Koronavírus okozta tüdőgyulladás: náluk alakulhat ki nagyobb eséllyel

koronavírus, műtüdő, tüdőgyulladás, lélegeztetőgép, zenész

Összegyűjtöttük, melyek a koronavírusos tüdőgyulladás tünetei, és kik vannak a legnagyobb veszélyben.

A Covid-19 enyhe, mérsékelt súlyosságú és súlyos tüneteket okozhat, az egyik legkomolyabb vele összefüggő betegség a tüdőgyulladás, mely életveszélyes is lehet, a beteg kórházi, intenzív ellátásra, gépi lélegeztetésre szorulhat.

Koronavírusos tüdőgyulladás - ők a veszélyeztettek

A koronavírus okozta megbetegedések fokozottan veszélyesek az idősebb (65 éven felüli) korosztály tagjaira, annak a rizikója, hogy a fertőzés súlyos tüneteket, esetleg tüdőgyulladást okoz, jelentősen megnő az időseknél és a legyengült immunrendszerűeknél.

Nagyobb az esélye a betegségre azoknak, akik krónikus problémákkal küzdenek, így azoknak, akik:

A túlsúly is jól ismert kockázatnövelő tényező. A dohányzás, még ha nem is okozott még krónikus betegségeket, minden típusú tüdőgyulladás, így a koronavírussal összefüggő pneumonia rizikóját is növeli.

A koronavírusos tüdőgyulladás tünetei

A COVID-19-cel összefüggő tüdőgyulladás tünetei rendkívül hasonlóak más, vírusos tüdőgyulladás tüneteihez, és a koronavírus-fertőzés jellegzetes tünetei is előfordulhatnak. A betegség első szakaszában a koronavírus tünetei a jellemzőek, például:

 • láz és hidegrázás
 • száraz köhögés
 • a szag- és ízérzékelés elvesztése
 • szédülés, gyengeség, fáradékonyság
 • hasmenés, hányás, hasi fájdalom
 • fejfájás
 • izomfájdalmak

A betegség progressziójával, a tüdőgyulladás kialakulásával más tünetek is jelentkeznek, például:

 • mellkasi fájdalom
 • légszomj
 • nehéz légzés
 • szapora, felületes légzés
 • szapora szívverés
 • fokozott izzadás
 • zavarodottság

Koronavírusos tüdőgyulladás - így diagnosztizálható

A koronavírusos tüdőgyulladás megállapításához laborvizsgálatokra és képalkotó vizsgálatokra egyaránt szükség van. A laborvizsgálat során azonosítják a SARS-CoV-2-vel való fertőzöttséget. A tüdőről ultrahangos, CT- vagy röntgenfelvételt készítenek, melyen jól láthatóak a károsodott részek.

A koronavírusos tüdőgyulladás lefolyása

A koronavírus cseppfertőzéssel kerül a szervezetbe, ahol elsősorban a légutakat támadja meg. Ha a vírus a tüdőben is elszaporodik, tüdőgyulladást okozhat. A SARS-CoV-2 a hörgőcskéket és a környező szöveteket is megtámadja, fokozott véralvadást is okozhat, a gyulladásos folyamatok miatt pedig a tüdőben folyadék is felgyűlhet.

Ezek a tényezők együttesen okozzák a tüneteket, például a köhögést, a nehéz légzést vagy a szapora, felületes légzést. Emiatt a vér oxigénszintje is jelentős mértékben csökkenhet. A kutatások szerint a SARS-CoV-2 okozta tüdőgyulladás egyik jellegzetessége, hogy mindkét oldali tüdő érintett, emiatt sokkal súlyosabb lehet, mint más, vírusos eredetű tüdőgyulladások.

Koronavírusos tüdőgyulladás kezelése

A koronavírusos tüdőgyulladás kezelése természetesen nagy mértékben függ attól, mennyire súlyos a beteg állapota, mennyire előrehaladott a betegség. Jelenleg nincs általánosan elfogadott protokoll a koronavírusos tüdőgyulladás kezelésére. Azonban folyamatosan vizsgálják, mely gyógyszerek és hatóanyagok alkalmazhatóak a koronavírusos tüdőgyulladással küzdő betegek ellátásában. Ezek között antivirális szereket, gyulladáscsökkentőket, véralvadásgátlókat egyaránt találhatunk.

A betegség kezelésénél rendkívül nagy szerep jut a támogató terápiának, mely elsősorban a légzés megkönnyítését célozza. A súlyos állapotban lévő betegek szinte kivétel nélkül kórházi ellátásra szorulnak. A kórházban vagy oxigént kapnak, vagy mesterséges, géppel történő lélegeztetésre szorulnak.

Mint más vírusos tüdőgyulladásos megbetegedéseknél, a koronavírusos tüdőgyulladás esetén is megvan annak a kockázata, hogy bakteriális felülfertőződés is történik. Ilyenkor antibiotikumos kezelésre is szükség van. Önmagában azonban a koronavírusos tüdőgyulladás nem indokolja az antibiotikum szedését! Ez ugyanis nemcsak teljesen hatástalan, de kifejezetten ártalmas is lehet!

Ezek koronavírusos tüdőgyulladás szövődményei

A koronavírus okozta tüdőgyulladás egyik legaggasztóbb jellemzője, hogy rendkívül hosszú ideig, akár több hónapig elhúzódó szövődményeket okozhat, vagyis az akut betegség után a problémák, például a légzési nehézségek vagy a szag- és ízérzékelés romlása krónikussá is válhat. Ráadásul, ez a „hosszú kovid” már nemcsak az alsó és felső légutakat érinti, hanem más szervrendszereket is. Nagyon sokan számoltak be például a kognitív képességek romlásáról.

A koronavírusos tüdőgyulladás hosszú távú szövődményei

 • légzési nehézségek
 • fulladás
 • a tüdő szöveteinek visszafordíthatatlan roncsolódása, hegesedése

Olvasson tovább! Omikron variáns - ezek a leggyakrabban visszamaradó tünetei

A kórházban, intenzív osztályon kezelt betegekre a felépülés után is várhatnak megpróbáltatások . Ismert jelenség az ún. PICS, vagyis poszt-intenzív ápolási szindróma, mely a súlyos betegségből felépülőket érinti, és fokozódó fizikai és mentális állapotromlással, kognitív problémákkal, hangulatzavarokkal járhat együtt. A szakemberek szerint ez a tünetegyüttes még jobban veszélyezteti azokat, akik a koronavírus miatt kerültek intenzív osztályra.

Forrás: BMJ

Forrás: EgészségKalauz