Koronavírus: ezért hullik a hajunk COVID-19 fertőzés után

#hajhullás #Stressz #covid #Covid-19
2021.04.19.
Koronavírus: ezért hullik a hajunk COVID-19 fertőzés után

Hónapokkal a koronavírus-fertőzésből történő felépülést követően sokan tapasztalnak intenzív hajhullást. Megszüntethető valahogy? Erről szakorvost kérdeztünk.

Dr. Brezán Edina bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondása szerint a haj ciklusokban nő. Az első szakasz az anagén, amikor a hajhagymák felserkennek és a hajszálak nőni kezdenek. A második a katagén, ilyenkor a haj nyugalmi állapotban van, majd ezt követi a harmadik, telogén szakasz, amikor kihullik. Egyes betegségek, lázas állapotok – jelen esetben a koronavírus-fertőzés - után jelentkező átmeneti intenzív hajhullás jelentkezhet. Ennek oka, hogy kialakult a telogén effluvium állapot.

Telogén effluvium: a hajhullás előtti fázis

A telogén a hajszálak utolsó, kihullás előtti fázisa. Általában a hajunk 10-15%-a található ebben a fázisban. A telogén effluvium hajhullás típus akkor következik be, amikor a nyugalmi fázisban lévő hajhagymák száma megnövekszik, vagyis egyszerre nagyobb mennyiségű, az átlagost meghaladó mértékű hajszálunk kerül kihullás előtti fázisba.

Dr. Brezán Edina elmondta, hogy a telogén effluvium jól ismert esete a nők körében, szülést követően jelentkező intenzív hajhullás. Bizonyos gyógyszerek szedése, fokozott stressz, egyéb hormonális változások, pajzsmirigybetegség, cukorbetegség és hiányos táplálkozás mellett fertőző betegségek és lázas állapotok is előidézhetik.

Ez is érdekelheti:

Ijesztő tünetek

A hajhullás az őszi és a tavaszi időszakban természetes jelenség. Telogen effluvium esetén azonban az ilyenkor megszokottnál nagyobb mennyiségű hajvesztés történik, melynek mennyisége különösen hajmosást követően szembetűnő. Hajszálakat találhatunk a párnán, a ruháinkon, és a korábban dús hajkorona is észrevehetően megritkulhat. Az intenzív hajhullás akár hat-kilenc hónapig is tarthat.

Hajhullás a stressztől

A stressz és a szorongás mindennapjaink része a járvány időszakában. Telogen effluvium önmagában emiatt is kialakulhat, így a jelenlegi helyzetben intenzívebb hajhullást tapasztalhatnak azok is, akik még nem estek át a fertőzésen.

Ilyen esetben forduljon orvoshoz

A betegség vagy a fokozott stressz által kiváltott intenzív hajhullás rendszerint hat-kilenc hónap alatt elmúlik. Ennyi idő elteltével a hajhullás fokozatosan mérséklődik és apró új hajszálak jelennek meg. Ha ez elmarad, és a hajhullás mértéke nem csökken, javasolt szakemberrel kivizsgáltatni a kiváltó okokat. Akkor is javasolt a bőrgyógyász felkeresése, ha a hajhullás mellett egyéb panasz is jelentkezik. Kiütések, viszkető fejbőr, égő érzés ugyanis nem a telogen effluvium tünete, ilyen esetben a hajhullásnak egyéb oka lehet.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Forrás: egeszsegkalauz.hu