Ezeket látta már?

Meningococcus-betegség: a túlélők harmada nem épül fel teljesen

 Di-Per-Te oltással a megelőzésért

Még a kisgyermekek őszi bölcsődei, óvodai közösségbe kerülése előtt érdemes beadatni az invazív meningococcus-fertőzés elleni védőoltásokat gyermekgyógyász szakemberek szerint.

Csecsemőkre, gyerekekre veszélyes betegség

Az orvosok rámutattak: a rendkívül gyors lefolyású, ám a kritikus órákban nehezen beazonosítható betegség[1] ellen kizárólag védőoltásokkal lehet védekezni – ezek beadása a szakmai irányelvek szerint a COVID–19-járvány alatt is ajánlott. A friss hazai statisztikák egyértelműen igazolják, hogy a kialakult fertőző agyhártyagyulladás a csecsemőkre, kisgyermekekre különösen veszélyes: tavaly a fertőzöttek több mint fele, és mind a kilenc hazai halálos áldozat 2 év alatti csecsemő és kisgyermek volt.[2] A legfrissebb angliai egészségügyi adatok szerint a túlélők 33-50%-ának tartós, akár életre szóló egészségkárosodással[3] kell szembenéznie.

Bár a COVID–19 elleni védőoltásra egyelőre még várni kell, a szakemberek szerint a többi megelőzhető súlyos, fertőző betegség ellen ajánlott a vakcinák nyújtotta biztonságot választani. A védőoltási szaktanácsadók, a gyermekgyógyászok és az infektológusok egyaránt a gyermekkori kötelező és ajánlott oltási sorok késedelem nélküli megkezdését, illetve befejezését javasolják.

„Tévhit, hogy a védőoltások legyengítik az immunrendszert, és ez kiszolgáltatja a gyermeket a koronavírusnak, épp ellenkezőleg. Fokozott kockázatot vállal az, aki egy potenciálisan súlyos gyermekbetegség ellen nem védekezik, hiszen a védőoltásokból származó előny lényegesen nagyobb, mint azok esetleges kockázata” – fogalmazott dr. Mészner Zsófia, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet módszertani igazgatója , csecsemő és gyermekgyógyász főorvos, infektológus, védőoltási szaktanácsadó. Hozzátette: egységes a szakma álláspontja abban, hogy a COVID–19-járvány nem változtat a védőoltások jelentőségén és szükségességén.

Meningococcus okozta betegségek

Dr. Póta György gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az egyik legsúlyosabb gyermekkori megbetegedés, a meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladás és véráramfertőzés elleni korai védekezés jelentőségére hívta fel a figyelmet. Felidézte, hogy a hazai statisztikák szerint a csecsemők az átlagosnál 24-szer gyakrabban betegednek meg[4] a jellemzően gyors és súlyos lefolyású invazív meningococcus-fertőzésben, ezért különösen fontos időben védőoltást kapniuk a betegség ellen.

Magyarországon 2019-ben 51 meningococcus okozta agyhártyagyulladást és véráramfertőzést jelentettek – ez a szám az elmúlt 5 évben tavaly volt a legmagasabb. Tavaly az érintettek több mint fele – összesen 27 beteg – két évnél fiatalabb kisgyermek volt, a fertőzés kilenc halálos áldozata is közülük került ki.[5]

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a szeptemberben – nagy valószínűséggel – újranyitnak a bölcsődék, óvodák, iskolák, és a nagyobb testvérek is újra közösségbe kerülnek, így a kontaktusszámok emelkedésével várhatóan az összes fertőző gyermekbetegség terjedésének esélye nőni fog.

„Többek között ezért is fontos az elhalasztott, illetve elmaradt oltások pótlása lehetőleg még a nyár végén, ősz elején” – hangsúlyozta dr. Mészner Zsófia.

Életre szóló teher

A járványos agyhártyagyulladás rendkívül gyors lefolyású betegség, amely 24 óra alatt halált okozhat, és a nemzetközi adatok azt mutatják, hogy minden tizedik beteg még gondos orvosi ellátás mellett sem éli túl a betegséget.[6] Az angol NHS friss statisztikái szerint a betegséget túlélő minden 2-3 ember közül egynél tartós egészségügyi problémák, súlyos testi, illetve idegrendszeri szövődmények alakulnak ki.[7]

„A meningococcus-betegség magas halálozási statisztikái mellett ritkábban kerülnek fókuszba a maradványtünetekkel gyógyuló túlélők. Pedig ezek olyan következményei a betegségnek, amelyek a fertőzésen átesettek életminőségét hosszú távon, akár teljes életen át befolyásolják. A hosszadalmas utókezelések és a károsodás tartóssága pedig nemcsak a betegnek, de a családjának is életre szóló lelki és anyagi terhet jelenthet” fogalmazott dr. Mészner Zsófia.

Hozzátette: az invazív meningococcus-betegség leggyakoribb szövődményei között a memóriazavarok és viselkedési problémák, epilepsziás rohamok, illetve – az akár teljes – halláskárosodás, látásvesztés mellett ízületi gyulladás, mozgási és egyensúlyi problémák, továbbá különböző vesebetegségek is előfordulnak. Bizonyos esetekben ugyancsak elkerülhetetlenné válhat a beteg ujjainak vagy teljes végtagjának amputációja.[8]

Aki B-t mond, mondjon C-t is

A járványos agyhártyagyulladást és vérmérgezést okozó baktériumnak több típusát is megkülönböztetik, és egyelőre nem létezik olyan vakcina, amely mindegyik ellen védelmet biztosítana. A baktérium 5 leggyakoribb típusa (A, B C, W-135, Y) közül hazánkban a megbetegedések túlnyomó többségét a B típus okozza – kétszer annyi fertőzésért felelős, mint a második leggyakoribb C típus.[9]

A meningococcus itthon legjellemzőbb B és C típusa ellen is különböző védőoltásokkal kell védekezni, ezek nem váltják ki, és nem is helyettesítik egymást, és egyik sem tartozik a kötelező védőoltások közé.

A hazai járványügyi szakemberek szerint a meningococcus elleni védekezést 2-3 hónapos korban javasolt megkezdeni, és a védettséget 25 éves korig célszerű fenntartani.[10]

Az életkori alkalmazhatóságot figyelembe véve, a 10 év alatti gyermekek, köztük a fokozottan veszélyeztetett csecsemők és 5 év alatti kisgyermekek meningococcus B elleni immunizálására hazánkban jelenleg kizárólag a Bexsero védőoltás alkalmazható.[11] (Az első oltás beadásakor betöltött életkor alapján meghatározott, pontos oltási sémákat a sajtóközlemény végén található táblázatban* foglaltuk össze.)

„Nem lehet elégszer elmondani, hogy a B és C-típus elleni oltások együttesen biztosítanak széles körű védettséget – hangsúlyozta dr. Póta György. A két vakcina hatása között nincs ismert átfedés, ezért a másik baktérium még okozhat betegséget, ha a gyermek csak az egyik típus ellen védett. A B elleni ajánlott védőoltás beadása könnyedén időzíthető a kötelező oltások időpontjához, azaz a védettség kialakítása ebben a tekintetben nem okoz további terhet sem a szülőknek, sem a gyermekeknek.”

A fertőző betegségek elleni védőoltások a koraszülöttek számára is fontosak. Az Országos Epidemiológiai Központ Védőoltási Módszertani Levele szerint a koraszülöttek fertőzésre való hajlama nagy, melyet a tartós kórházi ápolás, a beavatkozások, a diagnosztikus vizsgálatok és a műtétek fokoznak. Az életkorhoz kötött kötelező oltásokon kívül a meningococcus és a rotavírus-fertőzés elleni oltásokat klinikai állapottól függően, a kronológiai életkorban ajánlott elkezdeni.[12]

Ajánlásában hasonlóan fogalmaz az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia (AAP) is: minden orvosi értelemben stabil állapotú koraszülött kronológiai életkorban ugyanazt az oltási sort kapja meg, mint a többi csecsemő, tekintet nélkül születési súlyára.[13]

Nehezen felismerhető

A baktérium cseppfertőzéssel, szoros kontaktus útján terjed, közvetlen érintkezés (pl. csókolózás, köhögés, tüsszentés[14]), vagy tartós, illetve gyakori, ismételt kontaktus, mint a zsúfolt együtt lakás, együtt alvás az előfeltétele.[15] Infektológus szakorvosok ezért azt javasolják, hogy a csecsemők, illetve az 5 év alatti gyermekek mellett a zárt közösségekben, például kollégiumban, nevelőotthonban élő serdülők és fiatal felnőttek is oltással védekezzenek az invazív meningococcus betegség ellen.[16]

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás nehezen felismerhető betegség, többnyire ugyanis olyan általános tünetekkel jelentkezik, amelyek hasonlíthatnak más gyakori betegségekhez. Emiatt későn születhet meg a pontos diagnózis, vagyis hogy milyen betegség áll a tünetek hátterében.[17] Ilyen nem specifikus kezdeti tünet például a láz, az erős fejfájás és a hányinger. Csecsemőknél az említetteken kívül jelentkezhet magas hangú sírás, nyöszörgés, az evés visszautasítása, ébresztési nehézség.[18] A betegség előrehaladásával a súlyosabb tünetek is megjelenhetnek, ilyen a fényérzékenység, a tudatzavar, csecsemőknél esetenként a fejükön észlelhetően kidomborodó kutacs.

