Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: ezért nem elég a sebészi maszk az omikron ellen, FFP2 kell!

maszk, ffp2, koronavírus, covid

Egy új svájci tanulmány során kimutatták, hogy az omikron ellen az FFP2 maszkok kellenek, a sebészi maszkok már nem sokat érnek.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról egy svájci tanulmány alapján, hogy mekkora jelentősége van a maszkviselésnek, különösen az FFP2 maszkoknak.

FFP maszkok kellenek az omikron kivédésére

"Egy kis kvantitatív szemlélet: hány darab vírus jelent fertőzési veszélyt és mi a helyzet az egyes életszituációkban? Plusz, amiről a magyar Kormány teljesen megfeledkezett: az FFP2 maszkok fontossága

A Schweizerische Medizinische Wochenschrift című svájci orvosi szaklap 2022 január 3-i számában megjelent cikkben az egyes variánsok kritikus dózisai (az a vírus darabszám, amely a szervezetbe jutva már nagy valószínűséggel fertőzést idéz elő) az alábbiak:

  • vad típusú (eredeti) vírus: 500 darab
  • delta variáns: 300 darab
  • omikron: 100 darab

A vad típusú vírus esetén minden 1000 fertőzöttből 1 szuperterjesztő, a delta esetén minden 30-ból 1, az omikron esetén pedig minden 10-20-ból 1 ilyen személy lehet. Legtöbb helyzetben a sebészi maszk már nem elegendő, hanem FFP2 maszk lenne kívánatos.

Az alábbi táblázatban vázolt élethelyzetek számítógépes modellje megadja, hogy mire lehet számítani sebészi maszkban (hacsak másképp nincs feltüntetve) normál vagy hangos beszéd mellett. ACH = óránkénti légcserék száma az adott helységben. OK=a kritikus dózis alatt; kritikus=a kritikus dózis környékén, nagyon kritikus=a kritikus dózis duplájánál.

A sebészi maszk hatékonysága A sebészi maszk hatékonysága Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport

Hivatkozás: Riediker M, Briceno-Ayala L, Ichihara G, Albani D, Poffet D, Tsai DH, Iff S, Monn C. Higher viral load and infectivity increase risk of aerosol transmission for Delta and Omicron variants of SARS-CoV-2. Swiss Med Wkly. 2022 Jan 6;152:w30133. doi: 10.4414/smw.2022.w30133.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához