Koronavírus: új intézkedéseket vezetnek be itthon

koronavírus, magyarország, arcmaszk, koronavírus ellen

Az operatív törzs ma jelentette be, hogy a koronavírus miatt januárban elfogadott 28 pontos akcióterven túli új intézkedéseket vezetnek be.

Ugyan annak az esélye kicsi, hogy Magyarországot elkerüli a vírus, jelenleg Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tud a kormány - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán sajtótájékoztatón.

Mikor lehet szükség karanténra Magyarországon?

A miniszter elmondta, hogy minden bajba jutott magyarnak bárhol a világon azonnal igyekeznek segíteni, és figyelemmel kísérik a japán hajón megfertőződött magyar sorsát, illetve ha szükséges, karantént biztosítanak a haza érkezett magyaroknak.

Az operatív törzs dönt arról, el kell-e rendelni bárhol vesztegzárat. Mivel jelenleg nincs megbetegedés Magyarországon, nincs ok ilyen döntésre, azonban ha bizonyos térségekben tömegessé válnának a megbetegedések, az operatív törzs döntést hoz.

Ha valaki fertőzött területről jön, és jelentős az esélye, hogy találkozhatott a vírussal, akkor karantént rendelnek el, de ha a gyanú esélye lényegesen kisebb, akkor csak megfigyelés alatt tartják az érintetteket.

A Tenerifén karanténba helyezetteket illetően Gulyás Gergely emlékeztetett: egy hotel mintegy ezer vendégét helyezték karanténba, közöttük 5 magyar állampolgár van, ők a legutolsó információk szerint jól vannak, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tart kapcsolatot velük.

A fokozott közúti ellenőrzés mellett a reptéri ellenőrzés is folyamatos, a Kínából, Dél-Koreából és Olaszországból érkezőket vizsgálják.

A MÁV nemzetközi járatain fertőtlenítő szereket biztosítanak

Láng-Bognár Kinga rendőr őrnagy, az operatív törzs szóvivője közölte, a vírus előfordulása esetén sem kell pánikba esni. Nem jelenti azt, hogy járványveszély van, ha esetleg megjelenik a vírus. Elmondta, továbbra sem javasolják a fertőzött területekre, főként Észak-Olaszországba történő utazást; azt kérik az állami fenntartású általános és középiskoláktól, hogy ne szervezzenek kirándulást a fertőzött területekre.

Együttműködésre kérik a szállodák és kiemelt autóutak melletti panziók személyzetét a koronavírusos esetek kiszűrése érdekében. A MÁV, GYSEV nemzetközi járatain fertőtlenítő szereket, testhőmérséklet mérésére alkalmas eszközöket kell biztosítani, illetve a kalauzokat fel kell készíteni a teendőkre.

Rendkívüli tájékoztatási rendet rendeltek el a közmédiában arra az esetre, ha esetleg megjelenik a koronavírus - ismertette. Hozzátette, a büntetés-végrehajtás által legyártott szájmaszkokat el kell juttatni a patikákba.

Felhívják a figyelmet arra, hogy aki fertőzött országból érkezik haza és észleli magán a tüneteket, azonnal forduljon telefonon háziorvosához, és ne menjen közösségbe - mondta az őrnagy.

Olvasson tovább! A koronavírus tünetei és kezelése

Honlapot és Facebook oldalt is indítanak az emberek tájékoztatására

Az álhírek és a jól informáltság érdekében az interneten is tájékoztatni fognak mindenkit, emellett kedden történt meg a vírussal kapcsolatos magyar eljárásrend 3. variációjának közzététele, amelyet minden családorvos megkapott. Ez arról tájékoztat, hogyan kell felmérni a betegséget, gyanú esetén kit kell értesíteni, illetve hogyan kell továbbküldeni a beteget.

A fertőzés tünetegyüttese sokféle lehet, sokan úgy jutnak túl a megbetegedésen, hogy észre sem veszik vagy enyhe tüneteik vannak. De a Japánban lévő koronavírusos magyar akkor térhet haza, amikor teljesen tünet- és panaszmentes lesz, illetve negatív lesz a tesztje.

Forrás: MTI

Forrás: EgészségKalauz