Koronavírus: kutatók szerint sokkal fertőzőbb, mint azt a WHO kommunikálta

#koronavírus #Covid-19 #fertőzés #járvány
2020.07.06.

32 ország tudósa nyílt levélben kéri a WHO-t: gondolja újra a koronavírussal kapcsolatos ajánlásait.

A koronavírusról tudjuk, hogy cseppfertőzéssel terjed, ezért érdemes a kellő távolságot tartani és szájmaszkot hordani. Most azonban több 100 tudós úgy véli, az eddig ismertekkel ellentétben a koronavírus a levegőben sokkal hatékonyabban képes terjedni.

A koronavírus a levegőben is fertőzhet

A Los Angeles Times és a New York Times is beszámolt arról a nyílt levélről, amit a következő napokban készülnek eljuttatni az Egészségügyi Világszervezetnek az tudósok. A megállapításuk szerint a koronavírus megfelelően hosszú ideig képes megmaradni a levegőben ahhoz, hogy fertőzőképes legyen. - írja a HVG.hu

A levelet 32 ország mintegy 239 tudósa írta alá, köztük virológusok, fizikusok, járványügyi szakemberek, orvosok és mérnökök is. A tudósok azzal vádolják a WHO-t, hogy nem adott megfelelő tájékoztatást a koronavírus fertőzőképességéről. Éppen ezért arra kérik az ENSZ egészségügyi szervezetét, hogy adjon ki új ajánlásokat a védekezésre vonatkozóan.

A kutatások alapján a távolságtartás sem véd

Mindezt olyan tanulmányokkal támasztják alá, amelyek igazolják: a koronavírus a fettőzött szervezetből kikerülve akár több 10 métert is képes megtenni, majd egy új szervezetbe bekerülve ismét fertőzni. Vagyis, a 1,5-2 méteres távolságtartás nem elegendő, és szellőztetni is gyakrabban kellene a zárt terekben!

Lidia Morawska, az ausztrál Queenslandi Technológiai Egyetem légköri tudósa, a levél egyik szerzője a Los Angeles Times-nak úgy nyilatkozott, 100 százalékig biztosak az állításukban.

Forrás: HVG.hu

Forrás: HVG