakulnak ki súlyos szövődmények is. Amennyiben COVID fertőzötté válik egy cukorbeteg fontos, hogy betartson pár fontos szabályt, ahogy a gyógyulása után is. Hogy mikre szükséges odafigyelnie a COVID-ból felépült cukorbetegnek, azt dr. Ferenczy Péter, a Cukorbetegközpont diabetológusa mondta el.

Nagyobb a fertőzésveszély

A cukorbetegek a magasabb vércukorszint miatt fogékonyabbak különböző fertőzésekre, így a koronavírusra is. Sajnos, egy-egy megbetegedés - főleg, ha az lázzal, étvágytalansággal, hányással jár- könnyen felboríthatja a megfelelően beállított glükóz szintet, ami nem csak a diabétesz szempontjából veszélyes, hanem a COVID-19 fertőzés miatt is, ugyanis így könnyebben fordul súlyosabbra az állapot.

Statisztikák szerint a kórházban és intenzív osztályokon kezelt koronavírusos betegek jelentős része cukorbeteg, így számukra különösen fontos a megfelelő prevenció, a kellő terápia és az után követés.

Gyógyulás után fontos a szorosabb kontroll

Sokan számolnak be arról- még a krónikus alapbetegséggel nem küzdők is- hogy csak lassan épültek fel a koronavírus fertőzésből, és a gyógyulás után sem érezték magukat 100%-osnak. Ez a cukorbetegekre fokozottan igaz, hiszen az ő szervezetük lassabban regenerálódik.

Felépülés után fontos a gyakoribb kontroll, főleg azért, mert könnyen előfordulhat, hogy ingadozóvá válik a vércukorszintjük, amit mihamarabb stabilizálni kell. Amennyiben hagyományos módon ez nehézségekbe ütközik, akkor nagy segítséget nyújthat a szöveti cukormonitorozó eszköz, mellyel felderíthetők az esetleges kilengések okai, így könnyebb beállítani, személyre szabni a terápiát- mondja dr. Ferenczy Péter, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Ez is érdekelheti:

Koronavírus oltás

A szakemberek felhívják a figyelmet a koronavírus vakcina szükségességére, főleg a veszélyeztetett csoport tagjai számára- így cukorbetegeknek is, mivel náluk könnyebben alakulnak ki életveszélyes szövődmények a fertőzés következtében. Az oltás a diabéteszesek számára is ajánlott, ám lehetséges oltási reakciókkal - úgymint hőemelkedés, a beadás helyén fájdalom, vagy rossz közérzet és levertség nekik is számolniuk kell.

Amennyiben a vakcina után esetleg belázasodik, mérjen gyakrabban vércukor szintet és ha kell, értesítse kezelőorvosát, mivel meglehet, ideiglenesen más dózisra vagy módosított kezelésre lesz szüksége.

Forrás: Cukorbetegközpont

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához