Koronavírus oltás: most kapja a 2. vakcinát? Erről tudnia kell!

#második oltás #vakcina mellékhatás #oltás mellékhatások #koronavírus
2021.04.26.
Koronavírus oltás: most kapja a 2. vakcinát? Erről tudnia kell!

Nem kell aggódni, ha a 2. Covid elleni oltás után erősebb mellékhatásokat tapasztal. Szakértők szerint ez belefér.

Az NBC News orvos munkatársa, Dr. Kavita Patel megnyugtat mindenkit: nincs ok aggodalomra a vakcina második adagja után érzett kellemetlen panaszok miatt.

A közösségi médiában, ismerősök beszámolói és külföldi cikkek alapján is hallunk-olvasunk hírket arról, hogy a COVID-19 elleni vakcinák második adagja után több vagy kifejezettebb mellékhatás jelentkezik. Korábban mi is megírtuk, hogy a Pfizer 2. dózisa után erősebb mellékhatásokról számoltak be a beoltottak.

Szakértők szerint ez "normális immunválasz".

Dr. Kavita Patel, az NBC News orvos munkatársa úgy nyilatkozott, hogy az oltottak körülbelül egyharmada tapasztal influenzához hasonló tüneteket és ez várható immunválasz.

"A második oltás során az immunrendszer felismeri az antigént és teszi a dolgát" - magyarázta Patel, aki elmondta, hogy a második dózis után neki is voltak tünetei: "körülbelül 36 órán keresztül úgy éreztem, mintha influenzám lenne."

Ez a teszt mutatja ki, hogy mennyire vagyunk védettek oltás után, kattintson!

Dr. Bill Moss, a Baltimore-i Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola gyermekorvosa és a fertőző betegségek járványtanának professzora egyetértett Patel magyarázatával:

"A második adag valóban olyan, mint egy emlékeztető" - mondta. "Az immunrendszer az első adag vakcina után találkozik először a vírussal, és erre reagál az immunrendszer úgy, hogy sejteket toboroz tüskefehérje felismerésére. Tehát amikor a test immunrendszere másodszor kapja meg az oltást, akkor már több immunsejtünk van és intenzívebb az immunválaszunk is, amely ezeket a mellékhatásokat eredményezi."

A 2. dózis utáni tüneteket Heinrich is "normális immunválasznak" nevezte.

Milyen mellékhatásokra számíthatunk a 2. dózis után?

A mellékhatások közé tartoznak olyan helyi reakciók, mint például az injekció beadásának helyén fellépő duzzanat, kiütés vagy fájdalom, amelyekről Patel szerint a befogadók körülbelül 84%-a beszámolt.

Emellett az emberek körülbelül 63 százaléka számolt be némi fáradtságról. Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) megjegyzi, hogy egyesek hidegrázást, lázat vagy fejfájást is tapasztalhatnak, és azt javasolják, hogy azok, akik körülbelül 24 óra elteltével sem érzik magukat jobban, forduljanak orvosukhoz.

Patel azt is hangsúlyozta, hogy akkor sincs baj, ha az oltás után semmit sem érzünk, mert minden ember más és más, és nem arról van szó, hogy a vakcina vagy az immunrendszerünk nem működik jól.

Ez is érdekelheti:

Forrás: today.com

Forrás: today.com