Olvasson tovább! Ezért veszélyes a meningococcus!

Az atipikus kezdeti tünetek mellett a betegség rendkívül gyors lefolyása is nehezíti az agyhártyagyulladás felismerését és kezelését. A fertőzést követően a véráramba kerülő baktériumok órák alatt szétterjednek és szaporodni kezdenek az emberi szervezetben.[19] A kezdeti tünetek jelentkezésétől a beteg állapota rohamosan súlyosbodhat, és akár 24 órán belül életveszélyes állapotba kerülhet vagy meg is halhat.[20]

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 50 000 ember veszíti életét világszerte meningococcus-fertőzésben.[21]

Források:

[1] Rosenstein NE. N Engl J Med. 2001 May 3;344(18):1378-88.

[2] EMMI Bejelentett fertőző megbetegedések Magyarországon https://www.antsz.hu/data/cms96760/OSAP_Fertozo_2019_honlapra.pdf Utolsó felkeresés: 2020. 08. 18.

[3] NHS - Meningitis https://www.nhs.uk/conditions/meningitis/complications/ Utolsó felkeresés: 2020. 08. 18.

[4] Módszertani levél az invazív meningococcus betegségről II., átdolgozott kiadás, 2017

[5] EMMI Bejelentett fertőző megbetegedések Magyarországon https://www.antsz.hu/data/cms96760/OSAP_Fertozo_2019_honlapra.pdf Utolsó felkeresés: 2020. 08. 18.

[6] WHO Weekly epidemiological record. Meningococcal vaccines: WHO positioning paper, 2011, 86, 521-540

[7] NHS - Meningitis https://www.nhs.uk/conditions/meningitis/complications/ Utolsó felkeresés: 2020. 08. 18.

[8] NHS - Meningitis https://www.nhs.uk/conditions/meningitis/complications/ Utolsó felkeresés: 2020. 08. 18.

[9] Az invazív meningococcus betegség járványügyi helyzete. Epidemiológusok szakmai napja Budapest, 2018. szept. 20. https://www.antsz.hu/data/cms88903/IMB_jarvanyugyi_helyzete_2017_2018.pdf Utolsó felkeresés: 2020. 08. 18.

[10] Módszertani levél az invazív meningococcus betegségről II., átdolgozott kiadás, 2017.

[11] Módszertani levél az invazív meningococcus betegségről II., átdolgozott kiadás, 2017.

[12] A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele a 2020. évi védőoltásokról, 3. o. https://www.antsz.hu/data/cms94355/VML2020_NNK_2020_02_25.pdf Utolsó felkeresés: 2020. 08. 21.

[13] Jagmohan S. Batra et al.: Evaluation of Vaccine Coverage for Low Birth Weight Infants During the First Year of Life in a Large Managed Care Population. In: Pediatrics 2009;123;951. DOI: 10.1542/peds.2008-0231

[14] NHS - Meningitis https://www.nhs.uk/conditions/meningitis/ Utolsó felkeresés: 2020. 08. 18.

[15] Módszertani levél az invazív meningococcus betegségről II., átdolgozott kiadás, 2017

[16] Módszertani levél az invazív meningococcus betegségről II., átdolgozott kiadás, 2017

[17] Rosenstein NE. N Engl J Med. 2001 May 3;344(18):1378-88.

[18] Módszertani levél az invazív meningococcus betegségről II., átdolgozott kiadás, 2017

[19] WHO Weekly epidemiological record. Meningococcal vaccines: WHO positioning paper, 2011, 86, 521-540

[20] Thompson MJ. Lancet. 2006 Feb 4;367(9508):397-403.

[21] Control of epidemic meningococcal disease. WHO practical guidelines. 2nd edition p.16 http://www.who.int/csr/resources/publications/meningitis/whoemcbac983.pdf Utolsó felkeresés: 2020. 08. 18.

Forrás: EgészségKalauz