Ezeket látta már?

Ígéretes kutatás: hamarosan megelőzhető és kezelhető lesz a Lyme-kór?

Lyme-kór meleglőzése kezelése kutatás kullancs

A kullancsok által terjesztett Lyme-kór előfordulása növekvő tendenciát mutat, ám egy friss kutatás szerint könnyen lehet, hogy a jövőben megelőzhető lesz a rettegett állapot. Ráadásul a megoldás az emberekben van!

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány szerint közel vagyunk ahhoz, hogy a jövőben megelőzhető legyen a kullancsok által terjesztett Lyme-kór, mely olykor igen súlyos állapotokat és krónikus betegségeket generál. Az MIT és a Helsinki Egyetem kutatói ugyanis megállapították, hogy az emberi verejték egyik fehérjéje hatásos lehet a fertőzés ellen, mivel meggátolja az állapotot okozó Borrelia burgdorferi nevű baktérium növekedését.

Külön jó hír, hogy az emberek egyharmada hordozza e fehérje a genetikai változatát!

Az enyhe telek kedveznek a kullancsoknak

Az eredmények igazi mérföldkőnek számítanak, melyre már égető szükség is volt, hiszen az egyre enyhébb telek igencsak kedveznek a kullancsok elszaporodásának.

A Lyme-kórt jelenleg erős antibiotikumokkal kezelik, melyek komoly árnyoldala, hogy nem mindenkinél hatásosak. A mostani felfedezés azonban egy új és eredményes terápia kidolgozását teheti lehetővé.

Ígéretes kísérletek

A kutatók 7000 finn ember DNS-ét és kórtörténetét elemezték, akiket korábban Lyme-kórral diagnosztizáltak. Azt találták, hogy a verejtékmirigyek által kiválasztott egyik fehérje, az ún. SCGB1D2 nevű szekretoglobin gátolja a betegséget okozó baktériumok növekedését.

A csapat az SCGB1D2 normál és mutáns változatait is vizsgálta és arra jöttek rá, hogy míg a normál változat jelentősen fékezte a baktériumok növekedését, addig a mutáns fehérjéből kétszer annyi kellett hasonló eredmények eléréséhez. Ezt egérkísérlettel igazolták: míg a mutáns fehérjével injekciózott egerek megfertőződtek, addig a normál SCGB1D2 esetén nem betegedtek meg.

A kísérletet Észtországban is elvégezték, ahol 18 000 Lyme-kórban szenvedő ember adatai alapján megismételték az eredményeket.

Bár azt egyelőre nem tudni, hogy a szóban forgó fehérje pontosan miként is fejti ki a hatását, ám a kutatók már dolgoznak azon, hogyan lehet bőrkrémekhez felhasználni az SCGB1D2-t, illetve miként lehetne segítségével hatékony antibiotikumot kifejleszteni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hyalomma-kullancs fertőzés tünetei: gyomorfájás, gyengeség jelzi

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: Nature
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához