Ezeket látta már?

Kullancscsípés után mikor forduljuk orvoshoz? Így döntheti el

Kullancscsípés Lyme fertőzés TIBOLA antibiotikum fejfájás

Irány a rendelő? Az a biztos, hogyha az orvos is megvizsgálja a kullancscsípés helyét, hogy még véletlenül se legyen okunk a pánikra.

Kullancscsípés esetén mikor ne menjünk orvoshoz?

Amennyiben beszakad a kullancs szájszerve (nem a feje, mint azt tévesen mondani szokták), a doktor addig nem nyugszik, amíg azt valahogy ki nem barkácsolja. A szájszerv azonban egy 3 lábú szék lábaihoz hasonlóan szétterpesztett állapotban van rögzítve a bőrben, és ezt egyszerű eszközökkel, tűvel, csipesszel reménytelen vállalkozás eltávolítani.

 • Túl a kellemetlenségen, a beavatkozás következtében gyulladásos reakció alakul ki, előbb-utóbb (tévesen) felmerül a Lyme betegség lehetősége, és így törvényszerűen antibiotikum-kezelés következik.
 • Ne hagyjuk, hogy az orvosi rendelőben kidobják, tehát őrizzük meg a parazitát, írjük fel a csípés dátumát és helyét. A kullancs fajának felismerése segíthet a TIBOLA és a Lyme-kór elkülönítésében.
 • NE küldjük be a kullancsot vizsgálatra! A vizsgálat során a Lyme baktérium nukleinsavát kísérlik meg kimutatni. Amennyiben a vizsgálati eredmény negatív lesz, megnyugodhatnánk, de mostanra már sok-sok beteget láttunk, akinek a kezében ott volt a negatív vizsgálati eredmény, de a csípés helyén látható volt a jókora Lyme-folt.
 • Ha nem kapunk védőoltást, akkor szinte biztos, hogy kapunk antibiotikumot. Ez törvényszerűen kevés ahhoz, hogy a Lyme baktériumot elpusztítsa, de elegendő lehet, hogy a klinikai tüneteket elnyomja, a laboratóriumi vizsgálatokat értékelhetetlenné tegye.
 • Ha még antibiotikumot sem kapunk, akkor legalább valami helyi fertőtlenítő szert, antibakteriális krémet biztosan rendelnek a doktorok. Ezek helyi irritációt, allergiás reakciót okozhatnak, ami azután felveti a Lyme betegség lehetőségét.

Ha még ezek sem történnek, akkor legalább egy laboratóriumi vizsgálatot végeznek, rendszerint Lyme-kór irányába. Mivel a kereskedelmi forgalomban lévő tesztek legalább 25%-os álpozitivitással dolgoznak, ekkora esélyünk van, hogy hetek múlva, amikor a lelet végre megérkezik, antibiotikumot fogunk szedni. A csípés utáni napokban még nincs immunválasz, így a tesztnek negatívnak kellene lennie, tehát a vizsgálatnak ezért sincs értelme.

A kullancsot az óramutató járásával ellentétesen kell csavarni, hogy elengedje a bőrt - Igaz vagy hamis? Nézze meg videónkat!

Mikor menjünk orvoshoz?

 • Mivel a magzatra nézve a fel nem ismert Lyme fertőzés kockázatos, minden terhes nőt megvizsgálnak. Veszünk vért a kullancscsípés után közvetlenül (helyesebben a jelentkezés idején) és 3-4 hét múlva. A savómintákat lefagyasztják.
 • A csípés helyén néha látható egy lencsényi pír vagy csomó. Ha pár nap alatt eltűnik, nincs jelentősége. Amennyiben növekedésnek indul, vagy tartósan megmarad, már érdemes megvizsgálni.
 • Ha bármilyen, mással nem magyarázható panasz lép fel, ami egy hétnél tovább tart, vagy visszatér. (A Lyme betegség lappangási ideje 1 naptól akár 3 évig is terjedhet.)
 • Amennyiben a csípést követő két héten belül láz, szédülés, fejfájás, izomfájdalom mutatkozik.
 • A csípés körül növekvő, legalább 5 cm-es pír jelentkezik.
 • Arcidegbénulás lép fel.
 • Az egyik fülcimpa vagy az emlőbimbó megduzzad, liláspiros lesz, de nem fáj, és a duzzanat egy hétnél tovább tart.
 • Szívritmus-zavar jelentkezik.
 • Ízületi, izomfájdalom vagy komoly fáradékonyság lép fel.

A kullancs által okozott betegségek megelőzése

 • Lehetőség szerint kerülendők a dús aljnövényzettel borított erdős, bokros területek. Kirándulások alkalmával vagy kerti munka végzése során javasolt a nadrág szárának zokniba húzása és a felsőruházat nadrágba tűrése, valamint bőrre felvihető kullancsriasztó szer használata, 3-4 óránként megismételve.
 • A természetben történő kirándulás során és azt követően is 1-1,5 óránként érdemes tetőtől talpig terjedő kullancsvizitet tartani és az aktivitást követően a levetett ruhát is átvizsgálni. Nem ajánlott a táborozás kullancsok által fertőzött területeken, például vadetetők, vaditatók és vadpihenők környékén.
 • Frissen fejt tejet ne fogyasszunk, előbb mindig forraljuk fel. Vadállatok nyúzása, szőrme- és húsfeldolgozás során védőkesztyű használata javasolt. Kertünkben csökkenthetjük a kullancsok előfordulásának esélyét, ha a füvet rendszeresen rövidre nyírjuk, az avart pedig összegyűjtjük. Háziállatainknak érdemes kullancsirtó nyakörvet venni vagy pedig spot-on készítménnyel kezelni őket, ezek a kisállatkereskedésekből vagy az állatorvostól beszerezhetők.
 • A kullancs-enchephalitis megelőzése a kullancsok elleni védekezéssel és tavasszal beadott védőoltással történhet. Az immunizálást 3 évenként ismételni kell.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

7 kevésbé ismert betegség, amiket a fertőzött kullancsok terjeszthetnek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kullancs

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához