Koronavírus: Norvégiában és Észtországban is van fertőzött

koronavírus norvégia

A legújabb adatok szerint Norvégiában és Észtországban is diagnosztizáltak koronavírussal fertőzötteket. Világszerte több, mint 82 000 esetben azonosították a COVID-2019-et, a fertőzés eddig 2772 halálos áldozatot követelt. Hazánkban jelenleg még nincs azonosított koronavírusos beteg.

A legtöbb beteg még mindig Kínában van, összesen 78 497 beteget tartanak nyilván. A diagnosztizált kínai betegek közül 2744-en vesztették életüket, 32 495 koronavírussal fertőzött gyógyult meg, de jelenleg is 8346-an vannak kritikus állapotban.

Az elmúlt 24 órában Romániából, Észtországból, Dániából, Norvégiából, Észak-Macedóniából, Görögországból, Pakisztánból és Grúziából jelentettek új megbetegedéseket. Korábban Brazíliában, Afganisztánban, Bahreinben, Irakban, Ománban, Horvátországban, Ausztriában és Svájcban jelent meg a COVID-19. Ezekkel együtt összesen 50-re nőtt az érintett országok száma Az új esetek szinte minden esetben fertőzött területekről hazatérőknél jelentkeztek.

A fertőzés terjedésének változását jelzi, hogy most először jelentettek több új megbetegedést Kínán kívülről, mint Kínából. Európában Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet, mintegy 453 esetről és 12 halálos áldozatról tudnak, és a vírus már az olasz tartományok közel felében jelen van.

A szakmai szervezetek szintén kiemelten érintettnek tartják Dél-Koreát (1595 megbetegedéssel), Japánt (189 megbetegedéssel) illetve Iránt. Ez utóbbinál aggodalomra ad okot, hogy nincsenek pontos adatok a fertőzöttek számáról, a szakemberek szerint jóval többen fertőződtek meg az új koronavírussal, mint azt nyilvánosságra hozták.

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

A trendeket elemezve kiderül, hogy az elmúlt héten több ember gyógyult meg, mint ahány új megbetegedést diagnosztizáltak, a súlyos esetek és a halálozás aránya is csökkent világszerte.

Egy japán nőnél másodszorra is diagnosztizálták a koronavírust. Januárban már egyszer megbetegedett, kórházban is kezelték, ám gyógyultnak nyilvánítva távozhatott. Szerdán azonban torokfájással és mellkasi fájdalommal fordult orvoshoz, ahol megállapították, hogy újra a COVID-19 támadta meg a szervezetét. Hasonló esetekről Kínából is beszámoltak. Ez új megvilágításba helyezheti a fertőzés terjedését. Azt azonban még nem tudhatjuk biztosan, hogy újrafertőződésről van-e szó, vagy arról, hogy a vírus „kétfázisú”, vagyis az elsődleges tünetek után „eltűnik” egy időre, majd a lappangási periódus után újra tünetek jelentkeznek.

Japán, az egyik leginkább érintett ország, mindent kész megtenni azért, hogy a vírus terjedését lassítsa, minimalizálja a betegek és a halálos áldozatok számát. Hokkaido kormányzója elrendelte az iskolák bezárását. A szervezők pedig lemondták az egyik legnagyobb tokiói anime-rendezvényt, melyet március végén tartottak volna meg, és amin közel 200 000 ember vett volna részt.

Források: WHO/BNONews/Worldometers

https://bnonews.com/index.php/2020/02/the-latest-coronavirus-cases/

https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200226-sitrep-37-covid-19.pdf?sfvrsn=6126c0a4_2

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Forrás: EgészségKalauz